Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Rukomet – muški ili ženski sport?

Igraju ga oba spola, ali muški rukomet ima dužu tradiciju. Međutim, i ženski rukomet igra se na visokoj razini i sve je popularniji te se smatra jednako važnim kao muški.

PXL_190123_97861860.jpg
Foto: Pixsell/Pixsell
Budi najbolja verzija sebe.

Zna se da se rukomet igrao još u starom Egiptu i Rimu, a u olimpijske sportove uvršten je 1936. godine. Tijekom godina razvio je visoku razinu taktičke i fizičke složenosti te je postao jedan od najpopularnijih sportova u svijetu.

Ženski rukomet počeo se razvijati kasnije, prvi međunarodni susreti odigrali su se tek u 1950-ima. Iako je zaživio relativno kasno, brzo mu je rasla popularnost, ali i kvaliteta te se danas smatra jednako važnim kao i muški.

shimmer fallback

Oba spola igraju na isti način, s malim razlikama u pravilima. Muškarci su uglavnom jači i brži, što im omogućuje da igraju više napadački i agresivno. Žene su uglavnom više taktične i preciznije su, što im omogućuje da igraju defenzivnije.

Svake se godine održavaju međunarodne utakmice i natjecanja za muškarce i žene. Iako često smatran muškim sportom, ženski rukomet je jednako važan i popularan te svakako zaslužuje puno pozornosti i podrške. Oba spola imaju priliku natjecati se na visokom nivou i svakako zaslužuju ravnopravnost u promociji, financiranju i podršci. Treba ga promovirati kao sport za sve.

shimmer fallback

Napete utakmice aktualnog Svjetskog rukometnog prvenstva, koje se održava u Švedskoj i Poljskoj, gledajte na glavnom kanalu RTL-a, kanalu RTL2 i platformi PLAY!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.