Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Forsiranje ljubavi

Jesi li 'zapela' za vezu koja nema budućnosti? Ovi znakovi to pokazuju

Ljubav ne ide 'na silu', a ovih devet znakova pokazuje da si u polovičnoj vezi koja baš i nema smisla

toa-heftiba-a7XUtljVEMc-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Gotovo svatko sanja o tome da pronađe idealnog partnera – osobu s kojom će provesti život. Ideja o pronalasku srodne duše na filmovima se čini prilično romantično, no svi dobro znamo da odnosi u stvarnosti funkcioniraju drugačije.

Image
Male stvari

Ako tvoj partner čini ove stvari, prava si sretnica - istinski te voli

Ponekad smo toliko opsjednute tom idejom o savršenim odnosima da pristajemo na bilo kakve veze, samo radi straha od samoće ili pak radi tuđih očekivanja. Prije ili kasnije, odnos u kojem partneri nisu kompatibilni će završiti stoga je takvu vezu bolje prekinuti odmah na početku. Možda već neko vrijeme izlaziš s frajerom i ugodno ti je s njim provoditi vrijeme, no intuicija ti govori da to nije to. Ipak, radi želje da budeš u vezi odlučila si ignorirati taj glasić i 'na silu' biti u odnosu koji te zapravo uopće ne ispunjava. Zvuči poznato?  

Želiš li poštedjeti samu sebe boli i ljubavnih brodoloma, bolje da ni ne ulaziš u takav odnos. Ako nisi s muškarcem kliknula na početku, male su šanse da će se ljubav pojaviti kasnije, a ti ćeš besmisleno trošiti svoje vrijeme na odnos koji je ionako osuđen na propast. Sve mi barem smo jednom u svom životu bile u vezi s partnerom za kojeg smo unaprijed znale da za nas nije idealan izbor, no ipak smo ostale ignorirajući svoju intuiciju baš radi tog straha od samoće. Ostajemo u takvim vezama jer je to lakše nego biti sama.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Neki ljudi jednostavno nisu jedni za druge pa nema smisla forsirati takve odnose. Između para mora postojati kemija i određena razina kompatibilnosti. Ako toga nema, odnos baš i nema smisla. Svatko zaslužuje pravu ljubav te sretan i kvalitetan odnos, a život je prekratak da bi ga trošila na veze s prosječnim muškarcima samo zato jer se bojiš sama. Imaj na umu da je uvijek bolje da budeš solo i sretna, nego u nesretnoj vezi s partnerom koji ti ne odgovara.

Već na početku veze moguće je prepoznati je li to 'ono pravo' ili pak je riječ samo o forsiranom odnosu u kojem nedostaje iskra. Ako neke od tih znakova primijetiš i u svojoj vezi, moguće je da si u vezi s pogrešnim partnerom koji za tebe nije najidealniji izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Više želiš vezu nego partnera

Ako si već dugo maštala o tome da budeš u vezi ili ti društvo nameće taj pritisak te ti je dosta osjećaja samoće, možda si više zaljubljena u samu ideju o vezi nego u osobu s kojom si u vezi. Kako bi shvatila o čemu je riječ, zapitaj se je li ti uistinu stalo do te osobe. Voliš li s njim provoditi vrijeme? Jesi li spremna s njim provesti ostatak života ili se nadaš da će naići netko bolji? Ako si s partnerom samo radi odgovarajućih okolnosti ili straha od samoće, velika je vjerojatnost da si više zaljubljena u ideju o vezi nego u njega.

shimmer fallback

Loša komunikacija i česti konflikti

Svađe i konflikti uobičajeni su dio svakog odnosa, no ono što čini razliku i govori o tome je li riječ o dobrom ili lošem odnosu je način na koji reagiramo na te konflikte. Ako je komunikacija između tebe i tvog partnera teška i nekvalitetna, to je vrlo loš znak. Svi dobri odnosi temelje se na otvorenoj i iskrenoj komunikaciji pa ako već na početku veze imate problema, velike su šanse da niste jedno za drugo. Ako ti se čini kako je jaz između vas dvoje nakon svake svađe sve veći, možda forsiraš vezu koja nema smisla.

shimmer fallback

Potajno se nadaš da će se on promijeniti

Kada nekoga volimo, prihvatit ćemo ga sa svim manama i vrlinama jer upravo je to ono što ga čini jedinstvenim. Ako se potajice nadaš da će se tvoj partner promijeniti samo kako bi udovoljio nekim tvojim kriterijima idealnog partnera, to samo pokazuje da pokušavaš 'na silu' kreirati iskru. A forsirane iskre nikad ne potraju. Partneri u zdravom odnosu pokazuju razumijevanje jedno za drugo i poštuju se čak i kada se njihova mišljenja razlikuju. Ako želiš mijenjati svog partnera kako bi ga mogla voljeti, onda to nije to.

