Knjiga tjedna: Slano i slatko od brašna

Maja Kefeček u svojoj novoj kuharici Slano i slatko od brašna predstavlja novih 28 recepata

Knjiga tjedna: Slano i slatko od brašna

Nakon uspješnice Kruh i peciva, Maja Kefeček u svojoj novoj kuharici Slano i slatko od brašna predstavlja novih 28 recepata koji će razveseliti sve ljubitelje kruha, peciva i kolača. U njoj ćete pronaći praktične savjete kako napraviti uspješne veganske kolače od dizanog i prhkog tijesta, lisnate zalogajčiće, kroasane ili pak tijesta za kruh i pizzu.

Samose, mramorni kuglof, pikantne tahini pogačice, seitan „burek“ i tofu „sirnica“, bavarske parene okruglice, kruh s bananom, samo su neki od maštovitih recepata koje ćete vjerojatno poželjeti ispeći čim ih ugledate! A one koji žele izbjeći gluten razveselit će i neke od bezglutenskih inačica ponuđenih recepata. I sve to, naravno, od cjelovitih namirnica, bez jaja, šećera, umjetnih aroma i aditiva. Za odlične fotografije u knjizi i ovoga je puta glavni „krivac“ poznata fotografkinja Maja Danica Pečanić.


Donosimo vam i jedan ukusni recept iz knjige

Mramorni kuglof

Image



Suhi sastojci:
350 g polubijelog pirovog ili pšeničnog brašna
80 g mljevenih badema
100 g rižinog brašna
1 prstohvat soli
2 žlice praška za pecivo
malo praha vanilije
malo praha kurkume
2 žlice kakaa

 Tekući sastojci:
400 ml zobenog mlijeka
150 ml suncokretovog ulja za prženje
150 ml agavinog sirupa
1 žlica jabučnog octa

 Posebno pomiješajte suhe i tekuće sastojke. Lagano umiješajte tekuće sastojke u suhe. Smjesu podijelite na pola. U jednu dodajte prah vanilije i malo kurkume, a u drugu kakao. Zatim smjese ulijte u manji kalup za kuglof,kalup za kruh ili u kalup za muffine. Ulijte ih u dva sloja pa po želji malo pomiješajte.

Pecite 35-45 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Ostavite nekoliko minuta u kalupu pa stavite na rešetku da se ohladi.

Kad se ohladi možete posuti prahom lukume za ukras.




Maja Kefeček - Slano i slatko od brašna
Izdavač: Planetopija
Biblioteka: Mirisi i okusi Makronove
Godina izdanja: 2014.
Uvez: meki
Broj stranica: 64
Cijena u knjižari: 51.50 kn