Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Seks nakon porođaja

Kako vratiti seksualnu želju nakon poroda? Donosimo ti savjete stručnjaka

Promjena libida nakon rođenja djeteta potpuno je normalna, a kako bi se ponovno opustila i uživala u seksu, evo nekoliko savjeta stručnjaka

pexels-gustavo-fring-4975455.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Rođenje djeteta jedna je od najvećih promjena kroz koje osoba prolazi. Toliko se toga mijenja, od izgleda do onoga što osjećamo, a mijenja se i seksualni nagon - i to je sasvim normalno. Ginekologinja Sarah Welsh za GLAMOUR ističe da žena nakon poroda prolazi kroz velik proces prilagodbe - fizički, psihički i socijalno - a sve to ima ogroman utjecaj na njezin seksualni nagon ili nedostatak istog. Welsh naglašava da je svaka promjena libida nakon rođenja djeteta potpuno normalna, bez obzira koliko uznemirujuće to bilo.

Image
Iznenađenje za mame

Neočekivane promjene: Kako se žensko tijelo mijenja nakon poroda

"Hranjenje bebe, mijenjanje pelena, pranje rublja i da ne spominjemo ozbiljan nedostatak sna nisu baš najbolji načini da se uđe u raspoloženje za seks", kaže Welsh. "Novopečene majke često osjećaju da jedva da imaju priliku biti same na minutu, a kamoli provesti kvalitetno vrijeme sa svojim partnerom."

Ona također ističe da kod žena može postojati jaka instinktivna želja da se brinu za svoju novu bebu, a ne da ponovno stvaraju djecu, pa sniženi libido može služiti biološkoj svrsi. No, ni to nije sve. Mnoge su žene nesigurne u svoje tijelo nakon poroda, stoga im treba vremena da upoznaju i zavole svoje novo tijelo.

"Uobičajeno je osjećati se samosvjesno o svom tijelu nakon poroda, ne samo zato što bi moglo boljeti oko vulve i vagine nakon poroda. To može imati pravi utjecaj na seksualni nagon nakon poroda", kaže Welsh i dodaje da žene ne smiju zaboraviti koliko su nevjerojatne - jer ipak su nosile tu bebu devet mjeseci i donijele ju na svijet.

shimmer fallback

A povrh svega, tu su i hormoni koje treba uzeti u obzir kada je u pitanju seks nakon poroda. Nakon poroda, razina estrogena i progesterona pada, a to može dovesti do suhoće vagine, što čini penetrativni seks neugodnim, objašnjava Welsh. Također, ako dojiš, lučiš još jedan hormon koji se zove prolaktin, koji stimulira proizvodnju mlijeka, ali također može imati negativan utjecaj na libido.

No, poboljšati seksualni nagon nakon poroda nije nemoguće - u nastavku ti donosimo nekoliko savjeta stručnjaka kako se ponovno opustiti i uživati u seksu nakon rođenja bebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Razgovaraj s partnerom

Televizija, filmovi i knjige obično predstavljaju novopečene očeve kao partnere koji se osjećaju frustrirano jer nakon dolaska bebe više nema seksa - no to nije uvijek slučaj, kaže Welsh. Možda ćete oboje radije zaspati kada uhvatite malo slobodnog vremena nego bilo što drugo, i to je u redu. Problemi nastaju kada ne komunicirate pravilno, ili kada ste neusklađeni i ne razumijete potrebe jedno drugoga. Kao i uvijek, važno je zapamtiti da je dobra komunikacija ključna.

shimmer fallback

Eksperimentirajte s dodirom

Welsh predlaže da se vratite osnovama, posebno ako ti je pomisao na penetrativni seks pomalo zastrašujuća. Dakle, započnite s maženjem, poljupcima, blagim dodirom, češkanjem po leđima i svime ostalim što tebe i tvog partnera može zbližiti. "Sve su to stvari koje stvaraju intimnost i mogu se polako razvijati do seksa kada oboje budete spremni", ističe Welsh.

shimmer fallback

Provedite malo vremena zajedno (ako je moguće, sami)

Kada se brineš o maloj bebi koja stalno plače može biti teško naći vremena za sebe ili za svog partnera, bez bebe ili nekog drugog od obitelji u blizini, ali ako nađete barem deset minuta da zajedno prošećete ili popijete šalicu kave na balkonu, to je već napredak. A kada beba naraste, svakako si dopustite i pokoji date-night. "Evolucija vašeg odnosa u roditelje je prilika da se ponovno povežete i usredotočite se na vaš međusobni odnos", kaže Welsh.

shimmer fallback

Ponovno se poveži sama sa sobom

Tvoja percepcija vlastitog tijela i njegove sposobnosti seksualnog užitka možda se promijenila tijekom trudnoće i sada, tijekom majčinstva, objašnjava Welsh. Zato ističe da je vrlo važno provesti vrijeme sama sa sobom, ponovno otkrivajući svoje tijelo i općenito baviti se svojim željama i potrebama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Pojačajte predigru

Tvoje se tijelo možda malo promijenilo od poroda. Možeš biti osjetljivija, a neke stvari ili dodiri na koje si navikla mogu se osjećati malo drugačije. Zato eksperimentirajte s dodirom, a na tebi je da svom partneru kažeš što ti najbolje odgovara i gdje da te dodirne. "Stalno komunicirajte, a prije svega, uživajte. Seks bi trebao biti zabavan! Zapamti i da tvoj um i emocije također utječu na tvoj seksualni život, a oni se mogu promijeniti nakon poroda", ističe Welsh.

shimmer fallback

Koristi puno lubrikanta

Vagina će ti vrlo vjerojatno biti suha nakon poroda, pa za minimalno trenje i nelagodu, a maksimalno zadovoljstvo, koristi lubrikant. Ipak, pripazi koji ćeš odabrati, jer mnogi lubrikanti sadrže glicerin, koji može potaknuti vaginalni drozd - nešto s čime se definitivno ne želiš susresti nakon poroda.

shimmer fallback

Razgovaraj sa stručnjakom

Bez obzira na to boli li te tijekom odnosa ili imaš postporođajnu depresiju, postoje terapije i lijekovi. Svakako se obrati liječniku opće prakse ako nešto nije u redu ili razgovaraj sa stručnjakom. "Isto tako, ako se tvoj libido ne poboljšava i to utječe na tvoj seksualni život, liječnik opće prakse ili ginekolog može te uputiti i pomoći ti da riješiš problem", napominje Welsh.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.