Budi najbolja verzija sebe.
Ključan broj za ljubavnu sreću

'Čaroban broj': Otkriveno koliko često se najsretniji parovi seksaju

Ako je vjerovati stručnjacima, seks jednom tjedno pridonosi najvećem zadovoljstvu u vezi ili braku, a oni parovi koji ga češće prakticiraju - nisu ništa više sretniji

Budi najbolja verzija sebe.

Pandemijski stres i neizvjesnost doveli su do pada seksa među parovima, što je mnoge zabrinulo hoće li - i kako - ikad ponovno uspostaviti svoj seksualni život. Za parove koji trebaju tračak nade, imamo dobru vijest.

Naime, parovi koji imaju seksualni odnos jednom tjedno, vjerojatnije će imati sretne i ispunjene veze, unutar i izvan spavaće sobe, prema seksualnom terapeutu Ianu Kerneru.

Tijekom pojavljivanja u podcastu Pregnantish, seksualni terapeut govorio je o tome kako parovi mogu prevladati prepreke u svom seksualnom životu - a rekreativni seks jednom tjedno podržava zadovoljstvo u vezi.

Budi najbolja verzija sebe.

Potrdilo je to i istraživanje objavljeno 2015. godine u časopisu Social Psychology and Personality Science. Znanstvenici su otkrili da će se parovi koji su imali spolne odnose jednom tjedno vjerojatnije osjećati zadovoljnima u svojim vezama od onih koji su imali manje seksa. Istraživači su također otkrili da češći spolni odnosi nisu dodali zadovoljstvo vezom.

A čini se da je važna i vrsta seksa. Naime, Kerner je objasnio da seks spada u tri kategorije:

  • rekreativni ili samo iz zabave
  • odnosni ili da bi se osjećala povezano s partnerom i
  • prokreativni ili da bi došlo do trudnoće

Iako sve tri vrste seksa imaju važne uloge, previše fokusiranja na jednu vrstu seksa može taj čarobni trenutak pretvoriti u aktivnost potaknutu tjeskobom, posebno kad se radi o prokreativnom seksu.

Na primjer, Kerner surađuje s mnogim parovima koji su podvrgnuti potpomognutoj oplodnji da bi začeli, i otkrio je da im se seksualni život znatno pogoršao kad su započeli liječenje plodnosti, odnosno kad je seks postao poput obveze te kad su zaboravili da seks može biti zabavno sredstvo za jačanje intimnosti, a ne samo za rađanje djece.

Budi najbolja verzija sebe.

"Uključivanje odnosnog i rekreacijskog seksa u vašu rutinu prokreativnog seksa može vam pomoći u ublažavanju pritiska", smatra Kerner i dodaje kako je iznimno važno zadržati rekreacijski i odnosni seks dijelom svog života, čak i ako to znači planirano ga 'ugurati' u svoj tjedni raspored.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.