shimmer fallback

Ne vjeruješ mu

Povjerenje je jedna od najvažnijih stvari u odnosima, a ako ne možeš vjerovati svom partneru na početku veze – to je veliki znak upozorenja. Ako ti intuicija govori da on nije taj, nemoj zanemarivati taj svoj unutarnji glas. Odnos bi se trebao temeljiti na obostranom povjerenju, a to znači da ćeš cijeniti svog partnera, njegov integritet i vjerovati mu čak i kada niste zajedno. Ako toga nema, odnos nema smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Nije ti pretjerano stalo do njegovih interesa

Partneri u idealnoj vezi ne trebaju biti identični, što znači da ćete imati različite interese i hobije. Možda nećeš baš uvijek biti zainteresirana za njegove strasti, no ipak bi trebala pokazivati nekakav interes za njegov život i za ono što mu puno znači. S druge strane, ako se pretvaraš kako te zanima pjesma koju ti je pustio u autu ili pak ne razgovaraš s njim o svojim strastima jer znaš da mu je to dosadno – to bi mogao biti znak da niste jedno za drugo. Njemu bi trebalo stati do svih onih stvari koje su ti važne, čak i ako ih ne razumije ili ako nisu u njegovom području interesa. Nema smisla biti u vezi s osobom s kojom ne dijeliš baš ništa zajedničko i koju uopće ne zanimaju tvoji interesi.

shimmer fallback

Ne razmišljaš o vašoj zajedničkoj budućnosti

Možda možeš zamisliti zajedničku budućnost, no ta te pomisao pretjerano ne uzbuđuje. Ili, možda uopće ne razmišljaš o zajedničkim budućim planovima jer se nadaš da ćeš imati nekog drugog. To samo pokazuje da ti baš i nije stalo do tog odnosa i da si u vezi vjerojatno samo radi straha od samoće ili pak kako bi udovoljila nekim društvenim kriterijima. Takve polovične veze nikad ne uspijevaju pa bi bilo najbolje da samu sebe poštediš boli i da što prije izađeš iz tog odnosa.

shimmer fallback

S partnerom nemaš prijateljski odnos

Prije svega, muškarac i žena u ljubavnom odnosu trebaju biti partneri. Ipak, da bi odnos bio dobar, važno je da između partnera prevladava prijateljski odnos. On bi trebao biti najvažnija  osoba s kojom možeš bez straha podijeliti sve svoje snove, čežnje i ciljeve. Ako ti trenuci koje provodite zajedno nisu ispunjeni srećom i smijehom, takav odnos baš i nema puno smisla, a ona iskra između vas dvoje vjerojatno se temelji samo na iluziji koja će se, prije ili poslije, rasplinuti. Planiraš li s nekim provesti život, zar taj netko ne bi trebao ujedno biti i tvoj najbolji prijatelj?

shimmer fallback

Ne osjećaš se ugodno u odnosu

Iskru u odnosu često brkamo s brojnim drugim emocijama. Udobnost, ovisnost i zaljubljenost nisu ljubav. Zdrava ljubav je ono što ostaje nakon zaljubljenosti, a uz to u odnosu bi trebali biti prisutni i poštovanje, povjerenje i predanost. Kad je riječ o pravoj ljubavi, osjećat ćeš se sigurno i vjerovat ćeš svom partneru bez obzira na sve. S druge strane, ako si u polovičnoj vezi samo radi udobnosti, vjerojatno ćeš se osjećati neugodno kada on nije u tvojoj blizini zbog nedostatka povjerenja – ili u njega ili u vaš odnos. Nauči prepoznati pravu ljubav i nemoj pristajati na nešto prosječno sami radi svojih strahova ili kako bi udovoljila tuđim očekivanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Imate različite životne ciljeve

Već na početku veze s partnerom bi trebala biti na 'istoj stranici' kako biste zajedno mogli graditi budućnost. Ako želite neke potpuno drugačije stvari u životu ili se vaši životni ciljevi previše razlikuju, velike su šanse da odnos neće uspjeti. U idealnom odnosu partneri dijele zajednički smisao za humor, imaju jednake vrijednosti i želje za budućnost. Kad pronađeš 'onog pravog', jednostavno ćeš znati. Neće biti sumnji niti pak osjećaja kao da je vaš odnos forsiran. Svaka veza ima svoje uspone i padove i odnosi jesu teški, ali ljubav partnera jednog prema drugom u takvim odnosima ostaje čvrsta i nepoljuljana, čak i u onim najtežim trenucima.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.