Hranom protiv bora

Borba protiv bora počinje pravilnim odabirom namirnica

Hranom protiv bora

Uravnotežena prehrana najdragocjeniji je saveznik kože koja želi dugo ostati mlada. Pripazite dakle na izbor hrane, koja mora biti bogata vitaminima i mineralnim solima, a posebno:

- Vitaminom A, koji pospješuje izmjenu stanica i stvaranje kolagena. Najviše ga ima, u obliku betakarotena, u mrkvi, rajčicama, jajima, neobranom mlijeku, povrću, jetricama.

- Vitaminom E, koji se bori protiv propadanja kolagena i jača stijenke kapilara. Nalazi se u maslinovom, kukuruznom i suncokretovom ulju, u integralnim proizvodima, te ribi.

- Vitaminom C, koji jača prirodnu obranu organizma, dakle i kože, te pomaže da se krv opskrbi kisikom. U velikim količinama ga ima u južnom voću, kiviju i peršinu.

- Selenom, koji pospješuje transport kisika u stanice, a pretvara se u pravi eliksir mladosti u kombinaciji s vitaminom C i E. Zajedno pomažu odstranjivanju zloglasnih slobodnih radikala, toksičnih molekula, koje su uzrok mnogim problemima, među kojima i preranom starenju kože. Visok postotak selena sadrže ribe, jaja, luk, mahunarke i općenito integralne namirnice.

- Cink, drugi mineral značajan u borbi protiv bora, neophodan je za sintezu kolagena i transport kisika prema perifernom krvotoku. Najviše ga ima u ribi, piletini, mlijeku, jajima.