Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Krivi smjer

Parovi ih najčešće nisu svjesni: Ponašanja koja uništavaju svaku vezu

'Krivac' za prekid ne treba biti afera ili učestale svađe. Vezi može presuditi ponavljanje problematičnih obrazaca ponašanja. Njima iskazuješ nepoštivanje i nerazumijevanje partnera - ili on prema tebi. Sve rezultira nagomilavanjem problema...

the-hk-photo-company-6GQ7V2l5iPA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Veza ili brak mogu puknuti iz niza razloga. Svađa i prepirki, nerazumijevanja, razilaženja u pogledu na budućnost, a u najgorem slučaju svemu može biti kriv preljub. Da je veza 'labava' mogla bi osjetiti puno prije konačnog kraja. Nekad su toga svjesne obje strane, nekad samo jedna, a katkad se događa da par pokušava ignorirati da problem postoji sve do ne postane prekasno.

Image
Biraj vrijeme i riječi

Nimalo laka odluka: Kako partneru reći da želiš razvod?

S druge strane, postoje i situacije u kojima jedna strana – bilo ti ili on – nesvjesno uništava vezu. Svojim se ponašanjem tada udaljuješ od partnera te mu poručuješ da ste sve više cimeri, a sve manje skladan par.

shimmer fallback

Izdvajamo osam ponašanja koja uništavaju ljubavni odnos, a da toga možda nisi ni svjesna. Ponavljaš li ih, vjerojatno idete u krivom smjeru. Sva ova ponašanja vrijede za oboje – bilo da ih činiš ti ili on. Ona jednostavno nisu poželjna i mogu srozati ono dobro. Uz to, dovode do frustracija i gubitka povjerenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uzimanje partnera zdravo za gotovo

Već smo nebrojeno puta napisale da je veza dvosmjerna ulica, a ako vam se odnos svede na to da jedno drugome postanete 'potrčko', radite nešto krivo. Osjeti li on da ti služi samo kako bi ti bio na usluzi 0-24 (ili ti njemu), kraj bi mogao biti blizu. Svaki napor koji netko ulaže u vezu trebao bi biti cijenjen i poštovan. Treba znati reći 'hvala' i 'molim' te ne uzimati partnera zdravo za gotovo – ni tvrditi da se svakodnevno trčanje na sto strana, kućanski poslovi i ostale sitnice podrazumijevaju same po sebi. Zato par ne bi trebao bježati od komplimentiranja, pohvala i drugih znakova pažnje. Također, i ti i on trebate pokazati da vam je stalo, i to svojim primjerom. Bez toga – ništa.

shimmer fallback

Sve manje razgovora i slušanja

Ovo je posebno opasno za vezu. Zdrav odnos mora se temeljiti na recipročnosti – pa ne može jedna strana održavati vezu na životu. Alarm za uzbunu je trenutak u kojem par više nema zajedničkih tema i u kojemu im komunikacija postane 'sirova'. Svode li vam se razgovori isključivo na servisna pitanja o djeci i ručku, nešto je pošlo po krivu.

Bez otvorenog razgovora odnos teško može napredovati, a izostanak zajedničkih tema moglo bi rezultirati nezadovoljstvom. Jasno je da svatko ima loš dan ili dane kad mu nije do razgovora, no ako ste došli do toga da razgovarate usputno, u prolazu, na tankom se ledu. Problem je i kad par gubi osjećaj razumijevanja. On/a nešto govori, želi izgladiti stvari ili samo otvoriti neku temu, a ovaj drugi je blijedo gleda ili pak odmah iskazuje nezadovoljstvo. Takvo ponašanje dugoročno šteti odnosu. Par se ne smije ignorirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Prestanak izražavanja emocija

E, ovo isto može biti problem. Jedna strana sve je udaljenija, više mu/joj nije stalo do zajedničkih trenutaka, dijeljenja mišljenja i pokoje tople riječi. To znači da su poljuljani temelji veze. Pokazivanje naklonosti jača vezu. Mislite li da si više nemate potrebe govoriti da se volite jer se to podrazumijeva, razmisli još jednom. Lijepo je čuti da je osobi stalo, a mali rituali ono su što vas povezuje. I tu ne mislimo samo na seks nego i zajedničke aktivnosti, suptilne dodire i povremeno iznenađenje. Također, poanta je da se iznova upoznajete i dovodite odnos na novu razinu.

shimmer fallback

Ignorira te (ili ti njega)

Uf, ovo je gadna stvar. Ignorirati partnera znači da tebi ili njemu nije dovoljno stalo. Zapravo, uopće mu nije stalo. Ignoriraš li ga dulje od nekoliko dana - ili on tebe - to je očiti znak da imate ozbiljnih problema. Time pokazuješ da se nisi spremna suočiti s razgovorom i jasno reći što je posrijedi. Možda već i sama znaš da je kraj iza ugla, no nemaš hrabrosti to reći pa vješto preskačeš pitanja o vašoj vezi. Ignoriranje doslovno uništava veze. Uostalom, takvo ponašanje treba ostaviti u školi. Prerasli ste to.

shimmer fallback

Seks kao ultimatum

I ovo je 'ubojica' veze. Seks treba biti uzajaman užitak. Također, vaš se odnos ne bi trebao svoditi samo na seks niti bi vam to trebala biti jedina zajednička aktivnost. To znači da se ili ne razumijete na emocionalnoj razini ili da su upitni motivi iz kojih ste zajedno. A ako pak partnera ucjenjuješ seksom: 'Napraviš li to i to, odužit ću ti se večeras', to je ozbiljan problem. Seks ne služi kao ultimatum niti on sam po sebi može održavati 'ozbiljnu' vezu.

shimmer fallback

Sramiš se partnera

Zašto si uopće s njim? Ako jasno ističeš da nisi zadovoljna sa svojom vezom, da je on ovakav ili onakav, da je nespretan, neizdrživ i da bi ti bilo bolje solo, veza vam je već uništena. Konstantno kritiziranje partnera dovodi u pitanje temelje tog odnosa. Otkuda ti tolika kritičnost, zašto mu vidiš samo mane te zašto si i dalje s njim. Uz to, tako ga postavljaš u poziciju žrtve te ga ponižavaš, a možda toga nisi ni svjesna. Također, predloži li ti on neku novu zajedničku aktivnost ili nešto što bi vam unaprijedilo seksualni život, a ti ga ismiješ ili ne razumiješ, jasno je da je veza 'labava'. Njegov glas očito ne vrijedi kao tvoj – ili obratno – a to nije dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.