Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Bračni trokut

'Ubila me tvoja nevjera': Može li brak preživjeti preljub?

Preljub u braku se događa se puno češće nego što bismo željeli. Iako se ponekad čini da je situacija bezizlazna, neki parovi mogu preživjeti nevjeru u braku

remy_loz-JDNzXXrLyZg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Tema preljuba u braku i vezama postoji oduvijek i svugdje. O tome se piše u medijima, o poznatim i nepoznatim parovima, ali svatko i zna nekoga koga je partner prevario ili je on prevario partnera. Preljub u braku, na žalost, nije toliko rijedak.

Image
Ljubi, ali glavu ne gubi!

Ljubavni IQ? Psihologinja otkriva kako ga povećati i sretno ljubiti

Stoga nije iznenađenje što se stručnjaci za bračne odnose bave ovom temom, a mnogi se često pitaju "kako bih se ponašao da se nađem u toj situaciji?". No u svemu tome jedna tema je posebno osjetljiva: "Bi li moj brak preživio tako ozbiljnu izdaju?". Mnogi parovi misle da se nevjera, kao i sve loše događa nekom drugom, te da se nikada ne može dogoditi njima. Psihologinja je objasnila je li stvarno tako i kakve se sve emocije pojavljuju u braku u kojem se dogodila prevara.

"Treba imati na umu da preljub nije nešto što se samo događa u nesretnim brakovima. To je mit da je 'pravi razlog' afere uvijek loš supružnik ili loš brak. Brak u kojem su supružnici emocionalno i seksualno udaljeni vjerojatnije će stvoriti uvjete za preljub, ali istina je da se preljubi događaju i u odličnim brakovima. Preljube mogu uzrokovati različite stvari, ali i prilika i uvjeti mogu biti važni faktori", piše psihologinja i autorice knjige za samopomoć dr. Harriet Lerner u članku za Psychology Today.

"No, bez obzira koliko god preljub može biti katastrofa, ne treba odmah misliti da je odnosu došao kraj. Ako ti i tvoj partner imate zajedničku prošlost, a posebno ako imate djecu, pokušajte riješiti problem", objašnjava dalje psihologinja, ali i dodaje kako neće biti jednostavno i da je vrlo važno znati neke činjenice:

 • neće biti lako
 • jako boli
 • vjerojatno će biti puno bijesa, suza i depresije
 • trebat će proći vrijeme kako bi rane zacijelile
 • važno je da preljubnik/ica preuzme odgovornost i ne krivi partnera za svoje postupke
 • treba donijeti odluku o ponovnom povjerenju
 • prevarena osoba treba preuzeti odgovornost za probleme u braku
 • potrebno je puno hrabrosti
 • kako bi se brak spasio, potreban je veliki trud
 • vjerojatno će vam trebati stručna pomoć
 • mnogi stručnjaci znaju da brakovi ne samo da mogu preživjeti nevjeru, već i postati bolji
shimmer fallback

Također kada se dogodi takva situacija supružnici imaju različite emocije i dobro je znati da se pojavljuju bijes, sram, krivnja, ljubomora, ogorčenost i nepovjerenje. Psihologinja objašnjava da je moguće prevladati ovu situaciju, no obje strane trebaju biti predane jedna drugoj, istini, izbjegavati buduće situacije koje mogu dovesti u iskušenje, ali i trebaju zajedno koračati dugom i neravnom cestom iscijeljena kako bi vratili povjerenje.

Kada brak ne može preživjeti preljub?

Međutim, iako puno brakova i nakon ovakvih iskušenja krene dalje u zajednički život, neki brakovi se ne mogu spasiti. Ako uz nevjeru postoje problemi kao što su fizičko ili emocionalno zlostavljanje, sigurno se osoba neće osjećati dovoljno sigurno da bi spašavala brak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Kada dođe do preljuba u braku vrlo je važno znati može li osoba koja je doživjela prevaru dati "drugu priliku". Ako je nevjera bila samo jednokratan događaj, onda je to drukčije od obrasca kada se preljubi događaju redovito. Treba razmisliti može li se dati nova prilika serijskom preljubniku? Vrlo je važno razmisliti o svim pozitivnim stvarima - osjeća li preljubnik kajanje i je li veza sa strane završila. No, svatko od nas mora sam odlučiti štop će napraviti ako se ikada nađe u takvoj situaciji.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.