Ima li spasa? Je li moguće nastaviti vezu nakon prevare

Što je nevjera i što se tolerira, a što ne, može biti različito od veze do veze

Je li gledanje porno sadržaja varanje? Je li prevara sudjelovanje u seks chatu ili korištenje seks kamera? A što je s flertanjem na društvenim mrežama? Dopisivanje s bivšim partnerom? Što je od toga nevjera, a što se tolerira, može biti različito od veze do veze. I zato bi partneri trebali jasno postaviti granice i izjasniti se što je sa svakoga od njih neprihvatljivo. Općenito govoreći, možemo kazati kako je prevara ponašanje koje uključuje tajnovitost i skrivanje - bilo da je riječ o fizičkoj ili emocionalnoj nevjeri - a ako se otkrije onda uzrokuje osjećaj izdaje, dovodi do nepovjerenja, ljubomore i često prekida veze. No, može li se veza ipak spasiti? Evo što bi moglo pomoći:
1. Otvorena komunikacija

Komunikacije ja i inače ključna stavka svake dobre veze - no osobito je bitna ako je došlo do prevare. Povjerenje treba ponovno biti izgrađeno, a to neće biti moguće bez otvorene i iskrene komunikacije koja tebi i tvom partneru od sada pa na dalje mora postati praksa. Naučite doista slušati jedno drugo.2. Izgradite nešto novo

Nakon što je jedno od vas dvoje ostalo slomljena srca, veza možda više nikada neće ogledati kao nekad. No, ono što možete učiniti je koncentrirati se na izgaranju novog - i boljeg odnosa.

3. Dati vremena i prostora

Partneru koji je bio prevaren treba dati i vremena i prostora da prođe kroz sve emocije kroz koje treba proći - i ljutnju, i tugu, i propitkivanje veze. Ništa se ne može požuriti. Za ovaj bi vam korak mogao pomoći psihoterapeut- kojeg možete posjetiti i zajedno i odvojeno.4. Odluka o povjerenju

Iako se partner koji je izdan s pravom osjeća povrijeđeno i ljutito, ako ipak odluči oprostiti i dati vezu šansu, onda treba raditi na tome da partneru koji je zastranio ponovno počne vjerovati. To će biti lakše ako uspije živjeti u sadašnjem trenutku i okrenuti se prema budućnosti, umjesto da se stalno vraća u prošlost. Ako to ne može, onda je bolje prekinuti vezu i krenuti dalje.

5. Promišljanje veze

Partner koji je prevario treba dobro razmisliti zašto je zapravo imao tu potrebu - i treba biti iskren s tim u vezi, kako prema sebi, tako i prema drugome. Oboje trebaju osvijestiti što žele od veze i koje su im potrebe- ako je to nešto što u ovoj vezi ne mogu dobiti, bolje je podvući crtu.

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.