Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Uvela je magiju u naše živote

Žena koja je stvorila Harryja Pottera: J.K. Rowling slavi 56. rođendan

Od žene koja je živjela na rubu siromaštva i borila se s depresijom do prve književnice milijarderke čije ime danas svatko zna - Joanne Rowling inspiracija je svima, a ovo je njezina priča

jkrowling.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

"Možda nikada nećete imati neuspjehe velike kao što su moji. Ali neke je neuspjehe nemoguće izbjeći. Moguće je samo ako živite tako oprezno da vrlo vjerojatno uopće ni ne živite, a to je najveći neuspjeh", jednom je prilikom rekla J.K. Rowling, koja je u svom životu doživjela mnoge neuspjehe, a nerijetko i samu sebe smatrala neuspjehom. Tada nije ni sanjala da će, uz malo truda i puno mašte, postati jedno od najznačajnijih imena u književnosti 21. stoljeća, ime koje danas zna baš svatko.

Image
Dućan za sve čarobnjake i bezjake

Zaviri u magično Harry Potter carstvo koje se otvara u New Yorku

Joanne Rowling, poznatija pod književničkim pseudonimom J.K. Rowling, jedna je od najpoznatijih spisateljica današnjice i žena iz čijeg je pera nastala priča o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena - Harryju Potteru. Rowling je rođena na današnji dan 1965., na isti dan kada i lik Harryja Pottera, a u čast njezinog rođendana, odlučile smo se prisjetiti njezinog životnog puta - kako je od nepoznate žene koja je obožavala čitati knjige postala prva književnica milijarderka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Živjela je za knjige od malena

Rowling je rođena 31. srpnja 1965., a odrasla je u Gloucestershireu u Engleskoj i u Chepstowu u jugoistočnom Walesu, zajedno s mlađom sestrom i roditeljima. Mlada Jo, kako su ju svi zvali, odrastala je okružena knjigama i bila je tipični "knjiški moljac" te je već od najranije dobi znala da želi postati spisateljica. Prvu knjigu napisala je u dobi od samo šest godina - bila je to priča o zecu, nazvana "Rabbit". Već s jedanaest godina napisala je i svoj prvi roman - o sedam prokletih dijamanata i ljudima koji su ih posjedovali.

Njezine tinejdžerske godine bile su vrlo nesretne - njezin je obiteljski život bio je kompliciran jer joj je majka bolovala od multiple skleroze, a s ocem je imala vrlo zategnut odnos. Kasnije je rekla da je lik Hermione Granger zasnovala na sebi kad je imala jedanaest godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Rowling je studirala francuski jezik i klasike na sveučilištu Exeter, gdje je toliko čitala da je sveučilišnoj knjižnici morala platiti kaznu od 50 funti za zakasninu. A upravo njezino poznavanje klasika jednog će joj dana dobro doći za stvaranje čarolija u knjigama o Harryju Potteru, od kojih su gotovo sve na latinskom jeziku.

Inspiracija za "Harryja Pottera"

Nakon diplome, Rowling se preselila u London i radila niz poslova, a 1990., dok je sjedila u vlaku koji je vozio od Manchestera do londonskog King's Crossa, sinula joj je ideja o Harryju Potteru, dječaku koji pohađa školu čarobnjaštva. U sljedećih pet godina počela je mapirati svih sedam knjiga iz serije. Pisala je uglavnom ručno i postupno je stvarala bilješke, od kojih su mnoge bile ispisane na čudnim komadima papira.

U prosincu 1990., njezina majka Anne umrla je nakon deset godina borbe s multiplom sklerozom. Rowling je u to vrijeme pisala Harryja Pottera, što nikada nije podijelila sa svojom majkom, pa je majčina smrt uvelike utjecala na njezino pisanje - Rowling je usmjerila vlastite osjećaje gubitka pišući vrlo detaljno o Harryjevoj tuzi u prvoj knjizi, jer je i sam Harry izgubio oba roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Uzevši bilješke sa sobom, Rowling se preselila u sjeverni Portugal kako bi predavala engleski, a tamo se i udala za novinara Jorgea Arantesa, s kojim je 1993. dobila kćer Jessicu. Nakon razvoda braka iste godine, vratila se u Edinburgh, s kćeri Jessicom i kovčegom u kojem su se nalazila prva tri poglavlja "Harryja Pottera i Kamena mudraca".

