Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ima li povratka?

Može li pauza u vezi biti dobra stvar ili znači potpuni kraj?

Neki misle da je veza u kojoj jedna ili obje strane žele pauzu osuđena na propast, dok drugi misle da se iz tog odmaka može izroditi još kvalitetniji odnos. Što kažu stručnjaci?

profimedia-0546413278.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Trenutak u kojemu jedna strana u romantičnoj vezi obznani da bi htio/htjela pauzu u vezi ili solo razdoblje kako bi promislila o svemu, sigurno nije ugodan. Druga strana mogla bi ostati potpuno šokirana tom izjavom jer joj se sve doimalo savršeno, a mogla bi i reagirati u stilu: 'ma, znao/la sam da će do toga doći, bilo je samo pitanje trenutka'. Nakon te konstatacije mogao bi uslijediti niz reakcija: neki će na to što njihov partner želi pauzu reagirati burno, neki će biti potpuni emotivci, a treći će reći: 'OK, no hajdemo dogovoriti neka pravila - na koliko ćemo se udaljiti jedno od drugoga i što nam ta pauza predstavlja.'

Image
Skini ružičaste naočale

Loša veza i kako je prepoznati: 5 velikih znakova za uzbunu


Kad se govori o pauzi u vezi, uglavnom je se shvaća u negativnom kontekstu. Misli se da se time nefunkcionalna veza samo produljuje, da je to drugi izraz za prekid, da kratko vrijeme nije dovoljno kako bi se promislilo o svemu - i pitaju se koliko ta pauza uopće treba trajati. Argument protiv pauze jest pretpostavka da su velike šanse da će jedna strana za to vrijeme ljubovati s drugima. Ideju o pauzi u odnosu ne vole ni oni koji smatraju da veza ne može uspjeti bježi li se od problema - a tjedni i mjeseci tišine to svakako jesu. Uz to, mišljenje je da svog partnera nakon udaljavanja više nećeš gledati na isti način ili da ćeš mu (ili on tebi) zamjerati nešto. Kao da će ta pauza pod upitnik staviti cijeli vaš odnos jer da je veza u redu, do toga ne bi ni došlo.

Naravno da ovakva razmišljanja mogu biti istinita - uostalom, svaki je odnos priča za sebe. No, u nekim slučajevima treba sagledati i drugu perspektivu. Možda baš tvoja veza uspije nakon pauze jer će vam to vrijeme pomoći da shvatite u kojem se smjeru vidite - i vidite li se uopće. Možda ste, recimo, suviše naglo krenuli i provodili previše vremena zajedno pa ste se u tome svemu malo pogubili. Možda niste sigurni jeste li trenutno na istoj valnoj duljini - trenutno, jer se stvari s vremenom mogu promijeniti posebice ako ste još mladi. Nadalje, možda vam baš taj predah treba kako biste osvijestili da si ipak značite više nego što ste mislili.

shimmer fallback

Dakle, pauza u vezi ne treba automatski značiti kraj. Kako kaže klinička psihologinja Ann Rosen Spector za portal Women's Health, nekim će parovima to vrijeme pomoći da uvide kakav je osjećaj kad nisu zajedno, pokušaju razmotriti prednosti i nedostatke veze te sami sa sobom raščistiti neke stvari.

"Prebrzo vezanje za drugu osobu može dovesti do toksične veze u budućnosti", kaže Spector te dodaje da mnogo čimbenika utječe na to hoće li odmak od veze biti učinkovit. Imate li djece, koliko ste dugo u vezi, ovisite li financijski jedan od drugome...

Sve se to treba sagledati prije konačne odluke o pauzi. "Trebate postaviti pravila i biti iskreni oko razloga zašto se odlučujete na ovaj potez", ističe Spector. Uz to, još su neka pravila koja morate iskomunicirati s partnerom prije privremenog razdvajanja. Pritom morate biti spremni za najbolji i najgori scenarij i prema tome, kao par, dalje postupati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

U nastavku donosimo pet stvari kojih se treba sjetiti prije, tijekom i nakon pauze u odnosu.

