Kada ste se zadnji put testirali na klamidiju? - problem s kojim se susreće svaka deseta žena

Akcija Poliklinika Breyer – jednostavno i brzo testiranje na infekciju klamidijom

Kako bi podigla svijest o važnosti testiranja na klamidiju i uopće brige o seksualnom zdravlju, kroz mjesec lipanj provodi akciju testiranja na infekciju klamidijom po 50% povoljnijoj cijeni.

Infekcija bakterijom Chlamydia trachomatis jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija.
Dok C. trachomatis može i u žena i u muškaraca izazvati upale urogenitalnog trakta, komplikacije tih upala u žena mogu dovesti i do neplodnosti. Simptomi infekcije mogu biti diskretni. Ako postoji sumnja na infekciju, izravno testiranje je najpouzdaniji način da se riješi dilema.

Spolne infekcije C. trachomatis se prenose analnim i genitalnim spolnim odnosom. Korištenje kondoma smanjuje rizik od infekcije, dok ostali oblici kontracepcije, poput kontracepcijskih pilula, ne pružaju zaštitu od spolno prenosivih infekcija bilo koje vrste.

Procjenjuje se kako je čak jedna od deset žena u dobi do 25 godina zaražena klamidijom, a gotovo 70% njih nije svjesno zaraze. Može se pretpostaviti da je slična epidemiološka situacija i u muškoj populaciji. Stoga je vrlo važno da oba partnera ciljanim testiranjem na C. trachomatis provjere svoj status i spriječe širenje te bolesti.

Od osobite je važnosti da testiranje na klamidiju provedu partneri koji planiraju trudnoću, kao i trudnice. Kod žena zaraženih klamidijom veće su šanse za izvanmaterničnu trudnoću i prijevremeni porod, a postoji i vjerojatnost infekcije djeteta tokom poroda. Novorođenče može razviti konjuktivitis (infekcija oka) i upalu pluća.

Kako bi potakli što više žena, ali i muškaraca da brinu o svom seksualnom zdravlju te spriječe širenje ove najčešće spolne infekcije, kroz mjesec lipanj Poliklinika Breyer vrši testiranje na infekcije C. trachomatisu urogenitalnom traktu po50%povoljnijoj cijeni.

Naime, infekcija klamidijom može se dijagnosticirati i iz uzoraka prvog mlaza prvog jutarnjeg urina, a ne samo iz vaginalnog brisa (kod žena) ili brisa uretre (kod muškarca). Stoga je testiranje vrlo jednostavno i bez nelagode. Mikrobiologija Poliklinike Breyer koristi PCR metodu molekularne detekcije, koja je najsuvremenija, najosjetljivija (za pozitivan nalaz dovoljna je samo 1 bakterija/ml uzorka) i najspecifičnija (nema lažno pozitivnih nalaza) metoda trenutno dostupna na svjetskom tržištu te univerzalno prihvaćena od strane kliničara kao najpouzdanija u dijagnostici infekcije klamidijom.

Bez posebne pripreme, treba se pomokriti u posudicu za urin (prvi mlaz prvog jutarnjeg urina) i uzorak unutar 2 sata donijeti u Polikliniku na obradu. Rezultati pretrage izdaju se unutar 10 radnih dana i nalaz se može dostaviti putem maila, faxa ili pošte.

Stoga, učinite veliki korak za Vaše zdravlje malim posjetom Poliklinici Breyer.

Uskoro potražite Polikliniku Breyer i u Novom Zagrebu
Novi laboratorij u Centru Bundek, Ede Murtića 9 zadovoljiti će sve potrebe stanovnika južnog Zagreba te nadopuniti ponudu koju pruža sadašnji laboratorij u Ilici 191.

Poliklinika Breyer svakom pacijentu nudi zaokruženu laboratorijsku obradu; uz specijalističke biokemijske analize Poliklinika Breyer vrši i kompletnu mikrobiološku obradu. 

Poliklinika Breyer
Ilica 191, Zagreb
tel.: 01/ 3775 092, 3776 870, 3765 107
e-mail: 
Svaki radni dan od 7.00 do 18.00 sati te subotom od 8.00 do 11.30 sati

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.