Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Najljepši božićni ukras

Zlatna pravila koja će produljiti život božićne zvijezde

Unatoč popularnom mišljenju, božićna zvijezda nije tako zahtjevna za održavanje. Samo treba imati na umu par pravila

profimedia-0423809523098.JPG
Foto: Profimedia
Budi najbolja verzija sebe.

4 zlatna pravila kako je sačuvati u tip-top stanju i nakon blagdana

Nijedan drugi cvijet nije veći simbol božićnog i novogodišnjeg razdoblja od božićne zvijezde. Ova prekrasna i raskošna biljka najpopularniji je blagdanski cvijet, kako kod nas, tako i u ostatku svijeta.

Image

Misliš da nemaš zeleni prst i da ti svaka biljka uvene? Uz ovih pet otpornih kućnih biljaka i tvoj će se dom zeleniti

Božićna zvijezda originalno potječe iz Meksika gdje raste kao grm ili manje stablo, a meksička legenda o ovom crvenom cvijetu iz 16. stoljeća govori kako je jednom neka mlada djevojka, presiromašna da bi prinijela dar u čast proslave Isusova rođenja, na nagovor anđela krenula brati obično bilje koje raste uz putove kako bi ga položila pred oltar. Iz tog običnog i posve neuglednog bilja, izbili su grimizni cvjetovi i tako je nastala prekrasna božićna zvijezda. Oblik njenih listova simbolizira Betlehemsku zvijezdu, a grimizna boja Kristovu krv koju je prolio na križu.

shimmer fallback

Uz bor, lampice i kuglice, i ova biljka tako je postala zaštitni znak blagdana, a unatoč popularnom mišljenju, božićna zvijezda nije tako zahtjevna za održavanje. Samo treba imati na umu par zlatnih pravila i ova božićna ljepotica može potrajati još barem godinu dana, sve do idućih blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Sigurna kupnja

Mnogi supermarketi ukrašavaju božićne zvijezde cvijećem, postavljajući ih kraj ulaznih vrata trgovine u nadi da će kupci doći u iskušenje na ulazu ili izlasku. Ali, nikada ne bi smjela kupiti božićnu zvijezdu koja se nalazi pored vrata, posebno ne onih koji se automatski otvaraju svakih 30 sekundi, jer će je propuh, vjetar i hladan zrak oštetiti. Ipak se radi o biljci koja nam dolazi iz toplog Meksika. Dakle, ovaj cvijet je svakako važno kupovati na mjestima koja su u zatvorenom prostoru.

Ako je moguće, provjeri tlo svoje Božićne zvijezde prije kupnje. Ne bi trebalo biti niti mokro niti potpuno suho, a a osim toga, zdrava biljka imat će čvrste stabljike i netaknute zalistke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Manje je više

Božićne zvijezde ne vole puno vode. Uvijek imaj na umu da se korijen biljke ne smije niti osušiti niti natopiti vodom. Prekomjerno zalijevanje može brzo dovesti do potapanja vodom, što zauzvrat uzrokuje truljenje korijena i ostavlja te s mrtvom biljkom.

Trebala bi imati naviku pregledavati lišće ove biljke. Ako postanu žuti ili počinju otpadati, vjerojatno ju ne zalijevaš kako treba. Poput slučaja s orhidejama, mnogi ljubitelji cvijeća misle dobronamjerno, ali Božićne zvijezde zaista trebaju jako malo vode. Dovoljan će biti jedan mali 'gutljaj' jednom u dva dana.

Savršena temperatura

Božićne zvijezde trebaju toplinu i svjetlost. Mogu se držati blizu radijatora, ali moraju se držati podalje od kamina, otvorenih vrata, otvorenih prozora ili često prozračivanih hodnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Samo je drži negdje gdje privlači dnevnu svjetlost; kod prozora je idealno, sve dok prozor ne ostane otvoren dugo vrijeme. Ako imaš na umu da omiljena temperatura ove biljke pada između 15 - 20 stupnjeva, u većini dnevnih soba trebala bi biti sretna i uspješna.

Što nakon blagdana?

Kako bi božićna zvijezda 'preživjela' do idućih blagdana, potrebno ju je ostaviti da miruje oko dva mjeseca na nižoj temperaturi, kad joj nakon blagdana počinju opadati listovi. Tada je premjesti na malo hladnije mjesto, preporučuje se na temperaturu između 13 i 16 stupnjeva.

To bi trebalo stvoriti uvjete u kojima listovi mogu cvjetati kao i prilikom kupnje. Samo pazi da zalijevanje u ovom razdoblju bude zaista minimalno. Nakon toga slijedi presađivanje u novu i veću posudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.