Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Nesigurnost i strah

Nije normalno ponašanje: Pet znakova da je tvoj partner ljubomoran - na tebe

Terapeuti objašnjavaju da je ljubomora posve normalna emocija, svatko ju je osjetio u nekom trenutku. No ako ova emocija počne kontrolirati nečije ponašanje mogu se pojaviti ozbiljni problemi u odnosu

profimedia-0757949693.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Ljubomora je emocija koju je svaka osoba osjetila u svom životu, ali može biti vrlo ružna kada se uvuče u odnose, posebno u romantični. Terapeuti objašnjavaju da je određena količina ljubomore normalna, ali ako ovaj osjećaj počinje kontrolirati nečije ponašanje mogu se pojaviti ozbiljni problemi.

Image
Ima li spasa

Obrati pažnju: Kako znati je li ljubomora u vezi zdrava ili opsesivna?

"Ljubomora je normalna emocija koju je svatko osjetio s vremena na vrijeme. Ipak, u ljubavnom odnosu može biti vrlo šteta ako se ne riješi. Ljubomora često potječe iz nesigurnosti i straha da će osoba biti zamijenjena ili izgubiti status u odnosu", objašnjava terapeutkinja Courtney M. Hubscher za Bestlifeonline.com.

No treba znati da ljubomora i zavist nisu iste emocije, barem ne u svijetu psihologije. "Zavist je željeti nešto što ima druga osoba  i drugačija je od ljubomore. Ova potonja emocija dolazi kao posljedica straha da će osoba izgubiti nešto što ima ili želi imati", dodaje klinička psihologinja Carla Marie Manly. No ljubomora se može pojaviti zbog neriješene traume posebno ako je osoba osjetila izdaju ili odbijanje u prošlim vezama.

shimmer fallback

Također je važno znati da ljubomora nema samo jedan oblik nego se može pojaviti u različitim formama. "Osoba može biti ljubomorna na odnos koji partner ima s drugom osobom, poput bliskog prijateljstva. Osim toga, može se pojaviti ljubomora na vrijeme koje provodi na nekom drugom mjestu, posvećivanje hobiju ili poslu. No može se pojaviti i kada druga strana nešto želi poput poslovnog putovanja ili novca, na ono što bi mogao imati", dalje objašnjava Beth Ribarksy sa Sveučilišta Illinois Springfield.

Bez obzira na vrste ljubomore koje se mogu pojaviti u ljubavnoj vezi postoji nekoliko općih stvari koje pokazuju da partner osjeća ljubomoru. Sljedeći znakovi pokazuju da u vašoj vezi postoji ljubomora i da je partner pokazuje, a takve osjećaje je važno riješiti na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uništava odnos

Ljubomora često proizlazi iz nesigurnosti i kao rezultat toga možda tvoja partner pokušava uništiti vezu jer se boji da će te izgubiti zbog nekog drugog. Na primjer, možda se fizički osjeća lako loše ili općenito misli da nije dostojan vaše veze pa se pita želiš li uopće biti s njim. "Upravo tada mogu se početi pojavljivati različite pretpostavke i može se promijeniti njegovo ponašanje. Možda će kasniti na večeru ili dugo razgovarati s nekim na zabavi", objašnjava life coach Randi Levin. No tada bi mogle početi i različite optužbe i pokazivanje nepovjerenja, možda se čak mogu pojaviti i optužbe za nevjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Umanjuje tvoj uspjeh

U svakoj vezi partneri bi se trebali podržavati i nikako ne umanjivati doprinos i uspjeh. Ako tvoj partner ne podržava tvoj uspjeh i ne osjećaš se dobro zbog stvari koji si postigla onda bi trebalo obratiti pažnju na ovaj problem. "Dobar partner će podržati uspjeh i biti najveći navijač. Ako umanjuje tvoj uspjeh možda se radi o pasivno-agresivnom načinu na koji iskazuje ljubomoru. Možda je ljubomoran jer mu se taj uspjeh čini nedostižan", objašnjava Ribarsky.

Dalje preporučuje jasnu i otvorenu komunikaciju o ovim osjećajima ili traženje pomoći kako biste mogli riješiti ovaj problem. No važno je naglasiti da nisi kriva zbog toga što partner ne može slaviti tvoje uspjehe. "Važno je napomenuti da nas partner ne čini ljubomornima - već je sama osoba odgovorna za osjećaje ljubomore", kaže Ribarsky.

shimmer fallback

Negativni i neiskreni komentari

Vrlo je slično kao i gore navedeno ponašanje. Možda tvoj partner izgovara lijepe riječi, ali osjećaš da su neiskrene. Možda se radi o ljubomori. "Možda stalno govori prave stvari, ali osjećaš da su komplimenti neiskreni, pretjerani ili sarkastični", dodaje Ribarsky. Prema stručnjacima mogu postati čak i okrutni. Ako je tvoj dečko ili muž ljubomoran možda će omalovažavati tvoja postignuća i općenito uspjeh. "Osim toga možda pokazuje nedostatak entuzijazma za stvari koje su tebi važne", objašnjava terapeutkinja Candace Kotkin-De Carvalho.

shimmer fallback

Ne poštuje granice

Tvoj dečko ili muž ne poštuje granice koji si postavila? Ovo može biti još jedan znak da osjeća ljubomoru ili prijetnju. Levin objašnjava da možda čita tvoje mailove ili poruke kako bi potvrdio svoje sumnje. Također te možda pokušava kontrolirati jer želi u odnosu zadržati sigurnost od vanjskih utjecaja. Možda želi odlučivati što trebaš raditi i s kime trebaš provoditi vrijeme, a time ograničava pristup ljudima i stvarima, kao i novim prilikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Ljutnja ili bijes zbog sitnica

Još je jedan jasan znak da je partner ljubomoran je iznenadna ljutnja ili uznemirenost zbog stvari koje ga prije nisu smetale. Sada je odjednom veliki problem što nikada ne zatvaraš pastu za zube ili ne vratiš šalicu na mjesto, iako to nikada nisi radila. U svakom slučaju, trebala bi obratiti pažnju na ovakve stvari ako se prije nisu događale.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.