Budi najbolja verzija sebe.

Knjiga tjedna: Soba 909 – Frane Herenda

Fascinantan pogled u korporativni svijet začinjen vrućom erotikom

Budi najbolja verzija sebe.

Idemo ravno u glavu: Frane Herenda posjeduje izniman talent za pisanje. To je već pokazao povijesnim romanom o opsadi Zadra „1202“, a sada nam nudi nešto sasvim drugačije. Skok iz Srednjeg vijeka u naše kapitalističko doba izveden je vještinom pravoga znalca. A Frane u novom romanu „Soba 909“ govori o nečemu što ga je prožimalo cijelo desetljeće života – o životu u modernom gradu, o poslu marketinškog menadžera u velikoj tvrtki.

„Što bi vas nagnalo da ostavite posao oko kojeg vam se vrti sve u životu? Još jedan udarac korporacije? Unutarnji preokret? Ili avantura u sobi 909?

Mladi menadžer zaposlen u marketinškom odjelu velike tvrtke već duže je vrijeme razočaran smjerom vlastitog života. Posao koji mu zapravo predstavlja sve sveden je na manevriranje pisanim i nepisanim pravilima korporacije za koju radi. Svjestan besmislenosti toga što radi i sve snažnija tjeskoba koju osjeća ne tjeraju ga, doduše, na bilo kakvu životnu promjenu. No iz životne kolotečine izbaci ga avantura u sobi 909 s nepoznatom djevojkom, avantura koja se odvija po pravilima koja su njemu nepoznata...“

Protagonist nam o svojem životu priča u prvom licu, rabeći obilno znanje poslovne zajednice koje je stekao. Onima koji se nisu susreli s hijerarhijskim strukturama, žargon zaposlenika i menadžera činit će se poput neobičnog govora neke izmišljene rase iz fantastičnog svijeta mašte. Bezbroj je pojmova koje autor raščlanjuje sve dok ne stigne do točke potpune praznine koja stoji iza svega i cijelu konstrukciju podržava nevidljivim ali vrlo snažnim nitima. Rijetko ćete naići na tako iscrpnu, a istovremeno vrlo zanimljivu kritiku današnjih korporacija.

Zajedno s junakom mi se pokušavamo snaći unutar toga neobičnog kaosa, na površini ne toliko neugodnog, ali zato u nutrini iznimno bezdušnog, a autor nam već na početku romana ubacuje još jednu zanimljivu intrigu – mogućnost seksualne avanture s neznankom. Njih se dvoje počinju nalaziti u jednom hotelu, u sobi 909, ali odnos održavaju na distanci, slijedeći samonametnuta pravila. Ona ga ne smije vidjeti, stoga nosi povez preko očiju. Prvi susreti obilježeni su tišinom jer je drugo pravilo da ne smiju razgovarati. Poslije, kada im se odnos produbi, povezuju se i riječima.

Knjiga vrvi prizorima vrućeg seksa, ali ne onakvog kakav možete pronaći u drugim erotskim romanima. Seks je ovdje manje opisan u svrhu uzbuđivanja čitatelja, a više s namjerom da se protagonisti ogole (nenamjerna igra riječi). Svaki poljubac, dodir, orgazam uvlači junaka sve dublje u misterij sirenskoga zova riđokose neznanke te on počinje osjećati neku vrstu ljubavi. Nije to ljubav dvoje ljudi koji se upoznaju u normalnim okolnostima i započinju vezu, daleko od toga. Ta ljubav istovremeno je stvarna i nestvarna te miriše na alegoriju i samoću. Rijetko intrigantan roman koji se svakako isplati pročitati.

Naslov: Soba 909
Autor: Frane Herenda
Izdavač: Profil knjiga
Uvez: meki
Broj stranica: 228
Cijena: 89,00 kn

Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.