Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Putovanje oko svijeta iz udobnosti naslonjača: Filmske avanture koje te vode na egzotične lokacije

Možda si već odradila godišnji ili mu se tek veseliš – u svakom slučaju, malo inspiracije za neka nova putovanja i avanture nikad nije na odmet. Pronašle smo odlične filmske naslove koji će te odvesti na putovanja iz tvojih snova

Putovanje oko svijeta iz udobnosti naslonjača: Filmske avanture koje te vode na egzotične lokacije
Budi najbolja verzija sebe.

Ljeto je u punom jeku, a mi smo ga jedva dočekale. Nakon teškog proljeća obilježenog korona virusom i snažnim potresom koji je pogodio Zagreb, došlo je vrijeme za otkrivanje novih destinacija, uživanje u moru i planiranje odmora. Iako se svijet polako vraća u normalu, putovanja diljem svijeta još nisu posve preporučljiva niti lako izvediva, pa je zato najbolje ograničiti se na destinacije unutar Lijepe Naše.

Ipak, to ne znači da ne možeš maštati o egzotičnim bijelim plažama Azije ili pak sanjati o planinarenju SAD-om. Prepusti se čarobnim filmskim naslovima koji će te iz udobnosti tvog kauča odvesti na putovanje tvog života. Neovisno o tome voliš li više egzotičnu Indiju ili pak pitoma talijanska sela – mi imamo film koji će odgovarati tvom putničkom stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

„Jedi, moli, voli“ (2010.)

Ovaj je filmski naslov postao sinonim za romantičan putoholičarski film o otkrivanju samih sebe. U glavnim ulogama su Julia Roberts i Javier Barden, oboje oskarovci i velike filmske zvijezde, a radnja je temeljena na istoimenim memoarima Elizabeth Gilbert, spisateljice koja je zahvaljujući ovoj knjizii filmu postala milijunašica.

Radnja prati ženu koja je u životu imala sve što je mogla poželjeti – muža, kuću, uspješnu karijeru, no nakon što joj se sve urušilo zbog razvoda s mužem, shvatila je da u potpunosti ne uživa u životu pa je krenula u avanturu koja će joj promijeniti poimanje same sebe. Istražujući Italiju, Indiju i Bali, otkriva svoju novu životnu energiju, strast, ali i ljubav.

Uz obilje prekrasnih scena i prizora dalekih zemalja, lokalne kuhinje i odličnu priču – „Jedi, moli, voli“ ima sve što pravi putoholičarski film treba imati.

„Žal“ (2000.)

Slavni film „Žal“ popularizirao je Tajland kao turističku destinaciju, približio jugoistočnu Aziju Zapadnjacima, ali nas i oduševio svojom mračnom priču o paklenom društvu ogrezlom u drogu. Radnja je, kao što mnogi znaju, smještena na prekrasnoj Maya Bay plaži koju karakterizira bijeli pijesak i goleme litice koje ju okružuju, kao i prava džungla palmi. Rajsko mjesto za neobično filmsko putovanje tada još mladog Leonarda DiCaprija koji je svojom izvedbom oduševio i kritiku i gledatelje.

Kombinirajući tematiku putovanja i otkrivanja novih kultura i svijetova s opasnostima koje mogu ležati na putu čine ovaj film uzbudljivim trilerom koji nas ujedno tjera da i sami bukiramo let za neku egzotičnu lokaciju, ali i uči kako bismo pri upuštanju u nepoznato ipak trebali biti oprezni.

„Divljina“ (2014.)

„Divljina“ je inspirativna priča o ženi, koju je utjelovila Reese Witherspoon,  koja nakon godina lakomislenog ponašanja, propalog braka, neželjene trudnoće i ovisnosti o heroinu nakon smrti majke odluči okrenuti novu stranicu i donosi ishitrenu odluku. Odluči naime propješačiti 1770 kilometara dugu Stazu pacifičkih vrhova u SAD-u, jednu od najdužih planinarskih staza na svijetu.

Bez ikakvog iskustva, u lošoj fizičkoj spremi i u lošem psihičkom stanju, junakinja ovog filma upušta se u avanturu života koja ju mijenja i duševno i fizički. Uz prekrasne vidike američke prirode, ovaj film gledateljima nudi i mnogo više – pravu katarzu. Uči nas kako su putovanja stvorena za otkrivanje samih sebe kao i za učenje o svijetu i vlastitim sposobnostima.  
Odličan izbor za večeri kada želite gledati nešto toplo, ljudsko i vrlo dirljivo. 

„Put“ (2011.)

Ova topla obiteljska i ljudska priča o ocu koji završava putovanje i hodočašće svog preminulog sina odmah je postala kino hit, a Martin Sheen je po mnogima u ovom filmu ostvario jednu od boljih uloga svoje karijere. Neiskusni planinar, otac koji žaluje, tako kreće na putovanje sam, ali ubrzo spoznaje da na putovanjima nikada nećeš biti posve usamljen.

„Put“ je tako priča o ljubavi, samospoznaji, otkrivanju vjere u sebe i druge. Odlično filmsko štivo vrijedno gledanja, koje će svakoga nagnati da i sam poželi mjesecima pješice otkrivati stranu zemlju, a pri tome i sebe samog.

„U divljini“ (2007.)

Ovaj kultni film temeljen na istoimenom hit romanu prati nedavno diplomiranog mladića Christophera koji umjesto da krene graditi uspješnu karijeru odluči odbaciti svoju budućnost i kreće na put američkom divljinom bez novca. Ostavlja iza sebe privilegirani život i autostopira do Aljaske gdje želi živjeti u miru i divljini, u skladu s prirodom.

Temeljen na istinitoj tragičnoj priči o idealistu koji je nesretno skončao, ovaj je film postao pravi kino hit, a pokupio je i pohvale kritike. Putovanje ovog mladog čovjeka za ljude diljem svijeta pretvorilo ga je u simbol putnika, sanjara spremnog na rizik samo kako bi spoznao sve čari i ljepote svijeta koji ga okružuje – pa čak i pod cijenu vlastite smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.