10 upozoravajućih znakova nezdrave veze

Saznajte koji su znakovi nezdravog odnosa

Ljubav nije i ne bi trebala biti bol. Rijetko koja veza je savršena i normalno je da u svakom odnosu postoje određeni problemi. No neke probleme ne bismo trebali smatrati 'uobičajenima'. Neki su odnosi nezdravi i trebali bi biti okončani kako bi obje osobe u vezi prestale patiti i mogle nastaviti s normalnim životom.

Problem je često u tome što se takvi znakovi uočavaju tek kad smo već neko vrijeme u vezi i tada nam je teže okončati odnos jer smo navikli na tu osobu. 

Ponekad se teško suočiti s istinom i znakovima koji nam ukazuju da nešto nije u redu, osobito ako nam je jako stalo do osobe s kojom smo u vezi. Ipak, nemojte zatvarati oči i ignorirati probleme i poduzmite nešto kako biste ih riješili. Ukoliko su problemi nerješivi, možda biste trebali razmisliti o prekidu veze.

Smisao života je biti sretan i svi smo to zaslužili. Nemojte svoje dragocjeno vrijeme trošiti na odnose od kojih imate više štete nego koristi.

1. Nedostatak povjerenja

Jedan od najjasnijih znakova nezdravog odnosa je upravo nedostatak povjerenja. Ako ne vjerujte svom partneru te često provjeravate njegove poruke i mailove, onda imate problem. Povjerenje je izuzetno važna stvar koja mora postojati u odnosu kako bi on normalno funkcionirao. Postoji li opravdani razlog za sumnju ili je sve u vašoj glavi? Ako doista volite svog partnera onda biste mu trebali vjerovati i imati u njega povjerenja. Zdrava i kvalitetna veza zasniva se na međusobnom povjerenju, a ne na stalnim sumnjama.

2. Stalne uvrede 

Ako vas partner često vrijeđa onda biste svakako trebali razmisliti o prekidu veze jer je ovo jedan od glavnih znakova nezdravog odnosa. Morate li se stalno braniti onda nešto nije u redu s vašom vezom. Uvrede  mogu biti znak emocionalnog zlostavljanja i nije dobro biti u takvom odnosu. Muškarac bi se prema svojoj ženi trebao odnositi kavalirski i s poštovanjem, a nikako vrijeđati ju. 

3. Svakodnevne svađe

Rijetko koji odnos je sjajan, bez ikakvih sukobljavanja. Svađe su normalan dio svakog odnosa, ali treba znati kada su svađe prešle granicu i postale nezdrava karakteristika. Ako svaki vaš razgovor završi svađom, onda to nije normalno. Trebate shvatiti što je normalno, a što nije. Uostalom, važno je znati svađati se. Sretni se parovi svađaju drugačije od nesretnih parova. Treba znati kada stati i reći dosta. Imajte na umu i da je svaka veza puna kompromisa i da ne može biti sve onako kako ste vi zamislili. Moraju se u obzir uzeti želje i potrebe oba partnera.

4. Rijetko viđate prijatelje

Ako rijetko viđate prijatelje i obitelj to bi mogao biti još jedan znak nezdravog odnosa. Prijatelji i obitelj su vam potrebni i morate shvatiti da vaš partner ne bi trebao biti jedina osoba u vašem životu. Ponekad vam je potreban razgovor s drugim ljudima ili tuđe mišljenje želite li ostvariti ravnotežu u svom životu.

5. Okrivljavanje 

Neprestano okrivljavanje nezdrava je osobina svakog odnosa i ako je ono učestalo trebali biste razmisliti o tome koji je cilj vaše veze. Vaš partner nije osoba koja je kriva za sve probleme u odnosu, niti bi to trebao biti, a isto vrijedi i obrnuto.

6. Slaba komunikacija

Nedostatak komunikacije je očiti znak da s odnosom nešto nije u redu. Ako ne možete normalno razgovarati s partnerom trebali biste razmisliti koja je svrha takvog odnosa.

7. Partner vas kontrolira

Lijepo je kad vam partner daje savjete, osobito ako je riječ o važnim životnim odlukama. No vaša bi trebala biti zadnja kad odlučujete o svom životu i ne biste trebali dozvoliti da partner donosi odluke umjesto vas. Nemojte dozvoliti partneru da vas kontrolira u svemu što činite jer je to znak vrlo nezdravog odnosa.

8. Nedostatak poštovanja

U zdravom i kvalitetnom odnosu oba partnera poštuju jedan drugoga. Ako vaš partner ne ispunjava svoja obećanja ili vas često kritizira to je znak kako nešto nije u redu s vašim odnosom. Partner vas ne bi smio omalovažavati ili činiti da se osjećate manje vrijednima. Međusobno je poštovanje vrlo važna karakteristika svakog zdravog odnosa.

9. Tajne

U vezama su strogo zabranjene laži i tajne, a ako one postoje riječ je o vrlo nezdravom odnosu. Partner bi trebao biti osoba s kojom otvoreno možete razgovarati o svemu i pred njim ne biste trebali imati tajne. Ne morate mu govoriti baš sve, ali budite otvorene prema svom partneru, a isto očekujte i s njegove strane. Prije svega, partner bi vam trebao biti i najbolji prijatelj koji će uvijek biti tu za vas i za kojeg znate da se uvijek možete na njega osloniti.

10. Nezdrava ljubomora

Malo ljubomore nikome ne škodi, ali ako dolazi u prevelikim količinama onda svakako može naštetiti odnosu. Nije u redu ako vam zbog ljubomore brani da izlazite s prijateljima, to je nezdravo. Isto tako, vaš partner trebao bi biti sretan zbog vas i veseliti se vašim uspjesima, a ne se natjecati s vama. 

Ako ste neke od navedenih znakova primijetile i u svojoj vezi to ne mora nužno značiti da je vrijeme za prekid. Ako volite svog partnera i on voli vas te ste oboje spremni raditi na poboljšanju problema, onda svakako ima nade za vas. Sve, naravno, ovisi o vama samima.

(M.Glavina)

Izvor: www.herinterest.com
love.allwomenstalk.com
Foto: David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.