Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Obrati pažnju na 'crvene zastavice'

Ovi znakovi otkrivaju da si u vezi s emocionalno nezrelim partnerom

Kako ističu stručnjaci za veze, važno je na vrijeme prepoznati znakove emocionalno nezrelog odnosa te reagirati na pravilan način

pexels-polina-zimmerman-3958844.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Emocionalna nezrelost jedan od najčešćih uzroka neuspješnih odnosa, a može se uočiti već na samom početku veze – kod jednog ili oba partnera. Želimo li izgraditi sretan i kvalitetan odnos, emocionalna zrelost važan je aspekt koji ne bismo trebali zanemarivati, napominju stručnjaci za odnose.

Image
Skini ružičasti naočale

8 znakova da si partnera stavila na pijedestal, a sebe zanemarila

Što je emocionalna nezrelost i kako je prepoznati?

Emocionalna nezrelost je nemogućnost upravljanja, izražavanja ili suočavanja s vlastitim emocijama. Može se javiti u različitim oblicima, a emocionalno nezreloj osobi najčešće nedostaje empatija za tuđe emocije. Takvi ljudi u ozbiljnim situacijama reagiraju djetinjasto i nezrelo.

Isto tako, emocionalno nezrela veza je ona u kojoj se jedan ili oba partnera ponašaju nezrelo te izbjegavaju odgovornosti koje bi svaka odrasla osoba trebala biti spremna preuzeti. Iako na početku veze takav odnos može biti zabavan, problemi će prije ili kasnije isplivati na površinu, a veza će biti na putu prema propasti. Upravo iz tog razloga, važno je na vrijeme prepoznati znakove emocionalno nezrelog odnosa te reagirati na pravilan način.

U takvom odnosu često se javljaju nemogućnost postizanja kompromisa te nepoštivanje obveza i odgovornosti, a neke od najčešćih znakova koji ukazuju na prisutnost emocionalne nezrelosti u vezi otkrivamo u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Partner je egocentričan

Čuvaj se svih onih frajera koji govore samo o sebi ili razmišljaju samo o vlastitim potrebama. To je obično znak narcizma i/ili krajnje nezrelosti. Nadalje, zrele i odgovorne odrasle osobe prođu fazu 'ja, ja i samo' ja već u djetinjstvu. Ako tvoj partner vidi samo sebe, a tebe zanemaruje, ne bi trebala biti s njim u vezi.

shimmer fallback

Postoje problemi s komunikacijom

Problemi s komunikacijom iznimno su česti u odnosima kod kojih je prisutna emotivna nezrelost. Ako se tvoj partner ponaša ravnodušno ili pak ima izljeve bijesa svaki put kada poželiš s njim razgovarati o nečemu što te muči, velika je vjerojatnost da imaš posla s nezrelom osobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Veza te podsjeća na onu iz srednje škole

Svi mi poznajemo barem jednu osobu koja zapravo nikad nije do kraja sazrela. To su one osobe koje nisu spremne za ozbiljne veze i kojima je jedino važno da 'budu cool' i da privlače pozornost. Ako se tvoj partner ponaša poput frajera s kojima si hodala tijekom srednjoškolskih dana, takva veza baš i nema svijetlu budućnost.

shimmer fallback

Ovisan je o tebi

Nitko ne ulazi u vezu sa željom da bude roditelj svom romantičnom partneru. Ako muškarac očekuje da ga financijski uzdržavaš, kuhaš mu, čistiš za njim i seksualno ga zadovoljavaš, onda je vaš odnos loš. Takve nezrele veze nisu zdrave i najčešće završe tako da jedan partner duboko zamjera drugome.

shimmer fallback

Nije spreman preuzeti odgovornost za svoje pogreške

Ako osoba u vezi nije spremna priznati svoje pogreške niti pak preuzeti za njih odgovornost, to ne predstavlja samo nezrelost, već može biti i potencijalni znak poremećaja osobnosti. U zdravom odnosu i jedan i drugi partner znaju priznati kada su u krivu jer je to jedini način da veza napreduje i da se poradi na problemima koji ugrožavaju vezu.

shimmer fallback

Ne zna se nositi s lošim situacijama

Veza u kojoj partner bježi svaki put kada stvari postanu loše osuđena je na propast. Ako te je ostavio nakon što si doznala da si bolesna ili si mu rekla da si trudna, nikada mu ne bi trebala dati drugu šansu, bez obzira na njegove razloge. Zrela i odgovorna osoba će znati kako reagirati u problematičnim situacijama i na pravilan se način nositi s krizom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Namjerno te provocira

Osoba koja namjerno radi neke stvari samo kako bi te isprovocirala ili naljutila najčešće to radi zato jer se zapravo ne može suočiti s vlastitim emocijama na pribran i zreo način. Čak i ako se radi o banalnim stvarima, to i dalje nije ponašanje zrele osobe i jedna je od 'crvenih zastavica' u odnosu koje ne bi trebala zanemarivati.

shimmer fallback

Pretjerano se opterećuje s tuđim mišljenjem

Iako se na prvu ovo može činiti kao dobra stvar, zapravo nije. Ako su mu tuđa mišljenja važnija od njegovih vlastitih ili tvojih, vrlo je vjerojatno da je riječ o nezreloj osobi koja je ovisna o potvrđivanju i odobravanju od strane drugih ljudi. Mišljenja drugih toliko su mu važna da će vjerojatno zaboraviti raditi na napretku vaše veze.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.