Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Romani Jane Austen bezvremenski su hitovi, a evo i filmskih ekranizacija koje su jednako sjajne

Omiljena britanska spisateljica Jane Austen umrla je prije više od 200 godina, ali mi i dalje s jednakom radošću čitamo njezine romane. S obzirom na popularnost njezinih priča, ne čudi da su po njima snimljeni i mnogi dobri filmovi. Evo najboljih

Romani Jane Austen bezvremenski su hitovi, a evo i filmskih ekranizacija koje su jednako sjajne
Budi najbolja verzija sebe.

Ljubavne zavrzlame, englesko selo i slatke brige aristokracije 19. stoljeća - to su sastavni elementi svakog romana proslavljene britanske spisateljice Jane Austen koja generacijama osvaja čitatelje svojim djelima. Pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinili su Jane Austen jednom od najznačajnijih književnica njezinog doba, a i danas je njezio štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među ženama. 

Austen je živjela privilegiran, pomalo dosadan život u engleskoj provinciji na prijelazu 18. i 19. stoljeća, te je vrijeme kratila pišući romane. Iako se nikada nije udala niti znamo za neke njezine ljubavne avanture, odlično je poznavala svijet udvaranja onog doba te ga je u svojim romanima vrlo često kroz satiru kritizirala. Brak iz računice česta je tema romana ove velike književnice, a ono što iz njezina života možemo iščitati je to da joj se taj (ne)moralni običaj nikada nije sviđao. 


Kroz svoje je romane Austen tako savršeno oslikala dokono društvo engleske sitne aristokracije, a čitetlji se ni danas ne mogu zasititi ljubavnih zapleta koje je tako vješto osmislila. Za svog je relativno kratkog života napisala 6 velikih romana, od kojih su baš svi doživjeli nebrojene filmske i televizijske ekranizacije. 


Mi smo odabrale pet nama i kritici najdražih, kako bismo i tebe inspirirale da se podsjetiš što je to tako čarobno u minulom svijetu Jane Austen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Razum i osjećaji" (1995.)

„Razum i osjećaji“ su uz „Ponos i predrasude“ vjerojatno najpoznatiji roman Jane Austen, pa stoga ne čudi da je doživio i mnoge filmske i televizijske adaptacije. Najpoznatija među njima definitivno je ona redatelja Anga Leea iz 1995. godine u kojoj su glavne uloge glumili Kate Winslet, Emma Thompson, Hugh Grant i Alan Rickman.

Ova klasična ljubavna priča smještena u društvo engleske provincijske aristokracije ranog 19. stoljeća maestralno je režirana i odglumljena, a produkcijski je bila iznimno raskošna. Neodoljivi kostimi, scenografija i vrhunska fotografija napravili su od ovog filma pravo malo remek-djelo koje smo pogledali već mnogo puta, ali nam nikad nije dosta.

Nakon što se pojavio u kinima, film je dobio prave hvalospjeve kritike i osvojio mnoge ugledne filmske nagrade i nominacije. Bio je nominiran u čak 11 kategorija za britansku nagradu BAFTA, a na samoj dodjeli proglašen je najboljim filmom godine, dok su Emma Thompson i Kate Winslet obje pobijedile u svojim kategorijama za najbolju glavnu, odnosno najbolju sporednu glumicu. Uz to, Emma Thompson je za ovaj film osvojila i svoj drugi Oscar za najbolji scenarij te tako postala prva osoba u povijesti koja je osvojila i scenaristički i glumački Oscar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Ponos i predrasude" (2005.)

Ljubavna priča o Lizzie i gospodinu Darceyju jedna je od najslavnijih romansi svih vremena, a mi ju osim iz romana najbolje pamtimo po filmu Joe Wrighta iz 2005. godine. Humoristična, satirična, duboko dirljiva i romantična - ova je priča i 1813. i 2005. imala sve potrebne sastojke kako bi postala hit. Smještena na englesko selo na samom početku 19. stoljeća, prati romansu dvoje ljudi različitih pozadina, koji od mržnje i neshvaćanja polako dolaze do spoznaje da se vole. 

U glavnim ulogama u ovom filmu su Keira Knightley i Matthew McFadyen, a film je odmah nakon svoje premijere postao veliki hit. Hvalilo ga je i gledateljstvo i struka, pa je tako dobio i četiri nominacije za Oscara te godine. Uz suvremen pristup režiji, sjajnu produkciju i doista maestralno oadabrane glumce finalni rezultat koji je postavljen pred gledatelje na veliko platno oduševio je i najveće skeptike. Danas se upravo ova ekranizacija tog slavnog romana smatra i najuspjelijom.   

"Ljubav i prijateljstvo" (2016.)

"Ljubav i prijateljstvo" je film nastao 2016., a baziran je na satiričnoj i vjerojatno najmračnijoj noveli Jane Austen napisanoj 1794. godine. U filmu glume glumačke zvijezde Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel i Emma Greenwell, a radnja prati prekrasnu udovicu Lady Susan koja itekako zna kako u visokom društvu iskoristiti svoje fizičke čari za vlastiti probitak. 

Dok je većina romana Jane Austen romantična, ova priča puno je mračnija i zrelija te nudi oštru kritiku tadašnjeg društva. Traženje bogatih muževa, sklapanje dogovorenih brakova i trgovina ljubavlju glavne su teme "Ljubavi i prijateljstva", a sve to ispričano  na duhovit i ciničan način.

"Emma." (2020.)

"Emma.", film koji je svjetsku premijeru doživio netom prije proglašenja pandemije u svijetu, jedan je od naših omiljenih filmova snimljenih po predlošku romana Jane Austen.Satiričan, pomalo uvrnut, estetski neodoljiv i produkcijski besprijekoran - ovaj film pravo je remek-djelo posvećeno najvećoj engleskoj spisateljici 19. stoljeća. 

Ova britanska komedija prati život mlade, lijepe i bogate Emme Woodhouse koja se obožava igrati Kupida i romantično spajati ljude, obično bez mnogo uspjeha. U glavnim ulogama nalaze se Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Josh O'Connor, Callum Turner, Mia Goth, Miranda Hart i Bill Nighy, a kritika je progasila ovu ekranizaciju jednom od najuspješnijih u povijesti kinematografije.

Pogledaj ovaj novi film i oduševi se kostimima, scenarijem i vrhunskom glumom. 

"Uvjeravanje" (1995.)

"Uvjeravanje" je film redatelja Rogera Michella iz 1995. godine koji prati sudbinu Anne Elliot, mlade britanske dame koja otkriva svoju davno zaboravljenu ljubav koju je odbacila zbog uvjeravanja prijatelja. Ovaj film drugačiji je od većine ekranizacija romana Jane Austen i to zato što je snimljen kao čista drama koja opisuje teške životne uvjete žena u Engleskoj u 19. stoljeću. 

Klasni sukobi, rodne uloge i diktatura lažnog morala isprepleću se kroz ovaj filmski scenarij, tvoreći tako atipičnu ekranizaciju slavne knjige. Mnogi uz to smatraju kako je ovo najemotivnija i najtužnija priča potekla iz pera velike spisateljice, a ovaj je film pokušao to što vjernije prenijeti na veliko platno. 

U glavnim ulogama su Amanda Root i Ciarán Hinds.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.