Neuspjeh koji ju je doveo do uspjeha

U tom je razdoblju Rowling sebe smatrala neuspjehom - njezin je brak propao i bila je samohrana majka bez posla. No, svoj je neuspjeh opisala kao "oslobađajući", jer se upravo zahvaljujući njemu mogla usredotočiti na pisanje. Tada joj je dijagnosticirana klinička depresija i razmišljala je o samoubojstvu, a njezina je depresija nadahnula likove poznate kao Dementori, stvorenja koja iz ljudi "sišu" dušu, predstavljena u trećoj knjizi, "Harry Potter i Zatočenik Azkabana.

U Edinburghu, Rowling se školovala za učiteljicu i počela podučavati u gradskim školama, no nastavila je pisati u svakom slobodnom trenutku, a poznato je da je najveći dio vremena provela pišući u kafiću The Elephant House, koji je danas poznat kao mjesto gdje se "rodio" Harry Potter. Nakon što je dovršila cijeli rukopis, poslala je prva tri poglavlja brojnim književnim agentima - rukopis bi bio odbijen od strane različitih izdavačkih kuća ukupno 12 puta, a na kraju je Bloomsbury uvidio magiju romana i pristao krenuti s objavljivanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Knjige i filmovi o "Harryju Potteru"

Knjigu je prvi put objavila izdavačka kuća Bloomsbury Children’s Books u lipnju 1997. godine, a Rowling je uzela pseudonim J.K. Rowling, u kojem "K" označava kraticu za Kathleen, kako se zvala njezina baka. Ime je dodano na zahtjev njezinog izdavača, koji je smatrao da se knjiga ženske autorice možda neće svidjeti ciljanoj publici, koju su uglavnom činili mlađi dječaci. Druga je knjiga objavljena 1998., a uslijedilo je još pet naslova u seriji "Harry Potter", od kojih je svaki postigao rekordni uspjeh, kako književni, tako i filmski - 2001. izašao je prvi, a 2011. zadnji filmski nastavak "Harryja Pottera".

Harry Potter sada je globalni brend vrijedan 15 milijardi dolara, a posljednje četiri knjige o Harryju Potteru uzastopno su postavile rekorde kao najbrže prodane knjige u povijesti. Serija knjiga od ukupno 4.195 stranica prevedena u cijelosti ili djelomično na 65 jezika. Knjige o Harryju Potteru također su stekle priznanje potaknuvši zanimanje za čitanje među mladima u vrijeme kada se mislilo da djeca napuštaju knjige i sve se više okreću računalima i video igrama.

Život nakon "Harryja Pottera" i uspjeh pod drugim pseudonimom

J.K. Rowling je napisala i dvije knjige koje se pojavljuju kao naslovi Harryjevih školskih knjiga unutar romana - "Fantastične zvijeri i gdje ih pronaći", koja je napisana i kao scenarij na kojemu se temelji i istoimeni film, i "Metloboj kroz stoljeća". Uz njih, Rowling je napisala i zbirku priča "Bajke Barda Beedlea", koja je spomenuta u knjizi "Harry Potter i Darovi smrti", a koju je napisala kako bi pomogla svojoj međunarodnoj dječjoj dobrotvornoj organizaciji, Lumos.

No Rowling se nije fokusirala samo na priču o čarobnjaku - 2012. objavila je svoj prvi roman za odrasle, "The Casual Vacancy", preveden na 44 jezika, a pod pseudonimom Robert Galbraith, Rowling piše i kriminalističke romane o detektivu Cormoranu Strikeu. Prvi od njih, "Zov kukavice", objavljen je 2013., bez da se znao pravi identitet autora. Nakon njega, uslijedila su još četiri romana, od kojih je svaki postao bestseler.

Rowling je danas žena poznata po tome što je prva spisateljica milijarderka, a taj joj je naslov 2011. dodijelio časopis Forbes. Zbog svoje nevjerojatno velikodušne prirode i velikog srca, Rowling je brzo donirala 100 milijuna funti u dobrotvorne svrhe, čime je izgubila status milijardera. Uz to, donirala je deset milijuna funti jednoj istraživačkoj klinici na Sveučilištu u Edinburghu, nazvanoj Klinika za regenerativnu neurologiju Anne Rowling, u čast njezinoj majci. Iako je Rowling prva autorica koja je postala milijarderka, ona i njezin sadašnji suprug, anesteziolog Neil Murray, odbijaju prestati raditi, pružajući pravi primjer svojoj djeci.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.