Budi najbolja verzija sebe.
Potiče li rast kose ili ne?

Ulje crnog kima dobro je za kosu? Evo što kažu stručnjaci

Saznale smo koje su blagodati i nuspojave korištenja ulja crnog kima

Budi najbolja verzija sebe.

Ako si u potrazi za čarobnim uljem od kojeg će ti kosa narasti preko noći, vjerojatno si čula poprilično dosta stvari o ulju crnih sjemenki, poznatog i pod nazivom Nigella sativa ili, još poznatijeg naziva, ulje crnog kima. Ovo ulje s puno različitih imena neki smatraju pravim čudom za sve tipove kose uz pomoć kojeg ćeš se riješiti svih problema koje si ikada imala sa svojom kosom - od tanke do suhe kose.

No, budući da ne možeš vjerovati svemu što pročitaš na internetu, saznale smo što stručnjaci misle o ovom ulju i je li ono uistinu tako dobro za kosu. Sve što trebaš znati o korištenju ulja crnog kima sada je na jednom mjestu, a evo što kažu stručnjaci.

Je li ulje crnog kima dobro za kosu?

Razlog zbog kojeg često možeš čuti da se ulje crnog kima spominje u razgovoru o proizvodima za rast kose je taj što ulje sadrži antihistaminik zvan timokinon, što je ujedno i najvažnija djelatna tvar ovog ulja. No, prema nekim stručnjacima, ne postoji dovoljno dokaza i literature koji bi potvrdili da ulje crnog kima pospješuje rast kose, a to je za Cosmopolitan potvrdio i dermatolog Dhaval G. Bhanusali.

Budi najbolja verzija sebe.

"Ipak, postoje dokazi da bi ulje crnog kima moglo imati protuupalna, antifugalna i antibakterijska svojstva. U teoriji, ako je došlo do gubitka kose zbog stanja poput seboroičnog dermatitisa, to može pomoći u liječenju i može potaknuti rast kose", istaknuo je doktor Bhanusali i dodao da je, ako nisi sigurna što uzrokuje gubitak kose, najbolje obratiti se dermatologu prije nego što počneš koristiti bilo što.

No dobra stvar je da je, zbog protuupalnih blagodati, ulje crnog kima odlično za umirivanje vlasišta - dovoljno je umasirati nekoliko kapi u vlasište i to će ti pomoći ublažiti iritaciju.

Koje su nuspojave korištenja ulja crnog kima?

Ako planiraš isprobati ulje crnog kima za rast kose ili druge blagodati, doktor Bhanusali preporučuje nanošenje na kosu umjesto uzimanja kao dodatak za kosu.

"Bilo da se radi o liječenju ili ne, obično volim lokalnu primjenu kako bih umanjio rizik od sistemskih nuspojava", objašnjava doktor Bhanusali.

Budi najbolja verzija sebe.

Ali, doktor Bhanusali upozorava da, čak i ako lokalno naneseš ulje crnog kima, još uvijek postoji šansa za neke nuspojave, kao što su iritacija ili alergijski kontaktni dermatitis te dodaje kako je uvijek najbolje prvo ga testirati na ruci ili nekom drugom mjestu. A ako odlučiš koristiti ulje u čistom obliku, umjesto da ga koristiš u prethodno pomiješanom proizvodu za kosu ili kožu, doktor Bhanusali preporučuje da ga razrijediš.

Koliko je potrebno da se vide rezultati ulja crnog kima?

Sve promjene koje bi mogla primijetiti bit će suptilne i postupne, a prema doktoru Bhanusaliju, obično su potrebna tri do četiri mjeseca da bi se vidjeli rezultati.

"Čak i ako ne vidiš rezultate, uvijek ću preporučiti da posjet dermatologa koji može istražiti uzroke gubitka kose i uputiti te na režim koji će te vratiti na pravi put", istaknuo je doktor Bhanusali.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.