Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Kofeinska zamka

Zaboravi na popodnevnu kavu: Stručnjaci kažu da bi je trebalo izbjegavati

Taj osjećaj umora u poslijepodnevnim satima vrlo je vjerojatno posljedica pada šećera u krvi nakon ručka, a druga ili treća šalica kave samo je požarna mjera. Treba nešto drugo učiniti

pexels-peter-olexa-4012966.jpg
Foto: Pexels
Budi najbolja verzija sebe.

Sigurno ti je poznat onaj osjećaj umora u nakon ručka, koji može, uvjerena si, odagnati samo jaki espresso ili šalica aromatične turske kave. S poslom si tek na pola i do odlaska kući još itekako moraš biti budna i operativna. No, liječnica funkcionalne medicine Taz Bhatia za portal Mindbodygreen.com upozorava kako kava u ovom slučaju nije dobra ideja. Štoviše, izaazvat će kontraučinak i "zakucati" te za stolac.

Taj osjećaj umora u poslijepodnevnim satima vrlo je vjerojatno posljedica pada šećera u krvi nakon ručka, a druga ili treća šalica kave samo je požarna mjera, kratkoročno rješenje. "Kad piješ kavu umjetno podižeš razinu šećera u krvi, koja potom nakon kratkog vremena ponovno pada. Svaki put kada posegneš za kavom razbudit ćeš se na sat - dva, a onda će ti opet energija pasti", objašnjava ova liječnica.

Image
Napitak vitalnosti

Riznica zdravlja: Razlozi zašto bi trebala piti zeleni čaj


To ne znači da se trebaš odreći kave u potpunosti. Naprotiv, ova liječnica toplo preporuča šalicu kave u jutarnjim satima, jer kava osim kofeinom, obiluje i fitokemikalijama koje su dobre za organizam, no onu popodnevnu trebalo bi izbjeći jer stvara začarani krug u kojem inzulin skače, što za posljedicu ima oscilacije u energiji, a cilj ti je stabilizirati energiju te biti odmorna, funkcionalna i poletna do kraja dana. To ćeš postići, kaže dr. Bhatia dobro promišljenom prehranom.

shimmer fallback

"Pobrini se da ti doručak obiluje vlaknima i hranjivim tvarima, a ručak proteinima. Ne kombiniraj u ručku ugljikohidrate i proteine. Na taj način će šećer u krvi ostati uravnotežen, odnosno neće naglo pasti i nećeš osjetiti poslijepodnevni umor", objašnjava za spomenuti portal. A ako ti treba nešto da te razbudi, umjesto kofeina posegni za svježe cijeđenim sokom od naranče ili, savjetuje liječnica, shitake ili reishi gljivama koje imaju moć razbuditi te jer poboljšavaju metabolizam energije u mitohondrijima, a kada su stanice energizirane, osjećaš se poletno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.