Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Seks simbol za sva vremena

James Dean, najveći holivudski buntovnik proslavio bi 90. rođendan

'Sanjaj kao da ćeš vječno živjeti, a živi kao da ćeš umrijeti danas', govorio je James Dean i živio upravo tako. Rođen 8. veljače 1931. proslavio bi 90-ti rođendan

profimedia-0255445370.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Da nije 1955. poginuo u prometnoj nesreći, James Dean 2021. bi proslavio 90. rođendan. Iako je prerano otišao s ovog svijeta - bile su mu tek 24 godine, ostavio je neizbrisiv trag, postao holivudska ikona, seks simbol i buntovnik za sva vremena.


Počeo je glumiti s 19 godina i do tog kobnog 30. rujna 1955. stigao snimiti tri filma - Istočno od raja, Buntovnik bez razloga i Div. Štoviše sva tri je snimio 1955. Već ga je prvi lansirao u zvijezde, a kraj snimanja zadnjeg nije dočekao. Div je završen 1956. godine. Dean je doživio premijeru samo jednog svog filma (Istočno od raja). Bio je prvi glumac koji je postumno nominiran za Oscara, i to dvaput, a konkurirao je za zlatni kipić ulogama u Divu i Buntovniku bez razloga.
James Byron Dean nije bio buntovnik samo na filmu. Tako je i živio.

Image

Na današnji je dan Marilyn Monroe osvanula na prvoj naslovnici legendarnog magazina Hugha Hefnera

Izgledao je kao da je rođen s kožnom jaknom, cigaretom u ustima i savršenom neurednom frizurom. Tinejdžerice su ludjele za njim, poistovjećujući ga sa Starkom, likom kojeg je glumio u Buntovniku bez razloga, a kolegice su padale na njegov šarm. Jedna od njih bila je i Natalie Wood s kojom je snimao spomenuti film.

No, njegov privatni život bio je obavijen velom tajne pa se čak nagađalo da je ovaj seks simbol koji je ženama slamao srca ustvario bio homoseksualac. Navodno je patio od depresije i često se osjećao jako usamljenim zbog teškog djetinjstva i odnosa s ocem . No ono što se ne možee ne može pobiti je činjenica da je Dean volio kamere, film i život na rubu. Obožavao je brzu vožnju i utrke automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jedna takva odvela ga je 30. rujna 1955. u smrt. James Dean je tog sunčanog kalifornijskog dana jurio u svome Porscheu 550 Spider, koji je od mlja zvao "Little Bastard" i na križanju Route 466 i Route 41 frontalno se zabio u Ford. Od siline sudara slomio je vrat i zadobio brojne ozljede unutarnjih organa. Njegov suputnik, mehaničar Rolf Wutherich također je bio teško ozlijeđen no preživio je.

Vozač drugog automobla pretrpio je tek lakše tjelesne ozljede. Samo dva sata prije kobnog sudara policija je zaustavila mladog glumca zbog prebrze vožnje i kaznila ga, no što je to značilo najvećem buntovniku Hollywooda. Ništa! Možda samo dodatni razlog da jače nagazi na gas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

U svom kratkom životu postigao je ono što svi glumci žele - ostaviti neizbrisiv trag. Živio je brzo i isto tako brzo, odjurio u neki drugi svijet, ostavivši nam u spomen utjelovljenje jedne burne mladosti.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.