Patite od psorijaze? Ovaj način prehrane pomoći će ublažiti simptome

Postoje naznake kako se psorijaza može povezati sa sustavnom upalom u tijelu, a ako se ovo otkriće potvrdi daljnjim istraživanjima, moglo bi dovesti do značajne promjene u načinu na koji tretiramo psorijazu

Istraživanje koje je obuhvatilo više od 3 500 pacijenata sa psorijazom u Francuskoj pokazalo je da, što je njihova prehrana zdravija, to su simptomi manje ozbiljni, prenosi portal WebMD. Konkretno, što se pojedinac više pridržava mediteranske prehrane, to je veća vjerojatnost da će simptomi psorijaze biti „pitomiji“, napomenuli su francuski istraživači.

Mediteranska se prehrana smatra jednom od najzdravijih na svijetu, a karakterizira je obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova, uz umjerenu konzumaciju crvenog mesa, mliječnih proizvoda i alkohola. Sada, novo istraživanje pokazuje kako ovakav režim prehrane također može pomoći u borbi protiv poremećaja imunološkog sustava kao što je psorijaza.

Nova je studija uključila gotovo 36 000 ispitanika, među kojima je više od 3 500 imalo neki oblik psorijaze, navodi dr. Celine Phan, voditeljica tima iz Hôpital Mondor u Créteilu, Francuska. Ovisno o tome koliko su se približili idealu mediteranske prehrane, ispitanici su podijeljeni u tri skupine, pri čemu je grupa koja se najviše pridržavala mediteranske prehrane imala manju vjerojatnost od razvoja ozbiljnijih simptoma.

Mediteranska prehrana bogata je vitaminima A, D, E, folatima i omega-3 masnim kiselinama, od kojih svi pokazuju protuupalni učinak, rekao je istraživački tim. Visok sadržaj nezasićenih masti (prisutnih u maslinovom ulju i drugim biljnim uljima), prisutnost velikog broja antioksidanta i polifenola (u voću i povrću) te visok udio vlakana (iz povrća i integralnih žitarica) mogu biti odgovorni za protuupalna svojstva mediteranske prehrane. Nasuprot tome, već je poznato da zapadnjačka prehrana može pridonijeti razvoju upale u organizmu.

Postoje naznake kako se psorijaza može povezati sa sustavnom upalom u tijelu, a ako se ovo otkriće potvrdi daljnjim istraživanjima, moglo bi dovesti do značajne promjene u načinu na koji tretiramo psorijazu. Oboljeli bi mogli značajno ublažiti simptome psorijaze kroz modifikaciju prehrane, čak i ako ne pate od viška kilograma.

Preuzeto s: Naturala.hr

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.