Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Velika seks-dilema

(Ne)dovoljno: Je li seks jednom mjesečno normalna stvar?

Koliko često bi se parovi trebali seksati i je li normalno to raditi samo jednom mjesečno? Ako si ova pitanja postavila barem jednom u životu, u nastavku saznaj odgovor

profimedia-0103338599.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Koja je "normalna" količina seksa u vezi ili braku - pitanje je to koje si svaki par sigurno barem jednom postavi. Je li to jednom dnevno, nekoliko puta tjedno, jednom tjedno, jednom mjesečno ili čak rjeđe? Istina je, zapravo, da ne postoji ta magična brojka kada je seks u pitanju, već sve ovisi od para do para, a ono što je jednom paru "normalno", drugom paru ne mora biti i obrnuto.

Image
Važan problem

Brak bez seksa: Pet glavnih razloga koji utječu na gubitak strasti

Prema istraživanju proizvođača kondoma Lelo Hex, parovi se u prosjeku seksaju 134 puta godišnje. U tom su istraživanju sudjelovali i Hrvati, a ako godina ima 52 tjedna, to znači da se parovi seksaju otprilike dva do tri puta tjedno. Ipak, u ludim vremenima u kakvima danas živimo, ta je brojka u stvarnosti puno manja, a parovi, posebno oni u dugogodišnjim vezama i braku, navikli su raditi brojne druge stvari osim seksa - a surfanje društvenim mrežama i gledanje televizije samo su neke od tih aktivnosti.

shimmer fallback

Sasvim je normalno brinuti o tome radite li ti i tvoj partner to dovoljno često, no ovo je nešto što svi parovi trebaju čuti - bilo koja količina seksa koju ti i toj partner imate je "normalna", dok god je i tebi i njemu to u redu. Ako se, primjerice, razilazite u tome i tvoj partner očekuje da to radite svaki dan, a tebi je dovoljno samo nekoliko puta mjesečno, tada ćete naići na probleme, ali ako ste u sretnoj vezi ili braku u kojem ste oboje zadovoljni seksom samo jednom mjesečno i povezujete se na druge načine, tada je to potpuno normalno.

Kako poboljšati seksualni život?

Kako god bilo, postoji jedno pitanje koje si moraš postaviti, a to je - želim li stvarno više seksa ili sam samo zabrinuta da moja veza nije dovoljno seksualna iako sam ja sretna?

Ako želiš više seksa i nisi seksualno zadovoljna, onda je to nešto o čemu moraš porazgovarati sa svojim partnerom. Reci mu nešto poput "Mogli bismo isprobati ovu novu pozu o kojoj sam čitala" ili "Htjela bih da češće to radimo, mogli bi početi planirati seks". Ako je to ono što je potrebno, učinite to - planirajte seks unaprijed i oboje ćete se iznenaditi koliko bi se vaš seksualni život mogao promijeniti.

shimmer fallback

A ako si, s druge strane, seksualno zadovoljna, ali se brineš da tvoj partner nije, razgovaraj s njim i izravno ga pitaj je li zadovoljan vašim seksualnim životom i njegovom učestalošću. Možda postoje stvari koje bi želio promijeniti, možda bi želio da ti više iniciraš ili da budeš dominantnija, možda želi isprobati nove poze ili ostvariti neke fantazije. Kako god bilo, ključ je u komunikaciji i otvorenom razgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Seks nije natjecanje - normalno je ono što je tebi i tvom partneru normalno

Postoji i treća strana - možda ste oboje zadovoljni, ali vas svejedno more iste brige kao i milijune drugih ljudi - svi drugi parovi vjerojatno imaju divlji seksualni život, a mi ne. U tom slučaju, važno je zapamtiti da seks nije neko natjecanje u kojemu se natječete s drugim parovima oko toga tko se više seksa i tko ima luđi seksualni život. Postoji cijeli spektar stvari koje su "normalne" kada je seks u pitanju. Normalno je seksati se jednom dnevno, jednom tjedno, jednom mjesečno ili čak rjeđe ako je to i tebi i partneru u redu i ako se ne razilazite u vašim međusobnim željama - i to je ono što ne smiješ zaboraviti.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.