Budi najbolja verzija sebe.

Kako se pametno svađati?

Svađe i prepirke neizbježan su dio svake veze - saznajte kako na zdrav način riješiti razmirice

Budi najbolja verzija sebe.

Iako je svađanje jedan od oblika komunikacije i u nama izaziva bijes, ljutnju, a ponekad i ružne riječi, ono je zapravo zdravo. Kako se naučiti kontrolirati i koje su karakteristike pametnog svađanja, saznajte u tekstu koji vam donosimo.

SAMOKONTROLA
Samokontrolu je teško postići kada smo isprovocirani i ljuti, te zbog toga mnogo puta izgovorimo ono što ne mislimo, pa nam kasnije bude žao. Ipak, to ne znači da je bolje šutjeti. Nakupljanje negativnih emocija u nama može nam samo naštetiti, stoga je najvažnije naučiti kontrolirati se. Samokontrola je ključna stavka koja se ne može postići preko noći, već ju je potrebno uvježbati. Treba razmisliti o tome što će se dogoditi ako kažemo ili napravimo nešto zbog čega će nam kasnije biti žao, kao i odvagnuti je li problem koji vas muči doista takav kakvim ga vi doživljavate ili ga uzimate previše osobno.

NE SAMO KRITIZIRATI
Korištenje pameti u svađama za početak zahtijeva dvije (ili više) glave i dva (ili više) različita stajališta. To znači da pametna svađa neće izgledati tako da jedno drugo optužujete i bacate vlastite kritike očekujući da ćete tako iznjedriti neki dobar zaključak i primiriti uzburkano more, već i da pokušate prihvatiti kritike drugoga ili barem razmisliti o njima.


NAUČITI SLUŠATI
U svađama često otkrijemo nove stvari o sebi. Drugi nam u ljutnji otkriju naše negativne strane kojih nismo do tada bili svjesni. To je dobro jer će nam pomoći u tome da razmislimo o njima i ako je moguće, promijenimo ih. Slušanje je puno teže nego pričanje, zato svatko tko nauči aktivno slušati unutar svađe može iz nje proizići tako da može reći kako se zna pametno svađati.

ARGUMENTI
Zaboravite na sitnice. Orijentirajte se na ključne stavke unutar problema o kojem se raspravlja, slušajte stav sugovornika i problematiku koju vam iznosi i pokušajte uvažiti i razumjeti njegovo mišljenje.


IZBJEGAVATI SVAĐU U JAVNOSTI
Svađe su privatna stvar koja zaslužuje dovoljno prostora i mira za konkretnu i iskrenu raspravu. Zbog toga bi trebalo izbjegavati svađe u javnosti i osigurati si miran prostor u kojem možete otvoreno razgovarati i iznijeti drugoj strani sve što vas muči i smeta.

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.