Zašto se zimnica kvari?

Ako volite raditi zimnicu sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam se zimnica i pokvari, a znate li zašto se zimnica kvari?

Zašto se zimnica kvari?

U nastavku pišemo više o tome zašto se zimnica kvari i što je važno za čuvanje zimnice.

Za čuvanje zimnice  važno je pridržavati se nekoliko osnovnih pravila: dobre pasterizacije, sterilizacije, čistoće i mjesta.
Sve to vrlo je važno raditi pravilno da biste izbjegli kvarenje.

A zašto se zimnica kvari?

Pravilno čuvanje zimnice uključuje nekoliko korisnih trikova koji će pomoći da namirnice spremljene za zimnicu potraju što duže. 

Domaće konzervirano povrće važno je dobro hermetički zatvoriti. Ako ovaj korak u pripremi zimnice nije dobro napravljen, to je jedan od osnovnih razloga i odgovora na pitanje zašto se zimnica kvari.  Za zimnicu se mogu koristiti nove, ali i već korištene staklenke. Često se tradicionalno spremaju u posebne, dekorativne staklenke. Važno je da staklenka i poklopac nisu oštećeni, kako zrak ne bi dospio u posudu za zimnicu. Također je potrebno dobro pripaziti na pravilnu čistoću, vrlo važnu za dugotrajno čuvanje zimnice.
Ako stavite premalo soli ili premalo octa, može se dogoditi da povrće postane mekano jer se u takvoj sredini počinju razvijati štetni mikroorganizmi koji razaraju povrće. Povrće koje ispliva iznad solne i octene otopine također je podložno kvarenju.
Zimnicu je najbolje držati na suhom i mračnom mjestu, gdje se temperatura prostorije kreće od pet do 12 stupnjeva.