Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Vodič kroz Durmitor

Veličanstveni Durmitor: Planina u susjedstvu čije ljepote oduzimaju dah

Otkrivamo ti skrivene tajne očaravajućeg Durmitora zbog kojih ćeš sljedeći godišnji odmor definitivno poželjeti provesti u Crnoj Gori

profimedia-0635774476.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Predivna planina i nacionalni park u Crnoj Gori već godinama je meka za turiste koji žude za aktivnim turizmom i prirodnim ljepotama. Posebnu čar daje 18 ledenjačkih jezera koja su rasprostranjena po kanjonima Durmitora, najveće planine Dinarida čiji očaravajući prizori tjeraju posjetitelje da se iznova vraćaju kako bi uživali u ovom planinskom lancu koji spaja netaknutu prirodu s lokalnom tradicijom.

Image
Daleko od gužvi i vrućina

Ljetovanje u planinama: Najljepše destinacije u Hrvatskoj i Europi

Sva raskoš prirodnih ljepota, ambijentalnih i kulturnih vrijednosti Durmitora, prevladala je da se nacionalni park uvrsti u popis Svjetske kulturne i prirodne baštine 1980. godine. Najimpresivnije ljepote parka su bistre i silovite rijeke koje su u ovaj planinski lanac utkale mnoge kanjone, posebno rijeka Tara čiji je kanjon najdublji u Europi i drugi u svijetu odmah iza Grand Canyona u SAD-u.

Durmitorski nacionalni park obiluje bioraznolikošću, ali i brojnim aktivnostima u netaknutoj prirodi. Planinarenje, biciklizam, rafting ili kupanje na moćnoj Tari, a po zimi skijanje, samo su neki od razloga su zbog kojeg vrijedi posjetiti ovaj nacionalni park na kojem pogled puca na kraj svijeta.

shimmer fallback

U nastavku ti otkrivamo skrivene tajne Durmitora zbog kojih ćeš sljedeći godišnji odmor defintivno poželjeti provesti u Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Bobotov kuk

Popni se na krov svijeta, Bobotov kuk, najvišu točku nacionalnog parka Durmitor koja se nalazi na 2525 metara visine i s koje pogled puca u vječnost. Ovo je ujedno jedna od najtežih i najzahtjevnijih staza alpskih dinarida koju svake godine posjeti velik broj ljubitelja prirode i aktivnog turizma. Iako je na Durmitoru 48 staza koje vode na visinu oko 2000 metara, Bobotov kuk je daleko najpopularnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jeep safari

Jedna od najpopularnijih aktivnosti koja se nudi je vožnja Jeepom koja se proteže na 85 kilometara asfaltirane ceste diljem nacionalnog parka. Na ovoj ruti vidjet ćeš neka od najljepših crnogorskih sela poput Male Crne Gore, Nedajnog i Trse, cijelim putem protezat će se pogled na najveći europski kanjon koji oduzima dah i rijeku Taru. Usput te čeka prava domaća hrana spremljena od strane lokalnog stanovništva.

Ledenjačka jezera

Durmitor je poznat po divnim ledenjačkim jezerima. Od njih 18, do mnogih se vrlo lako može doći automobilom, a neka su skrivena u veličanstvenom pejsažu planinskog lanca. Posjet najvišem naseljenom mjestu Žabljak nikako ne može proći bez da se uputiš na Crno jezero, Vražje i Riblje - jedinstvene vodene ljepote ovog planinskog kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Most Đurđevića Tara i najduži zipline u Europi

Na sjevernom kraju nacionalnog parka nalazi se most Đurđevića Tara - mjesto gdje je snaga vode isklesala drugi najdublji kanjon na svijetu. Stotinu metara iznad nalazi se jedno od najvećih arhitektonskih postignuća svoga vremena - slavni most Đurđevića Tara. Origialno konstruiran davne 1940. godine, dug 365 metara i visok 172, pruža veličanstven pogled na
150 metara dubok kanjon. Oni najhrabriji i željni adrenalina mogu se provozati najduljim ziplineom u Europi. Očekuje ih nezaboravna, veličanstvena vožnja 1200 metara dugom linijom tik iznad kanjona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Iskusi kanjoning u najvećem europskom kanjonu

Ovo je pravi doživljaj divljine i surovosti prirode za one najhrabrije avanturiste. Nevidio kanjon smješten je u južnom djelu parka na rijeci Mala Komarnica i najveći je europski kanjon koji je detaljno istražen. Trosatna avantura proteže se kroz cijelu duljinu kanjona Nevidio na mjestima gdje je širina između kanjona samo jedan metar, gdje te čeka plivanje, skakanje i planinarenje. Ova avantura stvorena je za svakoga tko je željan iskusiti silinu prirodnih ljepota.

Rafting na Tari

Ovo je najpopularnija destinacija za rafting u ovom djelu Europe. Ova rijeka koju se od milja zove 'Suzom Europe' jedna je od najljepših i najuzbudljivijih rijeka najstarijeg kontinenta. Tara je plovna za rafting u duljini od gotovo sto kilometara, a najatraktivniji dijelovi su oni u najdubljim mjestima u kanjonu.

Smjesti se u tradicionalno etno selo

Nakon uzbudljivog dana, smjesti se u neka od etno sela koja se nalaze u parku. Žabljak se nalazi samo dva kilometra od samog vrha Durmitora, a tamo ćeš kušati okuse tradicije poput cicvare, kačamaka, japraka i drugih tradicionalnih delicija. Nemoj zaboraviti kušati priganice za doručak i neizostavni pršut.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.