Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Pet nesvakidašnjih priča zbog kojih ćete se zaljubiti u čitanje

Od ležernog stila Nicka Hornbyja pa do romana koji je Harukija Murakamija lansirao kao književnu zvijezdu u Japanu – najljepši reci svjetske književnosti čekaju vas na webshopu Abrakadabra.com

Pet nesvakidašnjih priča zbog kojih ćete se zaljubiti u čitanje
Budi najbolja verzija sebe.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, koji se diljem zemlje obilježava od 15. listopada do 15. studenog, iz 25 000 naslova online knjižare Abrakadabra.com izabrali smo pet ljubavnih priča autora iz različitih krajeva svijeta za uzbudljivu i drugačiju čitalačku jesen.

Naše jesensko ljubavno putovanje počinje u Zagrebu, na putu prema samostanu na Šćitu u Rami.„Ponavljanje“, treći roman hrvatskog književnika Ivice Đikića, za koju je autor dobio i književnu nagradu „Kočićevo pero“, prati Dijanu Lovrić, urednicu jedne zagrebačke izdavačke kuće. Dijanina ljubavna priča vezana je uz Marka s kojime pokušava prebroditi probleme u njihovom odnosu, ali i uz mladog fratra Ljubu koji je u nju nesretno zaljubljen. Na putu do samostana, o kojemu je i sama monografija napisana, Dijana provodi jednu noć u Duvnu kod Markovih roditelja. Njegova burna obiteljska prošlost podloga je Dijaninog i Markovog odnosa, ali i cjelokupnog društvenog konteksta romana.

Sljedeća stanica književnog puta vodi nas do britanskog gradića Goolenessa, gdje svakodnevnu rutinu i kolotečinu jednog para razbija svijet suvremene glazbe i pop-rocka. Već dobro poznat pitak i ležeran stil Nicka Hornbyja u romanu „Juliet, gola“donosi nam priču o ljubavi, glazbenim i životnim idolima i (ne)ostvarenim potencijalima. Pokretač nemira u Duncanovom i Anninom odnosu je novi CD Duncanovog najdražeg glazbenika, Tuckera Crowa, koji je prije dvadeset godina nestao s lica zemlje. Novi album neočekivano unosi tenzije u njihov odnos, pri čemu Annie odluči izmijeniti svoj život iz temelja.

Brazilski grad Salvador de Bahia u početku dvadesetog stoljeća kontekst je sljedeće ljubavne priče. Guma, mladi moreplovac, i Lívia, lokalna ljepotica, žive život na kojemu im zavidi cijela zajednica. Uz sudbinu siromašnih ribara i moreplovaca čiji su životi i pogibelji određeni morem, roman „Mrtvo more“ Jorgea Amada uključuje egzotične priče iz narodne predaje i lokalne religije o morskoj božici, sve to kroz prizmu ljubavne priče i Lívijinog straha za život njezinog moreplovca.  

Naš sljedeći odabir povezuje dvije različite lokacije, ali i dva različita razdoblja povijesti. Dvoje mladih ljubavnika razmjenjuje pisma – Vladimir iz perioda Boksačkog ustanka u Kini 1900. godine, a Aleksandra iz Rusije i sredine 20. stoljeća. Zanimljiva prostorna i vremenska razdvojenost donosi dozu mašte i bajkovitosti u strastvenu ljubavnu priču. Mihail Šiškin, jedan od najcjenjenijih suvremenih ruskih pisaca, u romanu „Pismovnik“uspješno povezuje strastvenu ljubav, teme usamljenosti i povezanosti te mnogostruke stvarnosti glavnih junaka.

Pogled u prošlost poslužio je kao temelj za visoko cijenjeno djelo Harukija Murakamija, „Norveška šuma“. Toru Watanabe nalazi se negdje između svoje prošlosti i sadašnjosti. Tijekom studentskih dana, dvadeset godina prije, otkrio je ljubav u djevojci svoga najboljeg prijatelja. Njegova retrospektiva ispunjena je gorkim mladenačkim iskustvima i gubicima, u kontekstu studentskog bunta šezdesetih godina 20. stoljeća. Uz nesretan odnos s nestabilnom Naoko, čeka ga i nova prilika za ljubav, s mladom Midori koja je vrlo različita od njegove prve ljubavi. Provjerite zašto je upravo ovo djelo lansiralo Murakamija kao književnu zvijezdu u Japanu u nostalgičnoj priči o odabirima koji imaju moć definirati ostatak našeg života.

Uživajte u svom književnom odabiru i provjerite i ostatak ponude od 25 000 naslova na webshopu Abrakadabra.com. Za što bezbrižnije uživanje u najljepšim recima kupljeno besplatno stiže na kioske Tiska i Paketomate bilo gdje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.