Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Think pink

U stresnim situacijama isprobaj ovaj trik od 12 sekundi

Pozitivan stav prema svakodnevnim izazovima pomoći će ti održati mentalno, ali i fizičko zdravlje

antonino-visalli-RNiBLy7aHck-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Lijepi trenutci su oni u kojima istinski uživamo, ali svjesne smo da nam život nekada donosi i one malo manje sretne. Iako u njima ne uživamo, takvi trenutci su dio naše svakodnevice i trebamo se naučiti s njima nositi.

Image
Male tajne

Kako pronaći sreću u užurbanoj i stresnoj svakodnevici?

Kada doživimo stresnu situaciju naše tijelo pojača lučenje kortizola koji izaziva stres. Kortizol je bio vrlo koristan u početnim civilizacijama kada smo se morali boriti za svaki zalogaj hrane dok nas napadaju razne divlje zvijeri jer je potaknuo bori se ili bježi odgovor. No u današnjem modernom svijetu imamo previše takvih stresnih situacija zbog čega su nam razine kortizola ogromne.

Problem nije što će nas takav konstantan stres mučiti samo mentalno nego će ostaviti i trajne posljedice na naše fizičko zdravlje. Osim što može izazvati anksioznost, pa čak i depresiju, konstantan stres može dovesti i do pojave ozbiljnih fizičkih smetnji, poput povišenog tlaka te na kraju dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Stresne situacije možda ne možemo uvijek izbjeći, ali se možemo naučiti nositi s njima. Iako svatko ima svoj mehanizam odgovora na stres, postoji jedan mali trik koji će ti pomoći podesiti svoj um i naučiti ga kako da mirnije odgovori na stresnu situaciju. U takvim situacijama nemamo previše vremena da bi naprimjer meditirale ili otišle u šetnju, pa smo istražile kako si što lakše što prije pomoći.

shimmer fallback

Mnogi stručnjaci savjetuju da u takvim situacijama trebaš promijeniti pogled na svijet. Jedan od trikova kako to napraviti je da se prisjetiš neke sretne uspomene ili trenutka koji te veselio i razmišljaš o njemu 12 sekundi. Kada se dogodi nešto loše, naš um je toliko opsjednut takvom situacijom da nam se čini da se cijeli svijet raspada i da ne postoji vrijeme kada ćemo opet biti sretne. Ključ ove metode je da se podsjetimo da vesele i lijepe situacije postoje i da je trenutna situacija samo jedan od mnogih nesretnih trenutaka koje ćemo doživjeti u životu.

Možda se čini lako i trivijalno, ali naš mozak uistinu reagira na takve male trenutke prisjećanja i odmah reagira pozitivnije. Programirani smo da se u stresnoj situaciji fokusiramo samo na nju i zato je ključno da pokušamo drugačije programirati svoj mozak da se fokusira na sretnije trenutke. Ovaj trik možda neće 'upaliti' od prve, ali nakon nekoliko puta ćemo naviknuti svoj mozak da se ne stresira toliko oko strašne situacije jer je svjestan da će nakon nje doći bolje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Idući put kad budeš pod ogromnim stresom i ne znaš kako ćeš dalje, prisjeti se lijepe uspomene i razmišljaj o njoj 12 sekundi, a možeš i više.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.