Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Idealno je vrijeme za filmove, a mi smo izdvojile naše omiljene ekranizacije romana Jane Austen

Zanimljive priče i simpatični likovi ove filmske adaptacije čine omiljenima među brojnim generacijama

Idealno je vrijeme za filmove, a mi smo izdvojile naše omiljene ekranizacije romana Jane Austen
Budi najbolja verzija sebe.

Opće je poznata stvar da romani mnogima omiljene autorice Jane Austen jednostavno ne izlaze iz mode, jednako kao i njihove filmske adaptacije koje uvijek rado iznova gledamo.

Tko može odoljeti njihovoj mješavini neprijateljski nastrojenih sestara, plesnih dvorana osvijetljenih svijećama, ljubavnih pisama, dugo očekivanih zaruka, a da ne spominjemo i raskošne haljine? Povrh svega, tu su i omiljeni nam likovi - od zavodnika gospodina Darcyja i njegove drage Elizabeth Bennet, sve do Elinor Dashwood i Emme.

Image

Književni klasici koje smo oduvijek željele pročitati, a sada napokon imamo i vremena


Od filma Ponos i prerasude, pa sve do Emme, izdvojile smo naše omiljene filmske adaptacije romana Jane Austen, a sada je pravo vrijeme da ih ponovno pogledaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Razum i osjećaji (1995.)

Snažno zanimanje redatelja Anga Leeja za debitantski roman Jane Austen rezultiralo je filmskom rapsodijom livada natopljenih kišom i vatrenog sanjarenja. Emma Thompson ovjekovječuje Oscarom nagrađeni scenarij i glumi Elinor Dashwood, ženu osiromašenu nakon smrti njezinog oca. Pored sestre Marianne, koju glumi Kate Winslet, ona mora razvrstati perspektivne udvarače - koje glume Hugh Grant, Alan Rickman i Greg Wise - i osigurati joj budućnost. 

Uvjeravanje (1995.)

Mračnije i razornije od ranijih djela Jane Austen, Uvjeravanje je priča o Anne Elliot, prelji koja preispituje svoj brak kad se njen ljubavnik vrati iz napoleonskih ratova. Uvjerena da je zaruke trebala prekinuti sedam godina prije i pita se je li žrtvovala svoju sreću. Amanda Root u glavnoj ulozi, savršena je za lik Ciarána Hindsa, odvažnog kapetana Wentwortha koji izranjava čežnjom u svakoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Emma (1996.)

Austen je Emmu Woodhouse opisala kao "heroinu koju nitko osim nje neće voljeti", ali izvedbu Gwyneth Paltrow teško je mrziti. Ona namjerava udati svoje prijateljice - najprije guvernerku Miss Taylor, a zatim mladu Harriet. Posljedice su katastrofalne, no zabava u ovoj komediji prepunoj šarenih likova zagarantirana je.

Mansfield Park (1999.)

Klasna svijest i kolonijalno iskorištavanje dijelom su adaptacije trećeg romana Jane Austen. Frances O’Connor glumi Fanny Brice, djevojčicu koja je poslana da živi kod svoje bogate tetke u Mansfield Park. Tamo ju podnose, ali je ne smatraju dobrodošlom. Iako je ondje tijekom djetinjstva često bila nesretna, odrasta sa snažnim osjećajem za pristojnost, skromnost, čednost i lijepo ponašanje. Njezina zahvalnost za dobrotu i ljubaznost njezinog bratića Edmunda s godinama se sve više pretvara u neki novi i njoj nepoznati osjećaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ponos i predrasude (2005.)

Suncem natopljen i prepun divne, klasične glazbe, Ponos i predrasude svježi je prikaz redatelja Joea Wrighta o sestrama Bennet. Keira Knightley glumi Elizabeth, dok Rosamund Pike i Carey Mulligan blistaju kao Jane i Kitty u svom debiju na velikom platnu. Prepun balova, pogrešno pročitanih signala i slomljenih srca, ovaj film ponovno oživi u trenutku kada gospodin Darcy konačno promijeni svoje mišljenje i sve nas natjera da se zaljubimo u njega.

Opatija Northanger (2007.)

Felicity Jones glumi Catherine Morland u ovoj zanimljivoj adapataciji Austenine gotičke satire. Vrtoglavo snažna, ona "proždire" romane koji zaustavljaju srce i zanose ju. Kad ju s prijateljima otjeraju u Bath, upoznaje Henryja Tilneyja i spletkarošicu Isabellu Thorpe koja pokušava spriječiti da se između njih nešto dogodi. Vrhunac ove priče posjet je misterioznom dvorcu, a Catherine ubrzo pušta da joj mašta podivlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ljubav i prijateljstvo (2016.)

Ova ekranizacija epistolarnog romana  prati glavnu junakinju Lady Susan, udovicu koju glumi Kate Beckinsale. Udovica Lady Susan Vernon dolazi na imanje svoje rodbine, a dok je tamo, odluči pronaći supruga za sebe, ali i svoju kćer Fredericu.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.