Odredite koliko će pauza trajati

Terapeutkinja Hatty J. Lee za Women's Health kaže da je dogovor o tome koliko će pauza trajati prvi kamen spoticanja mnogih. Ona preporuča da ta pauza traje četiri do šest tjedana, ne duže. "Klinički gledano, u tom biste razdoblju trebali shvatiti kako ćete dalje - ili ćete se prilagoditi situaciji i kao par pronaći rješenje ili ćete uspjeti iz te krize izvući još nešto bolje, odnosno pospješiti vaš odnos", kaže Lee. Dakle, ključno je reagirati, a ne odugovlačiti cijelu situaciju. To šteti i tebi, ali i tvom partneru te dovodi u pitanje vašu budućnost.

shimmer fallback

Postavite granice

To što je tvoja prijateljica nakon pauze s partnerom osnovala obitelj i sad su već godinama u sretnom braku ne mora značiti da će i u tvom slučaju ići istom dinamikom. Kako će izgledati vaša pauza, hoćete li se uopće viđati, plaćati zajedničke račune ili se nećete ni čuti, na vama je. No, dr. Spector upozorava da je za razvoj veze bolje da srežete kontakt. Pretvarati se da je sve u redu, a zatim se opet odmaknuti nema baš neke koristi, zar ne? Ako ste se dogovorili da se nećete viđati, onda se toga i držite. Naravno da je situacija drugačija živite li u zajedničkom stanu ili vas nešto drugo povezuje, no i tada poštujte granice. Nema smisla da je vaša veza, kao, u razdoblju pauze, a onda mu svaki dan dođeš na vrata jer mu trebaš nešto reći. Ili se on pojavi kod tebe. O svemu tome treba promišljati prije odluke o pauzi - jedino tako ovaj odmak može biti koristan.

shimmer fallback

Varanje ne dolazi u obzir

Neki ljudi nisu fanovi pauze u romantičnom odnosu jer misle da će jedna (ili obje) strane to iskoristiti za ljubovanje s drugima. Koristiti razdoblje obnove veze kako biste se iživjeli ili isprobali nešto novo nije iskren motiv uzimanja predaha. To znači da ta veza neće funkcionirati ni nakon pauze - uostalom, teško da je ikad funkcionirala. Tu budi iskrena prema sebi i prema partneru. Primijetiš li da mu je višetjedna pauza alibi za prevaru, odmah to prekriži. Još i prije nego što se nakratko razdvojite, zapitajte se zašto vam je pauza potrebna i ne činite ono što ne biste htjeli da se čini vama. Pauza bi tu trebala biti kako biste oboje radili na sebi, a ne iz nekih drugih površnih razloga. Veliko ne varanju ili bilo kakvim pokušajima jer oni znače da vezu treba čim prije završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Radi na sebi

Znaš li da ste se na pauzu odlučili kako biste hladne glave promislili o svemu ili riješili svoje unutarnje previranje, radite na tome. Nema smisla da tih mjesec-dva ne činite ništa. Pitaj se bi li uopće htjela nastaviti i zašto i što vas je u tome spriječilo. Nađi neki hobi, čini stvari koje si zapostavila, radi na svojem tjelesnom i mentalnom zdravlju, potraži savjet ili pomoć. Tek kad shvatiš što tebe koči, moći ćeš otvoreno razgovarati o problemima, preispitati prioritete i nastaviti. Isto vrijedi i za drugu stranu. Nema ništa od toga ako samo ti radiš na sebi, a partnera nije briga. Želja za napretkom veze treba biti obostrana.

shimmer fallback

Pitaj se kakva su ti očekivanja

Ako je veza došla u stadij u kojem joj je potrebna pauza, to znači da, očito, postoji jasan problem. Možda si postavila nerealna očekivanja, možda te partner razočarao ili ste prerasli najstrastveniju fazu veze pa trebate preći na višu razinu. Vrijeme pauze savršeno je za preispitivanje odluka i očekivanja. Postavi kriterije, ali ne očekuj nemoguće i uzvraćaj uzajamno. Uspiješ li to, pauza će završiti pozitivnim ishodom.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.