Brakovi koji ne mogu uspjeti?

Neki brakovi ipak imaju manje šanse da završe sretno

Sve je lijepo kad stupamo u brak. Zaljubljeni smo, sigurni da smo dobro birali. Ne sumnjamo ni trenutka da sad već dobro poznajemo partnera: da, to je osoba s kojom želimo provesti ostatak života! Možda su moguća još neka mala iznenađenja, neke sasvim beznačajne sitnice, ali sve u svemu – sigurni smo da je to ono što tražimo.

Fino. Ali s druge strane, malo zbunjuje činjenica da su u to vjerovali svi oni parovi koji su se poslije odlučili na razvod. Takvih nije malo, danas razvodom završava već svaki četvrti brak, a taj broj sve više i više raste! Hm, čudno… Ali bit će da su oni svi uletjeli u brak naglo, ne upoznavši se dobro. Da, to mora biti odgovor!

Ništa bolji ni lošiji od drugih

Na žalost, nije baš tako. Nisu svi propali brakovi iznikli iz kratkih i neozbiljnih veza. I nije istina da su ljudii čiji brak propadne sve redom nezrele, egoistične osobe. Ruku na srce, da stavite u jednu prostoriju grupu "sretno vjenčanih", i uz njih onda grupu "nesretno razvedenih", sigurno je da ne biste mogli razlučiti koji su koji. I jedni i drugi su ponekad nervozni, ponekad veseli, ponekad spremni slušati svoje partnere, a ponekad toliko pod stresom da nisu za nikakav suvisli razgovor.

Ma baš kao i svi mi.

"Rizični brakovi"
Neki brakovi ipak imaju manje šanse da završe sretno. Na osnovu iskustva, bračni savjetnici tvrde da sljedeće grupe brakova spadaju u grupu "rizičnijih", odnosno onih u kojima je vjerojatnije da bi moglo doći do problema:

-    brakovi sklopljeni između izrazito mladih ljudi
-    oni u kojima su supružnici nižeg stupnja obrazovanja
-    bračne zajednice u kojima se često javljaju financijski problemi
-    mješoviti brakovi: supružnici su različite nacionalnosti, vjeroispovijesti i sl.
-    ako su se i vaši roditelji razveli
-    ako često volite kritizirati partnera
-    ako partnerove pritužbe odmah odbijate (umjesto da saslušate njegove argumente, odmah zauzimate obrambeni stav)

Naravno da se gore navedeni kriteriji ne mogu shvatiti kao pravilo. Ako spadate u bilo koju od tih grupa, ili možda čak u više njih, to ne znači da će vaš brak nužno biti nesretan ili da će završiti razvodom!

Bračna terapija: kome bi mogla više koristiti?
U posljednje vrijeme dosta se u svijetu piše o učinkovitosti bračne terapije. Sva moguća i nemoguće istraživanja pokazuju da uspjeh rada bračnih (obiteljskih) savjetnika ovisi o velikom broju faktora.

(Ma tko bi to rekao! – i za to su im bila potrebna tolika istraživanja???)

Ali kad smo već počeli sa statistikom, nastavimo još malo u tom tonu. Slijedi lista parova koji bi mogli imati najveće koristi od odlaska u bračno savjetovalište:

-    mlađi parovi
-    parovi s modernim pogledima na život
-    oni koji se još uvijek vole
-    parovi koji doista žele da im bračni savjetnik pomogne! (nisu li to svi? – nisu!)

S druge strane, sljedeće kategorije imaju najmanje šanse da profitiraju od razgovora s bračnim savjetnikom:
-    parovi koji su čekali predugo da odu na terapiju (pa su sukobi otišli predaleko)
-    oni u kojima jedan od partnera ni pod koju cijenu ne želi ostati u braku
-    parovi koji nisu spremni poslušati savjete bračnog terapeuta

Zašto neki brakovi ipak opstaju

Znanstvenici upozoravaju da "sretni parovi" ostaju u braku, premda i njihovi brakovi prolaze kroz krize. Kako to uspijevaju? Tajna je u spremnosti da dijalogom, odnosno razgovorom u kojemu se poštuju stavovi i emocije oboje partnera, riješe sve probleme i razlike.

Stoga se čini da se i cilj bračne terapije i rada bračnih savjetovališta mora promijeniti. Umjesto da pokušaju promijeniti brak, bračni savjetnici trebaju zavađene supružnike naučiti komunikaciji!

A što mogu napraviti sami partneri, još prije nego se obrate bračnom savjetniku? Jednostavno je: ne čekajte trenutak kad više ne bude povratka. Obratite se za pomoć dok sukobi još nisu eskalirali preko svake mjere – jer poslije toga više nećete trebati pomoć bračnog terapeuta, nego čarobnjaka! Ili barem odvjetnika...

www.sretneveze.com

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.