Budi najbolja verzija sebe.

Gledanje romantičnih filmova može spasiti tvoju vezu

Gledanje filmova nije samo za zabavu već može pomoći u spašavanju odnosa između tebe i partnera

Budi najbolja verzija sebe.

Stope razvoda na svijetu su sve veće i sve više brakova završava zbog toga što partneri ne izdvajaju dovoljno vremena jedno za drugo. Postoje razni načini kako bi mogla spasiti svoj odnos u braku, a istraživanje je pokazalo da gledanje filmova može biti jedan od trikova za spašavanje tvoje veze ili braka. 

Donosimo ti još neke načine za poboljšanje i spašavanje tvog odnosa s partnerom. 

Zdrava komunikacija 

Jesi li ikad čekala svog partnera kod kuće, misleći da će se ovog puta otvoriti i reći da se osjećaš jako tužno svađe koju ste imali? Ali kad napokon stigne, zaboraviš sve svoje dobre namjere i ponovno sakriješ svoje stvarne osjećaje duboko u sebi. Ovako počinje začarani krug.

Zdrava komunikacija ključ je sretne veze. A budući da ne znamo uvijek kako stvari riješiti bez toksičnih radnji, počinjemo vjerovati da naš partner nije više pravi za nas. Dok je jedan dio parova spreman probati terapiju u ovoj fazi, drugi dio nema dovoljno novca, vremena ili želje za razgovor pred neznancem.


(FOTO: Pixabay) 

Budi najbolja verzija sebe.

Aktivno slušanje i empatija 

Tražeći druge načine koji bi mogli pomoći ljudima da izbjegnu razvod,istraživači sa Sveučilišta u Rochesteru podijelili su 174 novopečena bračna para u 3 skupine.Dok su se članovi prve dvije skupine fokusirali uglavnom na terapijski rad, treća skupina sudionika radila je na svom odnosu ne napuštajući dom.

Prva skupina naučila je aktivno slušati, a to je učinkovit trik koji pomaže parovima da se osjećaju sretnije i zadovoljnije. Kao aktivni slušatelj moraš se usredotočiti na ono o čemu partner govori, a ne pasivno čuti poruku i žuriti s odgovorom. Kako bi savladali ovu vještinu, parovi su slušali jedan drugoga, a zatim su ponavljali ono što su čuli kako bi bili sigurni da se poruka razumjela, bez grešaka.

Parovi iz druge grupe pokušali su popraviti svoje odnose s više naklonosti i empatije. Da bi to učinili, radili su nasumično lijepe stvari i savladali svoju sposobnost da istinski prihvate naklonosti svojih partnera.

Gledanje romatičnih filmova pomaže jednako kao i terapija 

Treću skupinu činili su oni koji su mogli raditi na svojim odnosima dok jedu kokice i udobno se odmaraju na kauču. Na početku studije prisustvovali su desetominutnom predavanju objašnjavajući koliko su važne veze i kako bi pogled na svađe drugih parova na ekranu mogao pomoći da primijete vlastito toksično ponašanje.

Nakon predavanja pogledali su film "Putovanje za dvoje" i razgovarali o njemu koristeći poseban popis pitanja. Na primjer, pogledali su pokušavaju li likovi prihvatiti jedno drugo, čak i ako su različiti ili su im smetale međusobne razlike. Usporedili su i vlastiti odnos s onim koji su vidjeli u filmu. Nakon toga svi su parovi dobili popis od 47 filmova o vezama koje su morali gledati i razgovarati kod kuće.

Rezultati su čak iznenadili i istraživače. Otkrili su da su očekivali neki bonus od pristupa filmu i raspravi, ali nisu mogli zamisliti da će to biti toliko korisno kao terapija i intenzivan rad. Ta je metoda smanjila broj razvoda za više od 50%. 

Ronald Rogge, vodeći autor studije, vjeruje da parovi možda već imaju sve potrebne vještine za dobar odnos, ali ih samo treba podsjetiti kako ih koristiti. I filmovi savršeno ispunjavaju ovaj zadatak, čineći postupak znatno lakšim bez potrebe da trošite vrijeme i novac na različite terapije. 

Neki drugi filmovi koji se nalaze na popisu bili su "Zvijezda je rođena", "Stvoreni jedno za drugo", "Đavolji odvjetnik" i "Kada muškarac voli ženu". 

Budi najbolja verzija sebe.

Nije važno koliko je dug tvoj brak 

Znanstvenici vjeruju da ova metoda može djelovati na sve brakove. Nije zapravo važno koliko traje brak jer sjedenje i svjež pogled na vaše ponašanje može biti učinkovito u bilo kojoj fazi. To bi također mogao biti fantastičan način za proslavu godišnjice, gledajte romantični film dok se držite za ruke i razgovarate o radnji.

Na kraju, brak nije bajka. Ali sposobnost da razgovarate jedno s drugim i pravilno komunicirate o svojim osjećajima i potrebama može vam olakšati putovanje.


(FOTO: Pixabay) 

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.