Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Greške u šminkanju koje vas mogu učiniti starijima

Cilj je šminkanja ispraviti sve moguće nesavršenosti lica i naglasiti ljepotu. Ako učinak nije takav, negdje griješite…

Greške u šminkanju koje vas mogu učiniti starijima
Budi najbolja verzija sebe.

Koliko vam se puta dogodilo da ste nakon što ste se našminkali i pogledali konačan rezultat u ogledalu pomislili da i ne izgledate baš kako biste željeli? Odnosno, da izgledate nekako starije i umornije nego što bi to trebalo biti. Vjerojatno se pogriješili u nanošenju šminke, u nekom od koraka ili više njih, pa je zbog toga željeni učinak izostao. No, gdje?

Kako vam se to i u budućnosti ne bi događalo, evo zanimljivih savjeta profesionalnih vizažista, a koje vrlo lako možete primijeniti svaki put prije šminkanja.

Predebeli sloj baznog pudera

Nanošenje predebelog sloja baznog pudera definitivno će vam dodati nekoliko godina. Također, poželjnije je nanošenje laganijih ili prozirnijih baznih pudera ili BB krema koje hidratiziraju lice. Nakon što ih nanesete na područja gdje se nalaze bore, pritisnite mokru spužvicu za puder kako bi se upio višak pudera ili kreme. Što se više kože vidi, tim bolje. Važnije je da koža izgleda hidratizirana, pa će i njezin izgled biti „mlađi“.

Presvijetli bazni puder

Osim što ga ne smijete nanijeti previše, svakako imajte na umu da ne smije biti ni pretamni, ali ni presvijetli. Uvijek ciljajte na boju pudera jednu do dvije nijanse tamniju od boje vaše kože, te topliju zlatniju boju, pa makar vam koža možda i imala sivkasti ton. To posebno vrijedi za starije osobe. Također, klonite se matiranih pudera.

Previše korektora ispod očiju

Što ste stariji, koža ispod očiju postaje sve tanja, pa debeli sloj korektora može biti uočljiv pa čak i prenapadan i izgledati umjetno. Osim što ne smijete pretjerati s debljinom sloja, svakako ga nanosite kistom s kojim ćete lakše kontrolirati nanesenu količinu. Bolje da vam se podočnjaci malo vide, nego da se vidi previše korektora.

Kameni puder samo na strateška mjesta

Ako imate više od 40 godina i koža vam je sklona isušivanju, kameni puder nemojte nanositi na lice jer naglašava bore, te stvara dojam „prljavosti“. Njega nanosite samo ako se planirate fotografirati. Ako ne možete bez njega, nanesite ga na područje T zone i nikad oko očiju.

Izbjegavajte rumenilo po sredini jagodičnih kosti

Rumenilo na tom mjestu naglašava starenje kože. Umjesto toga rumenilo nanesite po gornjoj liniji jagodične kosti, ne preblizu nosa.
Također, na kapcima izbjegavajte tamna sjenila u smeđim nijansama, jer će potamniti područje oko očiju, te istaknuti podočnjake. Držite se prirodnih svijetlih boja.

Nepostojeća usna linija

S godinama linija usna blijedi, pa ruž na usnama može izgledati neuredno, jer se stvara dojam razlijevanja ruža. Svakako je potrebno upotrijebiti olovku za usne u boji ruža koja će definirati i popuniti usne.

Maskara na donjim trepavicama

Izbjegavajte maskaru na donjim trepavicama, jer će istaknuti bore ispod očiju. Na gornje trepavice možete staviti deblji sloj, no odaberite maskaru koja nije pregusta kako se trepavice ne bi slijepile. Naime, s godinama trepavice postaju suhe, zbog čega se maskara lakše mrvi i pada na lice. I naravno, ne zaboravite uvijanje trepavica uvijačem.

Crta na donjem kapku

Crta na donjim kapcima smanjit će vam oči i istaknuti podočnjake. Crtu povlačite samo po gornjim kapcima. Neka prema vanjskim rubovima bude deblja i da ima završetak prema gore.

Svjetlucavo sjenilo na vanjskim kutovima očiju

Malo svjetlucavog sjenila na unutarnjim kutovima očiju pa do sredine kapaka učinit će vaše oči većima i izgledat će odmornije. Svjetlucavo sjenilo na vanjskim kutovima istaknut će bore.

Foto: © vladimirfloyd - fotolia

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.