Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Tajni strahovi

4 stvari oko kojih ON može biti nesiguran u vezi - ali se boji priznati

Prema mišljenju psihologa, nekoliko je stvari oko kojih su pripadnici muškog spola najčešće nesigurni, no nikad to neće priznati

hannah-busing-xfKEy_6x4pw-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

U odnosima se često može javiti nesigurnost, a podjednako se javlja kod oba spola. Ipak, razlikuju se stvari oko kojih su muškarci i žene nesigurni. Poznato je da muškarci teže izražavaju emocije, a kad je riječ o nesigurnostima i strahovima, većina njih o tome se boji otvoreno razgovarati sa svojim partnericama.

Image
Ponašanje koje šteti odnosu

6 načina na koja umanjuješ partnerovu muževnost (a da toga nisi svjesna)

Nažalost, ti strahovi s kojima se muškarci potajno bore mogu negativno utjecati i na sam odnos stoga je ključna komunikacija između partnera. Ako sumnjaš da se i tvoj partner bori s određenim nesigurnostima, pokaži mu suosjećanje, podršku i razumijevanje i potakni ga na razgovor. Otvorena i iskrena komunikacija najbolji je način za pronalaženje rješenja.

Prema mišljenju psihologa, nekoliko je stvari oko kojih su pripadnici muškog spola najčešće nesigurni, no nikad to neće priznati. U nastavku ti otkrivamo o čemu je riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Boji se da nije dovoljno dobar za tebe

On želi da ti budeš sretna i zadovoljna. Ako osjeća tvoje nezadovoljstvo, to će u njemu probuditi nesigurnost i sumnje. U njemu će se pojaviti strah da nije dovoljno dobar za tebe i da ne može ispuniti sve tvoje potrebe. Ovi strahovi često su povezani i sa seksualnim životom. Kompleks 'nisam dovoljno dobar' odnosi se i na nesigurnost u krevetu jer se boji da ti ne može 'ugoditi' prilikom seksualnih odnosa.

shimmer fallback

Boji se da će te izgubiti

Strah od toga da nije dovoljno dobar budi kod muškarca i druge strahove, a jedan od njih je i strah od gubitka partnerice. Boji se da će te izgubiti ili da ćeš pronaći nekoga boljeg od njega. Takav strah često može izazvati neodlučnost i pasivno ponašanje ili pak posesivnost. Upravo je nesigurnost kod muškaraca najčešće izvor bolesno ljubomornog ponašanja. Kada strahovi zatoče naš um, teško ih je zaustaviti.

shimmer fallback

Potajno mu je potrebno tvoje odobrenje (i pomoć)

Psiholozi ističu kako iz nesigurnosti potječu razni strahovi, ali i potreba o odobravanju od strane partnera. Ako si primijetila da je ovisan o tvom mišljenju ili za sve svoje postupke traži tvoje odobrenje, moguće je da se bori s velikom dozom nesigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Boji se svojih emocija

Nažalost, društvo i dalje od muškaraca očekuje da budu muževni i snažni, a to znači da bi se trebali distancirati od svojih emocija. Muškarci se boje pokazati osjećaje jer misle da će tada ispasti poput slabića. Velik broj muškaraca u današnjem društvu je i dalje jako nesiguran kad su u pitanju emocije. Ne znaju kako se nositi s osjećajima pa ih se plaše. Umjesto da to priznaju, oni se skrivaju od vlastitih emocija, a negiraju i emocije svojih partnerica. Čak i kada ih istinski vole.

shimmer fallback

Kako bi muškarac mogao nadvladati svoje strahove i nesigurnosti koje ga muče, najprije ih mora priznati sam sebi i podijeliti tu istinu s drugima, odnosno s partnericom. Iskrena komunikacije i bezuvjetna podrška u takvim trenucima su od izuzetne važnosti.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.