Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Sigurni intimni odnosi

Analni seks: Stvari koje treba učiniti poslije kako bi se sačuvalo zdravlje

Analni seks je za mnoge parove normalan dio seksualnog života, no često se ističe kako ovaj dio seksa ima neka svoja pravila. Nije ništa komplicirano, ali je samo važno paziti na njih kako bi se zaštitilo zdravlje

pablo-heimplatz-OSboZGvoEz4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

O analnom seksu trebalo bi razgovarati otvoreno kako bi se zaštitilo zdravlje i povećao užitak, no ovaj oblik seksa još je uvijek obavijen velom tajni. Kako bi nestale predrasude iz naših života, tako i iz seksa, najbolje je saznati što kažu stručnjaci i koje su razlike između analnog i vaginalnog seksa.

Image
Ne privlači ih

7 najčešćih razloga zbog kojih žene odbijaju analni seks

"U području analnog otvora tijelo je opskrbljeno krvlju, a slojevi tkiva su relativno tanki. Dok je vagina zaštićena svojim pH i bakterijama, anorektalna regija je samo zaštićena svojim zatvorenim otvorom", objašnjava ginekolog Afriye Amerson za Womenshealthmag. Zato je važno paziti na nekoliko sljedećih detalja, ali i higijenu tijekom analnog seksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Prelazak s analnog na vaginalni seks

"Ako se par u strastvenom seksu odluči nakon analnog seksa prebaciti na vaginalni vrlo je važno da stane i da se promijeni kondom, ali i da se opere ruke", objašnjava liječnica Toyia James-Stevenson sa Sveučilišta Indiana. Naravno, svakom paru se to možda činiti kao prekidanje užitka i smanjivanje strasti, ali to je način da se smanji rizik od spolno prenosivih bolest i zaštititi zdravlje od neugodnih bakterija iz analnog dijela. Mogu se prenijeti bakterije poput Escherichia coli (E. coli) koja može uzrokovati infekcije, ali se može pojaviti infekcija urinarnog trakta kod žena.

shimmer fallback

Lubrikant na bazi silkona je bolji izbor

Lubrikanti na bazi silikona se preporučuju za analni seks jer su izdržljiviji, a vrlo su i nježni. No zbog toga ga je puno teže maknuti s tijela pa je potrebno tuširanje nakon seksa kako bi se očistio. Najbolje je samo koristiti sapun i vodu. No ako tuširanje nije izbor onda se mogu koristi vlažne maramice, no važno je brisati se od naprijed prema odstraga i nikada to zaboraviti.

shimmer fallback

Tijelo izbacuje plinove

Nakon analnog seksa velika je mogućnost da se pojave plinovi, a mogu biti češći i glasniji nego inače. No s obzirom na to da su mišići na tom dijelu tijela puno opušteniji nakon seksa teže je kontrolirati vjetrove. Tehnički se zapravo ne radi o vjetrovima nego tijelo izbacuje zrak koji je bio zarobljen tijekom penetracije.

shimmer fallback

Oslabljeni analni mišići

"Međutim često prakticiranje analnog seksa može dovesti do slabljenja analnog sfinktera (kružni mišići koji se nalaze oko analnog kanala). Time se povećava rizik od fekalne inkontinencije (povremena ili trajna nemogućnost zadržavanja stolice)", objašnjava Amerson. Rješenja za ovaj problem su Kegelove vježbe. "Kegelovi vježbe stežu mišiće dna zdjelice, a studije pokazuju da mogu stegnuti i mišići oko analnog sfinktera", kaže liječnica Jennifer Wider.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Kravarenje ili ranice na anusu

"Zbog toga što analni otvor nije namijenjen za penetraciju, vrlo lako se mogu oštetiti mišići, ali i krvne žile i slojevi tkiva", objašnjava Amerson. Nakon analnog seksa može se pojaviti manje krvarenje i to je posve normalno, a obično se radi o pukotinama na tkivu. Međutim ako se pojavi trajnije krvarenje, ranice oko anusa ili iscjedak treba se javiti liječniku kako bi se provjerilo je li sve u redu na tom području.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.