Pitanje za dermatologa: korištenje pudera na koži sklonoj aknama, dozvoljeno ili ne?

Smije li se na kožu sklonu aknama stavljati puder? Hoće li njegovo korištenje dodatno pogoršati situaciju? Ako vas muče ova ili slična pitanja, istražili smo za vas i savjetovali se s cijenjenom dermatologinjom koja ima veliko iskustvo u radu s pacijentima sa sličnim dermatološkim stanjima.

Više o ovoj temi u razgovoru otkriva nam Željana Bolanča, dr. med, . iz Klinike za kožne i spolne bolesti, KBC Sestre Milosrdnice.

Što nam možete reći o aknama koje su čest problem kod mladih ljudi? Što su uopće akne?
- Acne vulgaris je jedna od najčešćih mladenačkih bolesti koja se javlja u pubertetu, ali se može i nastaviti i nakon 25 godine pa čak i do poslije četrdesetih, osobito u žena. Najvažniji čimbenici koji utječu na razvoj akni su genetska predispozicija, nepovoljan omjer androgena i estrogena, hiperproliferacija keratinocita u folikulima te kolonizacija s bakterijom Propionibacterium acnes. Iako se ne radi o opasnoj bolesti, obzirom na doba pojavnosti, u pubertetu i adolescenciji, može značajno narušiti kvalitetu života mladih osoba i time narušiti samopouzdanje i sliku o sebi.

Koliko je važno liječiti akne?
- Iako je danas medicina napravila značajan iskorak u liječenju akni, osobito razvojem potentne lokalne, ali i sistemske terapije u vidu izotretinoina, i dalje postoji značajan broj mladih koji se ne liječe. Odgađaju odlazak dermatologu ili zbog osjećaja srama ili zbog uvriježenog mišljenja, osobito među roditeljima djece da će akne same proći. Međutim, neliječene akne dovode do pogoršanja kliničke slike, posljedičnog razvoja ožiljaka koji se teško liječe što dodatno narušava kvalitetu života i mladi se odjednom nađu u začaranom krugu gdje se povlače u sebe, stvaraju negativnu sliku o sebi i odbijaju liječenje. Čak i u mladih koji se liječe, treba imati na umu da unatoč terapiji može doći do povremenih pogoršanja u kliničkoj slici što rezultira čestim odustajanjima od terapije.

Gdje se sve akne pojavljuju?
- Akne se pojavljuju na licu i leđima, a ponekad i na dekolteu, prsima i ramenima. Lice je uvijek izloženo tuđim pogledima i ne možemo ga prekriti odjećom, za razliku od drugih dijelova tijela pa mladi s aknama uvijek traže odobrenje o korištenju pudera.


Smije li se uopće na kožu koju "muče" akne nanositi puder? Neće li je to još više iziritirati?
- Glavna zabluda je da se na upaljeno lice ne smije nanositi puder. Nažalost, ta zabluda je vrlo česta. Apsolutno je moguće koristiti puder za pokrivanje akni, ali je izuzetno važno izabrati kvalitetan, medicinski puder koji neće dodatno začepiti folikule i pogoršati akne, a koji će prekriti sve nepravilnosti na površini.

Kakav je puder najbolje odabrati u slučaju kože prekrivene aknama?
- Za pretpostaviti je da će puder biti na licu cijeli dan, stoga su iznimno važni aktivni sastojci u puderu koji će osim korektivnog imati i terapijsko djelovanje. Danas na tržištu postoje preparati koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu koja ima keratolitičko djelovanje na akne te eperulin koji djeluje protuupalno.
S obzirom na to da se približava ljeto i sunce, važno je da puder ima zaštitni faktor za sunce. Uvriježeno je mišljenje da sunce pogoduje aknama. I zaista, UV zrake dovode do hiperpigmentacija, zadebljavaju epidermis, zatvaraju folikule i dolazi do prividnog poboljšanja promjena na koži uz pojačano nakupljanje sebuma u folikulima. Na kraju ljeta, dolazi do erupcije i pogoršanja akni. Stoga puder u sebi mora imati zaštitu od sunca.
Akne se danas u većini slučajeva uspješno liječe, ali taj proces traje. Za vrijeme liječenja, potrebno je osim o važnosti redovite primjene lokalnih i sistemski lijekova razgovarati i o prekrivanju i ponuditi onu koja ima visoki korektivni učinak kako u boji, tako i u izjednačavanju nepravilnosti na površini lica uzrokovanih aknama i ožiljcima. S obzirom na to da je puder najčešće na licu cijeli dan, potrebno se odlučiti za one koji imaju i terapijski učinak.

Nadamo se da ste dobili odgovor na sve nedoumice koje ste imali o korištenju pudera na aknama sklonoj koži.

Naša preporuka je puder koji ima sve od nabrojanih karakteristika - Dermablend [3D Correction], kojeg su već zavoljele naše brojne čitateljice i odabrale ga kao proizvod godine. Dermablend 3D je puder s visokim stupnjem prekrivanja, ispitan pod dermatološkim nadzorom i posebno primjeren za osjetljivu masnu i aknama sklonu kožu, koji učinkovito prekriva sve nepravilnosti na površini kože, poput prištića, akni i ožiljaka od akni, a pritom pomoću posebno odabranih aktivnih sastojaka sprječava njihovu daljnju pojavu.Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.