Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Blagdanski prizori nekih prošlih vremena

Vintage božićne čestitke s početka 20. stoljeća su nas oduševile

Obožavamo božićne čestitke, a iako ih danas sve manje ljudi šalje, odlučile smo se prisjetiti doba kada su one bile vrlo popularne

BeFunky-collage.jpg
Budi najbolja verzija sebe.

Tradicija slanja božićnih čestitki u doba društvenih mreža polako se gubi, no moramo priznati kako nam je i dalje pomisao o posebno osmišljenim, poslanim i ispisanim malim pisamcima s lijepim blagdanskim željama jako slatka. U svijetu se blagdanske čestitke šalju generacijama, a estetika ovih specifičnih pisama mijenjala je skroz povijest i regije.

Image
Božićna jelka u svakom domu njezina je ideja

Jesi li znala da je carica Sissi zaslužna za to što danas imamo tradiciju kićenja bora?

Običaj slanja božićnih čestitki u Hrvatskoj počinje krajem 19. stoljeća. Ta tradicija, motivi pa i kićenje jele k nama su došli s germanskog područja. No pravi začetnici onoga što danas poznajemo kao božićnu čestitku su Britanci. Bogati engleski poduzetnik Sir Henry Cole 1. svibnja 1843. u Londonu je naručio prvu božićnu čestitku, koju je za njega izradio i ilustrirao John Callcott Horsley. Središnja je slika prikazivala tri naraštaja jedne obitelji dok nazdravljaju primatelju čestitke, a lijevo i desno od nje bili su prizori darivanja hrane i odjeće siromašnima. Otisnuto ih je 1000, prodavale su se za šiling po primjerku, što bi preračunato u današnju valutu bilo oko 20 funti, što i nije malo. Razlog je to što će taj običaj masovno zaživjeti više od desetljeća kasnije.

Tek s industrijalizacijom i reformom pošte, čestitke i njihovo slanje postaju dostupniji svima pa se od 1860. do 1870. počinju tiskati u većem broju. Diljem Europe postojalo je nekoliko manufaktura kojesu ih proizvodile, a posebno su popularne bile one u Njemačkoj. Nakon što su prešle ocean i došle u SAD, božićne čestitke postale su planetarno popularne.

Velik broj američkih kućanstava, digitalizaciji unatoč, i danas Božić čestita slanjem kartonskih čestitki poštom pa ih se u Americi, sudeći po podacima Greeting Cards Associationa, proda i pošalje više od milijardu i pol godišnje, dok se u Britaniji ta brojka vrti oko 700 milijuna.

Napravile smo malu galeriju starinskih, vintage božićnih čestitki koje će te zasigurno oduševiti svojim blagdanskim duhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.