Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ostati ili otići?

Crveni karton: Rečenice koje otkrivaju da je veza na 'klimavim nogama'

Razgovor u ljubavnim odnosima itekako je poželjan, no kad jedna strana nije sigurna kako započeti priču o potencijalnom prekidu, sklona je postavljati ovih šest pitanja. Ona sugeriraju da je brak ili veza na raskrižju, odnosno da je zadnji tren za spasiti je.

pexels-liza-summer-6382620.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Zdrava komunikacija stup je svakog odnosa. Rješavanje prepirki razgovorom moglo bi eliminirati daljnje probleme s tim da pritom par treba znati kako staloženo i mirno komunicirati bez međusobnog napadanja. Uz to, otvoreni razgovor pomaže ti da iznova upoznaješ svog partnera te da iskomunicirate svoje želje i potrebe.

Image
Prihvatiti završetak

Kraj ljubavi: Pet faza kroz koje većina ljudi prolazi nakon prekida veze

I koliko god da je u vezi dobro postavljati pitanja toliko su neka pitanja opasna. Određena pitanja koje ti partner uputi (ili ti njemu) daju naslutiti da su veza ili brak na 'klimavim nogama'. Njime partner ili želi skrenuti pažnju sa stvarnih problema ili želi suptilno pokazati da bi razlaz mogao biti blizu.

shimmer fallback

Terapeuti su za portal Best Life izdvojili nekoliko pitanja iz kojih možeš iščitati da ste u prijelomnoj točki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bi li ti smetalo kad bi vikend proveo sam?

Odvojeni odmor katkada je dobar za vezu. Obje strane imaju se vremena posvetiti sebi i razmisliti o smjeru u kojem žele da im ide veza. Uz to, kratka razdvojenost mogla bi dobro utjecati na privrženost i bliskost jer biste se mogli zaželjeti jedno drugoga. Ali kaže li ti partner da mu odjednom treba vrijeme za njega samog ili te počne isključivati iz svojih planova, to bi mogao biti signal da se nešto 'poljuljalo'. Kako tvrdi profesionalna bračna savjetnica Terri DiMateo, traženje samo svog vremena moglo bi značiti da se on u budućnosti ne vidi s tobom.

DiMatteo savjetuje da je u takvoj situaciji bolje pitati partnera služi li mu to zahtijevanje slobodnog vremena samo kao odugovlačenje konačne odluke. Uz to, ne možeš znati što je posrijedi ako ga otvoreno ne pitaš.

shimmer fallback

Možeš li se zamisliti u dejting svijetu?

Ako te pita možeš li se zamisliti s nekim drugim ili općenito u dejting areni, to bi mogao biti znak da ispituje teren. Očito promišlja o svim mogućnostima jer mu ideja o prekidu više nije strana. Tako te možda nastoji pripremiti na tu vijest, odnosno vidjeti vidiš li se i ti na kavi s nekim drugim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Kamo vodi ova veza?

Kao i u prethodnom slučaju, ovo pitanje sugerira da ga zanima kako sagledavaš tu vezu. Možda tim pitanjem želi skrenuti pozornost na to da biste trebali razgovarati i vidjeti smiješi li vam se zajednička budućnost. Ovo pitanje treba shvatiti ozbiljno jer je očito da on sumnja u kvalitetu vašeg odnosa. I ne samo to – možda je on već donio odluku o prekidu, a ovo mu pitanje služi kao uvertira u početak kraja.

shimmer fallback

Kako bi se osjećao/la kad bismo prekinuli?

Ovo je još jedna taktika 'ispitivanja' terena. Ovo pitanje sugerira da je konačna odluka već (skoro donesena)  te da samo čeka tvoj 'blagoslov' kako bi ti to obznanio. On je možda siguran da je prekid neminovan, no možda se, recimo, boji tvoje reakcije pa ovim pitanjem želi saznati kako bi reagirala.

shimmer fallback

Jesi li ti sretan/na u ovoj vezi?

On očito nije. Iako nikad nije na odmet preispitati zadovoljstvo vezom, ovo pitanje daje naslutiti da, u ovom slučaju on, nije sretan tom vezom. To pitanje otkriva da je možda frustriran odnosom jer vidi da nema budućnosti. I baš ga zato zanima kako se ti osjećaš.

shimmer fallback

Zašto smo uopće u vezi?

Još jedna od konstrukcija kojom nezadovoljna strana želi iskazati da je malo izgledno da veza opstane. Pitanje preusmjeruje na tebe, no ono je uglavnom praćeno ljutnjom, tugom ili pak potpunom ravnodušnošću. Nezadovoljna strana više se ne vidi u tom odnosu, ali vjerojatno nije spreman direktno reći kako stvari stoje pa te ovakvim rečenicama nastoji 'uvući' u srž problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.