Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Prepoznaj ih na vrijeme

Kada je zaista gotovo? Ovi znakovi pokazuju da brak nije vrijedan spašavanja

U svakom braku povremeno se mogu pojaviti problemi, no treba znati prepoznati kada je vrijeme da svatko krene na svoju stranu

pexels-odonata-wellnesscenter-226166.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Svaki partnerski odnos, pa tako i brak, ima svoje uspone i padove i to je posve uobičajeno. Ne postoji odnos u kojem će uvijek sve biti idealno i povremeno će se u svakom odnosu pojaviti faze tijekom kojih se s partnerom nećemo slagati baš najbolje.

Image
Prema mišljenju psihologa

Zašto ljudi varaju svoje partnere? Ovo su najčešći razlozi

Ipak, ako je loših trenutaka puno više od onih dobrih, onda se treba zapitati ima li uopće smisla nastaviti takav odnos. Ako supružnici ne mogu sami riješiti problem, najbolje je potražiti stručnu pomoć. Odlasci kod bračnog savjetnika mogu biti vrlo korisni, no ponekad ni to nije dovoljno za spas braka.

Kako prepoznati da brak ne može biti spašen i kada je vrijeme da svatko krene na svoju stranu? Odluka o rastavi ne donosi se lako, no ponekad je to jedino i najbolje rješenje. Iako je razvod težak i bolan, još je bolnije živjeti u nesretnom odnosu.

Ako su u odnosu prisutni neki od sljedećih znakova, vrlo je vjerojatno da brak ne može biti spašen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Nasilje

Nasilna veza vjerojatno se ne može popraviti i takav je odnos najbolje prekinuti. Bilo koja vrsta zlostavljanja nije prihvatljiva ni u kom odnosu pa tako ni u braku. Nitko ne zaslužuje da ga partner zlostavlja i od takve se osobe treba maknuti. Treba imati na umu da nasilje ne mora uvijek biti fizičko jer postoje i druge vrste nasilja, poput emocionalnog i verbalnog nasilja, koja su jednako štetna i opasna za osobu koja je žrtva. U takvim je slučajevima vrlo važno potražiti stručnu pomoć.

shimmer fallback

Nedostatak intimnosti

Uobičajeno je da će se u braku povremeno javiti faze u kojima će biti više ili pak manje intimnosti između partnera i to je posve normalno. No brak bez seksa i povezanosti mogao bi biti znak da postoje mnogo dublji problemi koje je potrebno riješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Konstantne kritike

Supružnici bi trebali podržavati jedno drugo u svakom trenutku, uostalom na to su se i zavjetovali prilikom vjenčanja. Ipak, ako te suprug neprestano omalovažava ili kritizira, to nije zdrav odnos i takvo ponašanje negativno će se odraziti na tvoje zdravlje. I studije su pokazale da su konstantne kritike u odnosu jedan od znakova koji su najčešće prisutni u brakovima koji propadaju.

shimmer fallback

Različiti prioriteti

Iako je normalno da svatko od supružnika ima neke svoje osobne želje i ciljeve, ako se vaši prioriteti uvelike razlikuju, malo je vjerojatno da će vam odnos moći potrajati. Primjerice, ako jedan partner želi dijete, a drugi ne – to je problem. Slično tome, ako vam važni ciljevi i pogledi na život više nisu usklađeni, možda ćete shvatiti da vam brak naprosto više nije održiv.

shimmer fallback

Nevjernost

Doživjeti prevaru u odnosu nije nimalo lako, a to za sobom povlači čitav niz drugih problema. Iako je moguće oprostiti nevjeru i nastaviti dalje, u nekim situacijama to naprosto nije slučaj. Ako smatraš da te je suprug iznevjerio te mu ne možeš oprostiti nevjeru, možda je najbolje da svatko krene na svoju stranu.

shimmer fallback

Financijski problemi

Problemi s financijama također su jedan od čestih uzroka koji dovode do propasti brakova. Bez obzira na to je li riječ o neriješenim dugovima ili pak neodgovornom ponašanju s novcima, takve financijske brige mogu izazvati brojne i ozbiljne nesuglasice u odnosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Nemogućnost kompromisa

Kompromis je važan dio zdravog odnosa. Ako je u braku uvijek sve podređeno samo jednoj strani, riječ je o toksičnom odnosu. Sve važne odluke supružnici bi trebali donositi zajedno, uz spremnost na kompromis.

shimmer fallback

Nedostatak empatije

Zaista je frustrirajuće biti u braku s osobom koja se ne zna ispričati, preuzeti odgovornost za svoje pogreške niti pak ne želi razumjeti osjećaje druge strane. Ako se osjećaš kao da samo ti ulažeš u vaš brak, a on se uopće ne trudi kako bi ispunio tvoje potrebe niti ne mari za tvoje emocije, zapitaj se vrijedi li biti u takvom odnosu.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.