Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
'Daleka obala u Americi'

Saznali smo sve o dokumentarcu Daleke obale

Daleka obala vratila se na scenu nakon 18 godina pa smo upitale Borisa Hrepića Hrepu što se promijenilo i koje su mu najdraže uspomene o staroj postavi. Povod je bio njegov dokumentarac koji je u koroni sam smontirao od snimki koje su nastale tijekom nastupa Daleke obale u New Yorku i Chicagu 1998. i 2000.

DALEKA USA 11.jpg
Foto: Privatni album
Budi najbolja verzija sebe.

Daleka obala vratila se u radijski eter novim hitom 'Kao sad'. Svi znamo bar jednu njihovu pjesmu koja je obilježila naše odrastanje, mladost, podsjeća nas na druženja uz more ili pak studentske tulume. Od '14 palmi', 'Ruzinavog broda', 'One bi htjele', u 'Modroj zori' pa do 'Morske vile' i 'Ovo nije moje vrijeme' - svi imamo bar jednog favorita. Daleka obala sad je u novoj postavi, Marijana Bana zamijenio je Jakša Kriletić Jordes, a preminuo je gitarist Bogo Šoić-Mirilović.

No, kako je to nekada izgledala možeš vidjeti u dokumentarcu Borisa Hrepića Hrepe, koji je našao stare putopisno – glazbene zapise koji su nastali su tijekom nastupa Daleke obale u New Yorku i Chicagu 1988. i 2000. godine. ''Daleka obala u Americi'' premijerno je prikazana u Zagrebu, 6. travnja u klubu Dva Osam na Jabukovcu. Odličan arhivski dokument prava su filmska poslastica za sve ljubiteljice Daleke obale.

Kako ste došli na ideju dokumentarca i koliko vam je trebalo da ga završite?

Početkom 2020.sam u drvarnici u Splitu pronašao već godinama zagubljene originalne VHS-C kazetice iz moje stare kamere sa snimkama putovanja Daleke obale u Ameriku 1998.i 2000. Kako je tad došla ova nesretna korona i ona prva karantena vrijeme sam iskoristio da 4,5 sati materijala smontiram u jednosatni arhivski dokumentarac. Montirao sam jedno 20-ak dana, uglavnom po noći, nije bilo teško, imam ti nekakva iskustva, smontirao sam 300-ak epizoda Dice sritnih lica i 4 blues, također, američka dokumentarca.

Je li vam ga bilo teško raditi, kakve su se uspomene vratile?

Bilo je gušt to montirati, vratio sam se odmah 20 godina unazad. To su bila prva putovanja preko velike bare, ne zaboravlja se to lako. Bilo mi je jedino teško skraćivati prvu verziju od sat i 40 min, jer je to ipak predugo za takvu vrstu dokumentarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Jeste li se nakon toga vratili u New York i Chicago, kakve su promjene vidljive?

U zadnjih desetak godina bio sam s bluesom 7 puta u Americi, zadnji put krajem siječnja 2020. Tad smo Rala i ja bili kao Sunnysiders tjedan dana u New Yorku i s prijateljicom Rory Belanich, koja je bila domaćica Dalekoj obali u New Yorku, smo obišli sve punktove koje je i Daleka obala tada prošla, osim naravno Blizanaca kojih više nema. New York se dosta promijenio od tada, narastao je, tj progustio, sve je vise ogromnih nebodera, al i je bar meni i dalje jedan od najdražih gradova na svijetu.

Od tada je prošlo više od 20 godina i Daleka obala je i sama prošla kroz brojne promjene. Čega se najradije sjećate iz tih dana?

Nedugo nakon našeg zadnjeg puta u Ameriku Daleka obala je snimila svoj zadnji album koji je prožet, od naslovnice pa i do pjesama, tim našim putovanjima. U montaži dokumentarca taj je album postao soundtrack cijelog dokumentarca. Početkom rujna 2001.New York se nepovratno promijenio, a i Daleka obala je tih dana prestala s radom. Moja sjećanja na Daleku obalu iz tih vremena su mnogobrojna i slojevita. Sjećanja na prve godine benda 1895-1990. sam ovjekovječio u knjizi. Našao sam dobar bend, a taj period 1998.-2000 evo sad u ovom dokumentarcu. Ostaje srednji dio, možda igrani film ?.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Za manje od tri tjedna čekaju nas dva velika koncerta, u Zagrebu i Splitu. Čemu se najviše veselite?

I montiranje ovog dokumentarca je opet dodatno povezalo Jadrana, Zokija i mene, pojavio se Jakša s novom energijom, Ban je dao svoj blagoslov i evo nas..on the road again. Stari zvuk Daleke obale oživio je opet i radujemo se što ćemo s publikom 23.4. U Zagrebu i 30.4.u Splitu ponovno zapjevati sve te pjesme koje su obilježile živote nekoliko generacija.

 I za kraj, što vaši obožavatelji mogu očekivati sljedeće?

Od Daleke obale se u bližoj budućnosti očekuje novi studijski album s 12 pjesama, radujemo se sviranju starih pjesama, ali i skladanju, snimanju a pogotovo sviranju i novih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Daleku obalu možeš poslušati uživo 23. travnja u zagrebačkom Domu sportova i 30. travnja na splitskim Gripama.  Bend obožavateljima garantira večer za pamćenje, a uz nezaboravne i svevremenske hitove s početka karijere, na setlisti naći će se i najnoviji uradak "Kao sad". Ulaznice za ova događanja u pretprodaji su putem sustava Eventim te u Dancing Bearovim prodavaonicama.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.