Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

8 razloga zbog kojih imaš masnu kosu, a vjerojatno ih nisi svjesna

O ovim stvarima ne razmišljaš često, a vjerojatno su baš one uzrok masne kose

8 razloga zbog kojih imaš masnu kosu, a vjerojatno ih nisi svjesna
Budi najbolja verzija sebe.

Masna kosa je neprijatelj broj jedan dobre frizure. Zbog nje imamo sve one dane katastrofalne kose koje jedva skrivamo u nekoj brzinski smišljenoj frizuri dok se žurimo na posao. Ovo se događa gotovo svima i potpuno je normalno. Masti koje proizvodi naš skalp ustvari su jako dobre za našu kosu, štite je i pomažu u regeneraciji. No žlijezde nekad počnu proizvoditi previše masti i tada nastaje problem.

Ovih 8 neočekivani razloga moglo bi biti krivo za pretjerano mašćenje tvoje kose.

Jastučnica

Koliko često pereš posteljinu? Ako imaš problema s masnom kosom trebala bi mijenjati jastučnice barem jednom tjedno. Prljavština i masnoća iz kose brzo se upije u jastučnicu i može uprljati tvoju kosu odmah nakon pranja.Previše dodiruješ kosu

Četkanje ili dodirivanje kose rukama još je jedan neočekivani razlog za njeno često mašćenje. U češlju i četki se nalazi određeni dio prljavštine i masnoće s kose, a ruke su nam isto tako često prljave i masne. Sve to utječe na brže prljanje i izgled kose.

Proizvodi koje koristiš

Mnogi proizvodi za njegu kose mogu biti uzrok pretjerano masnoj kosi. Proizvodi za dodatni sjaj obično uzrokuju dodatnu masnoću, a krivac može biti i šampon za suho pranje. Ako kupuješ suhi šampon, biraj one koje su izrazito pudrasti jer samo takvi apsorbiraju ulje. Ako su u tekućem obliku, vjerojatno će samo pogoršati stanje.Koristiš previše regeneratora

Previše regeneratora na tjemenu može poremetiti prirodni pH kose i uzrokovati pretjerano mašćenje. Regenerator neće previše pomoći korijenu kose koji je ionako dobro zaštićen prirodnim uljima i najbolje ga je koristiti samo na vrhovima.

Šampon za kosu

Vrsta šampona jako je važna kada je riječ o masnoj kosi. Ako je šampon posebno dizajniran za hidrataciju ili regeneraciju kose, vjerojatno u sebi sadrži ''teže'' sastojke i više ulja koja mogu ostati u kosi i nakon ispiranja šampona. Osim toga, većina šampona tijekom pranja skida prirodna ulja s tvog skalpa i tako utječe na njegov prirodni pH. Kada je narušen prirodni pH skalpa, lojne žlijezde mogu početi proizvoditi previše ili premalo ulja. Probaj birati šampone s prirodnim sastojcima jer oni nisu toliko grubi za vlasište i neće utjecati na rad lojnih žlijezda.
Prehrana

Jesi li znala da se sve što jedeš može doslovno odraziti na tvoju kosu? Ako jedeš previše omega 6 masnih kiselina ona će biti mnogo masnija. Na kosu utječu i druge namirnice, a kao i za ostatak tijela, zdrava i uravnotežena prehrana pomoći će tvojoj kosi da bude ljepša i zdravija.

Hormonalne promjene

Hormoni mogu utjecati na promjenu lučenja masti na skalpu. Zbog toga tvoja kosa može postati masnija u različitim životnim razdobljima poput puberteta ili trudnoće. Ovo također varira s obzirom na menstrualni ciklus, pa mnoge žene imaju problema s mašćenjem kose i kože neposredno prije mjesečnice. 

Tvoja frizura

Bilo koji način na koji ''manipuliraš'' svojom kosom može uzrokovati promjene u radu lojnih žlijezda. Na primjer, feniranje i peglanje obično uzrokuje veću proizvodnju masti. No, to ne znači da više ne smiješ koristiti fen, problem je uglavnom u toplini, a ne u strujanju zraka. Ako imaš problema s masnom kosom, koristi hladniji zrak na fenu.Image

12 najboljih šampona za masnu kosu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.