Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Svestranost maslinovog ulja

Svestranost maslinovog ulja
Budi najbolja verzija sebe.

Maslinovo ulje je čarobni sastojak, izvrstan za gotovo sve – prehranu, kožu, ruke i nokte, te kosu. To je hvaljen kozmetički proizvod poznat još od antičkih doba, a danas ga možete nabaviti gotovo u svakom dućanu sa prehrambenim namirnicama.

Koristite ekstra djevičansko ulje, jer su ona označena kao čista i light kemijski obrađena. Budući da je sastav masnoća ovog ulja sličan onom ljudske kože, vrlo rijetko uzrokuje alergijske reakcije. K tome, brzo se upija i pomaže zadržavanju vlage u koži. Visok postotak nezasićenih masti i vitamina A i E, pomažu u zaštiti od sunčevih zraka, a isto tako vrlo povoljno djeluje na osjetljivu kožu. To ulje je čisto i ne miješa se sa ničim osim sa vodom, za razliku od drugih ulja.

Ako vam se ne dopada miris maslinova ulja, možete ga pomiješati sa malo svojeg omiljenog mlijeka za tijelo.

Nokti i kožica na noktima
Ako imate lomljive nokte i oštećenu kožicu, umočite nokte u malo toplog maslinovog ulja (za ugodniji miris iscijedite malo limunovog soka). Već nekoliko minuta držanja noktiju u ulju, pomoći će da vam postanu čvršći, te će omekšati kožicu, tako da je lako možete potisnuti prema dolje.

Ruke

Da bi vam koža na rukama bila mekana, nanesite par kapi maslinovog ulja na ruke prije spavanja, stavite pamučne rukavice i ostavite preko noći.

Usne
Ako imate suhe i oštećene usne, nanesite tanak sloj maslinovog ulja. Sigurno će vam pomoći.

Kosa

Za oštećenu i lomljivu kosu, preporuča se da nakon što se je oprali šamponom, nanesete na kosu smjesu koju ste pripremili od maslinovog ulja i jaja. Smjesu ćete napraviti tako da umutite jedno jaje i pomiješate ga sa 1/2 do 3 /4 šalice maslinovog ulja. Ostavite smjesu na kosi 30-45 minuta, prekrivenu plastičnom vrećicom. Ovisno o stanju vlasi, preporuča se tjedni ili mjesečni tretman kose. 
Da bi vam kosa bila gušća, preporuča se namočite kosu sa 1 /2 ili 3/ 4 šalice toplog maslinovog ulja, zamotate ručnikom i ostavite pola sata.

Lice
Ako želite da vam koža lica bude mekanija i puna vlage, umasirajte malo maslinovog ulja u kožu, a na oštećene dijelove kože stavite malo više ulja.

Maska za lice

Napravite masku za lice sa maslinovim uljem i kozmetičkom glinom ili avokadom. Ostavite na koži 5-10 minuta i tada isperite.

Tijelo

Dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja u kupku kako bi vam koža bila mekanija. Esencijalna ulja, poput lavande ili jasmina poboljšat će miris vaše kupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Noge 
Ako imate suhu kožu na stopalima, umasirajte navečer maslinovo ulje, stavite čarape i ostavite preko noći.

Skidanje šminke

Na vatu ili maramicu nanesite malo maslinovog ulja i time skinite šminku. Dobro je kao bilo koje mlijeko za čišćenje šminke.

Suha koža

Ako imate suhu kožu, utrljajte svakodnevno maslinovo ulje na mjesta gdje vam je koža suha ili gdje vam se pojavljuju strije. Isto tako može vam pomoći u liječenju psorijaze. Napravite emulziju poput majoneze od vode i ulja, koju ćete nanijeti na oštećene dijelove kože. Zagrijte pola litre maslinovog ulja sa 45 g pčelinjeg voska dok se ne rastopi i tada ohladite smjesu. Ako želite gušću smjesu dodajte još pčelinjeg voska. Osim pčelinjeg voska za zgušnjavanje smjese možete koristiti i agar, ekstrakte morskih trava ili glicerin.

Maslinovo ulje kao sastojak Maslinovo ulje možete naći kao sastojak u balzamima za usne, uljima za kupanje, kremi za ruke, ulju za masažu i šamponu protiv prhuti.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.