Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Ključ mladolikosti i dugovječnosti

Znaš li na koje je sve načine redoviti seks dobar za zdravlje?

Smanjuje rizik od bolesti, ublažava bol, doprinosi mladolikosti - sve to samo su neke od mnogobrojnih prednosti urednog vođenja ljubavi

pexels-andrea-piacquadio-3756446.jpeg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Seksualni život važan je dio svake veze i pozitivno utječe na odnos između partnera jer povećava intimu te omogućuje bolju i dublju povezanost. No jesi li znala da seks može pozitivno utjecati i na tvoje fizičko i mentalno zdravlje?

Image
Savjeti seksualnih terapeuta

Poboljšaj svoj seksualni život u jednom danu – uz ove super trikove

O prednostima urednog vođenja ljubavi provedena su brojna istraživanja, a znanstvenici su otkrili kako redoviti seksualni odnosi uistinu pozitivno utječu na naše zdravlje. Studije su pokazale da nam zdrav seksualni život poboljšava raspoloženje i pomaže nam da se osjećamo ispunjeno, a može i smanjiti stres, popraviti kvalitetu sna pa čak i ublažiti bolove.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Blagodati redovitog seksa su višestruke pa ga svakako nastoj prakticirati što češće, sama ili s partnerom. Neke od najvažnijih i pomalo neočekvinih prednosti koje seks može imati za tvoje zdravlje otkrivamo ti u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Poboljšava disanje

Seks navodno djeluje kao prirodni antihistaminik, a to znači da pomaže u borbi protiv simptoma peludne groznice i astme. Ako imaš problema s alergijama i teškim disanjem, uvrsti seks u svoju redovnu rutinu.

shimmer fallback

Čuva mladolikost

Jedna od nevjerojatnih prednosti redovitih seksualnih odnosa je to da pomaže kod očuvanja mladolikosti. Provedene studije pokazale su da seks umanjuje stres, popravlja raspoloženje i kvalitetu sna. Osim što će ti pomoći da izgledaš mlađe, studije pokazuju i kako ti seks zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje može produljiti život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Jača imunitet

Održavanje redovitih seksualnih odnosa potiče proizvodnju imunoglobulina, koji je važan za jačane imunološkog sustava. Znanstvenici su također otkrili kako aktivan seksualni život može čak i smanjiti rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i moždanog udara.

shimmer fallback

Potiče sagorijevanje kalorija

Vjerojatno si već znala kako ti seks može pomoći i kod mršavljenja, s obzirom na to da je riječ o fizičkoj aktivnosti koja potiče sagorijevanje masnoća i kalorija. Ako te muči višak kilograma, možda bi seks trebao postati dio tvoje redovite rutine.

shimmer fallback

Izvor: Giphy

Ublažava bol

Studije pokazuju kako vaginalna stimulacija rezultira povećanom tolerancijom na bol, dok ugodna stimulacija klitorisa ima i analgetski učinak. Istraživači tvrde kako upravo ova vrsta stimulacije te postizanje orgazma mogu ublažiti menstrualne grčeve, bolove kod artritisa, migrenu i brojna druga stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Donosi dugovječnost

Jedna velška studija ispitivala je odnos između stope smrtnosti i učestalosti seksualnih aktivnosti, a istraživači su otkrili kako je rizik od prerane smrti manji kod osoba koje su imale spolne odnose dva ili više puta tjedno. Čak i kada se u obzir uzmu neki drugi faktori poput dobi i društvene klase, studija je zaključila – što više seksa, to bolje.

shimmer fallback

Važan je za osjećaj sreće i blagostanja

Još jedna od mnogobrojnih prednosti seksa je da poboljšava blagostanje općenito. Pozitivno utječe na seksualno i reproduktivno zdravlje i donosi osjećaj sreće. Studije su potvrdile kako se kod seksualnog odnosa i postizanja vrhunca u našem tijelu oslobađaju oksitocin i endorfini, spojevi koji popravljaju raspoloženje i imaju sedativni učinak.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.