Budi najbolja verzija sebe.
Greška kao lekcija

Netragom je nestao nakon nekoliko izlazaka? Evo razlog zašto

Došli smo do nevjerojatnog otkrića: znamo koji je jedan od najčešćih razloga zašto frajeri netragom nestaju - i ne, problem nije u njemu. Evo zašto muškarci već na početku gube interes

Budi najbolja verzija sebe.

Možda ti se dogodilo da ste izašli nekoliko puta i sve se činilo vrlo obećavajuće- no onda odjednom, puf! On je nestao - kao nekom zlom čarolijom, više ga nema nigdje na vidiku. Na početku ste se dopisivali svakog dana, a sad odjednom više ne odgovara na tvoje poruke. Loša vijest je: njegov mobitel nije pao u vodu ili pod kotač automobila - on ovo radi svjesno i namjerno.

Službeno se ovakvo ponašanje zove ghosting - jer se osoba iz odnosa nestane naglo, bez objašnjenja i bez ikakve najave - baš kao duh. Zbunjena si i ljuta, vrtiš unatrag film i propituješ sve svoje poteze od trenutka kad ste si prvi put pružili ruke. Jesi li nešto napravila pogrešno? U velikom broju slučaja problem nije u tebi, nego u njemu. On je taj koji još nije spreman na nešto ozbiljnije, a možda se čak i boji vezivanja - ali je istovremeno prevelika kukavica da ti to prizna u lice.

No, postoji i jedan drugi učestali uzrok: tako barem kaže istraživanje američke psihologinje i autorice Sabrine Alexis koja se posljednjih 10 godina posvetila proučavanju muško-ženskih odnosa.

Budi najbolja verzija sebe.

Ona je primijetila kako muškarci koji naglo gube interes nakon nekoliko izlaska redovito ne znaju odgovoriti na pitanje zašto je do toga došlo - jedino čega su svjesni je da više nisu zagrijani za novu poznanicu. Za razliku od muškarca, žene koje su izgubile interes na samom početku uvijek znaju navesti razlog zašto je muškarac 'dobio nogu'.

Dakle, frajeri su potpuno zbunjeni, baš kao i žene koje su ostavili s hrpom neodgovorenih poruka i poziva. Ali Alexis tvrdi kako je identificirala glavnog krivca zbog kojih se muškarci odjednom pretvaraju u duhove: vjerovala ili ne - glavni je krivac ženskog roda. It's not me, it's you, mogao bi reći frajer kad bi se ipak udostojio odgovoriti na tvoju poruku.

"Tijekom prvih nekoliko izlazaka s novim muškarcem, tvoja je vibra obično opuštena i ugodna. Želiš istražiti mogućnosti koje su pred vama. Sve počinje zabavno, povezujete se i uživate u međusobnom društvu", pojašnjava Alexis.

"Ako je početak s novim muškarcem dobar, većina žena si ne može pomoći i počinje razmišljati o dugoročnim mogućnostima, o tome kuda bi vas ovo moglo odvesti - i počinje maštati o zajedničkoj budućnosti. Kad dođe do toga, žena više nije u sadašnjem trenutku i ne vidi situaciju kao ono što ona jest. Umjesto toga, njezin um se fokusira na onog što bi moglo biti - a to postaje problem."

Budi najbolja verzija sebe.

Kada jednom počnemo maštati o vezi, braku i smišljati imena naše zajedničke djece, postajemo opterećene. Više nismo opuštene i vesele cure s početka priče, počinjemo se grčevito držati za san o tome kako bi stvari mogle izgledati. U tom trenutku na površinu će isplivati naši strahovi i nesigurnosti - jer se bojimo izgubiti nešto što ima potencijala. Čini se kako muškarci mogu nanjušiti naš strah i to ih istog časa odbija, do te mjere da od zagrijanog frajera postaju hladni kao špricer doslovno preko noći. Odjednom više nisi privlačna seksi cura o kojoj misle 24 sata na dan - u njihovoj glavi postala si predatorica i jedino što žele je dati petama vjetra.

"Većina muškaraca može osjetiti kad ih žena koristi kao objekt za ispunjavanje vlastitih želja i potreba, umjesto da ih doživljavaju kao osobu. Muškarci se generalno tako ne ponašaju u vezi pa im nije jasno zašto se radosna i cool cura preobrazila u nezgodnu, preosjetljivu, nesigurnu i kaotičnu osobu", zaključuje Alexis.

Kad su ljubav i općenito veze u pitanju, pobjednički stav znači: biti ono što jesi u svojoj najboljoj verziji. Probaj se previše ne uzrujavati i ne mozgati o svakom njegovom potezu ili poruci. Najbolja opcija je prepustiti se i vjerovati da će veza uspjeti ako tako treba biti. Ako pak veza nema budućnosti, ništa ne možeš dobiti forsiranjem. Happy end dogodit će se samo ako je tako zapisano u scenariju života - ili ste dobrar par, ili ćeš svoju sreću pronaći s nekim drugim.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.