Psorijaza - prokletstvo pod kontrolom

Psorijaza se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se javlja na području vlasišta, lakata, koljena i donjem dijelu leđa.

Psorijaza je, unatoč današnjoj naprednoj medicini, neizlječiva, ali, na sreću, može se držati pod relativnom kontrolom različitim metodama. Iako još uvijek nije točno utvrđeno koji mogu biti uzroci psorijaze, istraživanja su pokazala da se najvjerojatnije radi o poremećaju imunološkog sustava, koji je zadužen za obranu organizma od infekcija. Osim toga, veliku ulogu u pojavi psorijaze igra i genetika, te vanjski utjecaji iz okoline.

Što se zapravo događa? U normalnim se okolnostima stanice kože  zamjenjuju s novima u roku od mjesec dana. Kod ljudi sa psorijazom, imunološki sustav pokreće upalnu reakciju, na način da nove, još nezrele stanice kože gura na površinu, svakih tri do četiri dana. Rezultat su upalna mjesta na koži, koja izazivaju osip. Najčešće započinju u obliku crvenih, pomalo otečenih mjesta na koži, koje s vremenom mogu postati veće i deblje, te će se javiti i ljuskice. Ta vrsta osipa može izazivati vrlo neugodan svrbež, vrlo lako se raskrvave ako se trljaju na bilo koji način.

Psorijaza se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali najčešće se javlja na području vlasišta, lakata, koljena i donjem dijelu leđa.

Ono što je, isto tako, potrebno naglasiti jest da psorijaza nije zarazna, ali se može prenositi u obitelji s roditelja na djecu, te se mnogo češće javlja kod odraslih osoba nego kod djece.

Okidači psorijaze mogu biti:

  • povrede ili infekcije kože
  • emocionalni stres
  • određeni lijekovi
  • pušenje i pijenje alkohola


Vrste psorijaze i dijagnoza

Postoji osam osnovnih vrsta psorijaza, a najčešća je takozvana plak psorijaza, kod koje se javljaju suhe, crvene, nabubrene lezije, prekrivene ljuskicama, a koje mogu biti bolne ili izazivati svrbež. Mogu se pojaviti na svim dijelovima tijela, čak genitalijama i usnoj šupljini. Postoji još i psorijaza na noktima, psorijaza vlasišta, kapljična psorijaza, inverzna psorijaza, pustularna psorijaza, eritodermična psorijaza, psorijatični artritis.

Svaka od tih psorijaza ima svoje specifičnosti, može imati teži i lakši oblik, a ono što definitivno treba spomenuti je da postoji oblik psorijaze koji zahvaća nokte i zglobove.

Dijagnoza psorijaze najčešće se provodi pregledom kože tijela, vlasišta i noktiju, a može se napraviti i biopsija ako liječnik nije u potpunosti siguran radi li se o psorijazi. Ako pak postoje indicije otečenih zglobova na pojedinim dijelovima tijela, odnosno da se radi o psorijatičnom artritisu, bit će potrebno slikanje rendgenom. Nakon što se točno utvrdi uzrok, njezino liječenje, odnosno tretman za ublažavanje i povlačenje simptoma, može započeti.

Načini liječenja

Osobe koje imaju blaži oblik psorijaze mogu vrlo uspješno ublažiti njezine simptome različitim kremama i pripravcima za vanjsku primjenu, a koji će smanjiti upalni proces, s time i crvenilo, svrbež, brzinu rasta stanica kože te širenje površine koju ona obuhvaća.

Fototerapija UVB zrakama druga je mogućnost kada je u pitanju liječenje psorijaze. Treća je mogućnost liječenje laserom, koje već nakon nekoliko tretmana daje vrlo dobre rezultate. Postoje i lijekovi koji bi trebali ublažiti simptome psorijaze, a oni funkcioniraju na principu smirivanja previše aktivnog imunitetnog sustava. No, ovaj oblik terapije primjenjuje se tek kada prethodne tri opcije ne pomažu.

Ono što treba imati na umu jest da redovito izlaganje suncu pomaže u 80 posto slučajeva u liječenju psorijaze (i dalje treba izbjegavati sunčanje od 11 do 16 sati tijekom ljetnih mjeseci). Naime, sunčane opekline mogu pogoršati simptome psorijaze.

Kao alternativni pripravci za liječenje psorijaze koriste se aloe vera, ulje čajevca i kupka sa zobenom kašom.

Stručnjaci se ne mogu složiti mogu li posebne dijete pomoći u smanjenju simptoma psorijaze jer ne postoje nikakvi konkretni dokazi da određena prehrana zaista ima utjecaj. Ono oko čega se stručnjaci mogu složiti jest da smanjenje stresa može pomoći u smanjenju simptoma psorijaze.

Foto: © lipowski - Fotolia.com

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.