Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Želi uspostaviti kontrolu nad tobom

5 znakova da te ON kontrolira - a da to možda ni ne znaš

Osjećaš se kao da gubiš svoje "ja" i da te partner kontrolira? Ovih pet znakova moglo bi ukazivati na to

muškarac-kontrolira.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Sve smo se barem jednom našle u toj situaciji. Upoznale smo sjajnog frajera koji je otvoren, uporan, dobar i ponaša se kao pravi džentlmen. Zbog njega se osjećamo lijepo, željeno i zbrinuto. Međutim, u jednom trenutku počinjemo viđati rupe u oklopu njegove osobnosti i zapitamo se "je li on samo izuzetno zaštitnički nastrojen prema meni ili me pokušava kontrolirati"?

Image
Teška, ali ne i bezizlazna situacija

Imaš osjećaj da te partner kontrolira i da je posesivan? Evo kako postupiti

Ako ovo čitaš, velika je vjerojatnost da si postavljaš upravo to pitanje. Uvijek je lijepo imati partnera koji brine o nama jer je to način na koji pokazuje da mu je stalo. I briga je dobra, ali u određenoj mjeri, a ako pređe tu mjeru, to vjerojatno znači da pokušava uspostaviti kontrolu nad tobom.

Mnogo je znakova prema kojima možeš prepoznati jesi li u takvoj vezi i pokušava li te partner zaista kontrolirati, a mi smo izdvojile njih pet koji će ti odmah dati odgovor na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sve si više izolirana od prijatelja i obitelji

Svaka veza može zahtijevati da prilagodiš svoje prioritete. Možda više ne provodiš cijeli vikend u izlasku i druženju s prijateljicama ili ne posjećuješ roditelje toliko često, ali ako tvoj partner kontrolira svaki tvoj korak, on možda ne samo da ne voli da provodiš vrijeme s drugim važnim ljudima u svom životu, već bi te čak mogao i pokušati okrenuti protiv njih ("Tvoja se mama užasno odnosi prema tebi"), pa misliš da je udaljenost je dobra stvar.

shimmer fallback

Stalno se ispričavaš

Zatekneš se da često govoriš "oprosti", iako nisi sasvim sigurna u čemu si pogriješila? To je velika crvena zastavica. Netko tko želi imati svu moć u vezi često svoje vlastite pogreške okreće na drugu osobu - čineći da se osjećaš kao da si previše kritična, da nisi predana vezi ili čak loša djevojka - a oni se tako "hrane" i kontroliraju te. Mogla bi si reći "Nisam bila dovoljno empatična ili dovoljno strpljiva", ili se osjećaš kao da uvijek nešto "zabrljaš", a u stvarnosti, tvoj je partner taj koji bi se trebao ispričati.

shimmer fallback

On misli da je uvijek u pravu

Ako je tvoj partner samouvjeren, šarmantan i uvjerljiv, možda misliš da si osvojila jackpot. Uostalom, sve su to sjajne vještine u karijeri i vjerojatno su dio onoga što ga čini privlačnim. Ali mogle bi ga učiniti i kontrolirajućim partnerom. Na primjer, tvoj bi partner mogao reći nešto poput "imati muške prijatelje je nepoštivanje naše veze" s takvim samopouzdanjem da pomisliš: "Pretpostavljam da je to istina" ili "Bila sam tako naivna u prošlim vezama". U takvoj, kontrolirajućoj vezi, često dođeš do mjesta gdje više ni sebi ne vjeruješ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Tretira te više kao dijete nego kao sebi ravnu

Kad si živjela s roditeljima, nisi mogla izaći iz kuće u kratkoj suknji niti ostati vani poslije ponoći. Nije uvijek bilo zabavno, ali za to služe roditelji. Partner bi se, međutim, prema tebi trebao ponašati kao prema partneru. Pravila ili ograničenja o tome što nosiš, s kim se družiš, što jedeš ili kako provodiš slobodno vrijeme nisu u redu. To je oblik ekstremne zaštite i posjedovanja koji se, opet, može smatrati laskavim, ali i vrlo štetnim u isto vrijeme.

shimmer fallback

Kritizira najnevažnije stvari

Jesi li prije mislila da je pospremanje kreveta ili sjeckanje luka nevažno, ali sada su čak i te nebitne navike pod budnim okom tvog partnera? Zvuči kao odnos koji je vrlo kontrolirajući. Ipak, može biti teško prepoznati kada si u njemu. Ako si odrasla s kritičnim roditeljima ili si samokritična, čuti tu kritiku gotovo je ugodnije nego ne čuti je.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.