Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Jesi li znala?

Zanimljive činjenice o ženskom tijelu koje možda ne znaš

Ono što žensko tijelo može izdržati graniči s nemogućim, prag boli kod žena iznimno je visok, no to nije sve po čemu su žene posebne

Žena
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

U mnogočemu se razlikujemo od muškaraca. Iako njih nazivamo jačim spolom jer su fizički jači od nas, ipak oni su ti koji lošije podnose bol i zaleći će pri prvim simptomima prehlade.

Za muškarce kažemo i da su racionalniji od žena, no prema novijim znanstvenim saznanjima to baš i nije točno.

shimmer fallback
Image
Novo doba

Nova generacija: Sviđaju li se ženama muškarci koji su prigrlili ženstvenu stranu?

Muškarci bolje spavaju, ali zato što žene imaju jači sluh pa će se trgnuti iz sna čim nešto zašuška. Naravno, to nije dobro za frajere jer teško da će nezamijećeni uvući u krevet kada u gluho doba noći dođu kući. U nastavku ti donosimo nekoliko iznenađujućih činjenica o ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ženski mozak brže radi

Mozak je mreža prožeta s bezbroj veza. I dok je muški mozak veći, ženski je jače umrežen, odnosno brže radi, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Edinburgh i objavljeno u uglednom časopisu Science. Žene brže stvaraju uzročno-posljedične veze, no i vrlo lako se naviknu na rutinu.

shimmer fallback

Žensko tijelo razvija se i u 20-ima

Ako si u tinejdžerskim godinama živjela razuzdano i nezdravo, nije kasno da se u dvadesetima discipliniraš i počneš kvalitetno jesti. Žensko tijelo raste i razvija se i u dvadesetima. Stoga navali na banane i bademe jer sadrže kalcij, a on je odličan za tvoje kosti koje još uvijek rastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Žene stvaraju jače veze s drugima

Razlog tome je razina oksitocina u organizmu, a ona je kod žena viša, nego kod muškaraca. Oksitocin zovemo i hormonom ljubavi. On ublažava stres, učvršćuje odnose i produbljuje povezanost među ljudima. Također je i ključni krivac za stvaranje jake veze između majke i djeteta.

Žene imaju bolji sluh

Ovo je rezultat evolucijskog procesa. Žene su osjetljvije na buku dok spavaju tako da će ih plač bebe odmah probuditi, dok muškarca neće. No, dobra je vijest da ovo vrijedi samo za visoke zvukove. Žene će, također, češće patiti od nesanice, nego što će muškarci.

Žene imaju fleksibilniji vrat

Jesi li ikada obratila pažnju na to kako se okreću muškarci, a kako žene kada ih zazoveš. Muškarac će se okrenuti cijelim tijelom, a žene će okrenuti samo glavu. Razlog su elastičniji mišići vrata kod žena. No, pripazi kada okrećeš glavu. Studija provedena na Loyola sveučilištu u SAD-u pokazala je da žene češće pate od bolova u vratu, nego muškarci, piše Brightside.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
shimmer fallback

Više je plavih žena, nego plavih muškaraca

Prema najnovijem istraživanju koje je provedeno na 300.000 Europljana i Europljanki pa objavljeno u časopisu Nature Genetics, u Europi je dvostruko više plavokosih žena, nego muškaraca. Autori studije ne kriju da su iznenađeni ovakvim rezultatima te dodaju kako uzroke tek trebaju otkriti. Može biti da gen za plavu kosu kod žena ostaje nakon rođenja, a kod muškaraca nestaje.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.