Budi najbolja verzija sebe.

Upoznajte Bad Gastein- alpski Monte Carlo

Obogatite skijaško iskustvo adrenalinskim doživljajem i relaksacijom u ljekovitim termama

Budi najbolja verzija sebe.

Bad Gastein, Bad Hofgastein i Dorfgastein tri su mjesta koja se nalaze u dolini Gastein u regiji Salzburger Land. Dolina Gastein jedno je od 5 skijaških područja koje obuhvaća Ski amadé, najveća skijaška regija u Austriji s preko 760 km skijaških staza te 270 modernih ski liftova. Ovdje se nalaze 4 skijališta: Dorfgastein, koji je spojen s Großarlom, Bad Hofgastein, Bad Gastein i malo odvojeno skijalište Sportgastein. Ovogodišnji moto Ski amadéa je „made my day“– jedinstven dan skijanja s WOW trenutkom. I upravo to smo imali priliku iskusiti na našem posjetu ovoj regiji.Naša skijaška avantura započela je u Bad Gasteinu, predivnom mjestu okruženom vrhovima visokim preko 3.000 na samom ulazu u nacionalni park Hohe Tauern. Opravdano nosi naziv alpski Monte Carlo. Ovaj pitoreskni gradić, s brojnim zgradama izgrađenim u Belle Époque, poput Grand Hotela del' Europe, nudi brojne sadržaje tijekom cijele godine, a osobito u zimskom periodu.

Budi najbolja verzija sebe.Kao što mu i ime govori (Bad = toplice), mjesto se nalazi na izvoru termalne vode i poznato je kao lječilište još od 13. stoljeća. Izvorska termalna voda koja izvire iz dubina Hohe Tauern ima iznimna ljekovita svojstva  - u sebi sadrži plemeniti plin radon, koji jača obrambeni sustav organizma i regenerira ga. Na taj način organizam opet postaje poletan. Zato se svakako isplati posjetiti Felsentherme Gastein koje se nalaze samo 150 metara od dolinske postaju gondole Stubnerkogel. Opuštajuća i doživljajna područja s vlastitim bazenima, vodenim masažnim ležaljkama, ključalim gejzirom, 70 m dugim vodenim toboganom, strujnim i vanjskim kanalom za plivanje kao i stjenovitom spiljom raspoloženja s vodopadom. U to se ubraja i moderan panoramski krajolik sauni s pet parnih kupelji i jednom slanom spiljom.


Ski amadé „made my day“ program u Bad Gasteinu započinje rano ujutro, doručkom u futurističkoj staklenoj kugli u visinama u nacionalnom parku Hohe Tauern, na skijaškom području Sportgastein. Prije doručka popeli smo se na Kreuzkogel na 2.686 m koji je najviši vrh u Ski amadéu.


Budi najbolja verzija sebe.Poseban je doživljaj uživati u doručku s pogledom na snježne vrhove oko sebe i dolinu Gastein ispod sebe.

Sportgastein je poznat po freeride skijanju izvan skijaških staza tako da je ovo odlična prilika za probati prhki snijeg pod vodstvom vodiča koji zna gdje su najbolji spustovi.Posebna atrakcija koja se nalazi u gradu, a dio je Ski amadé „made my day" programa je Flying Waters – zip line kojim se spuštate preko poznatog vodopada u Bad Gasteinu. Iskustvo je odlično, a pogled spektakularan. Kako je izgledao moj let pogledajte ovdje:Nakon leta, obišli smo centar Bad Gasteina, kao i izvor tople vode, te se ugrijali kuhanim vinom u Cafe baru Kraftwerk.  Ovaj bar - restaurant nalazi se na posebnom mjestu – u samom podnožju vodopada, a nekada je bio električna centrala. Sada je uređen u industrijskom stilu  i ima dijelove originalnog postrojenja, poput turbina. Kako se u blizini nalazi izvor termalne vode, pod terase je i zimi topao.Made my day iskustvo završava s apres ski u restoranu Ginger & Gin koji se nalazi u predivnom ambijentu Grand Hotela del' Europe gdje možete degustirati neke od 99 vrsta gina koje imaju u ponudi.Večera je bila poseban doživljaj - nakon šetnje kroz mjesto došli smo do male žičare koja jednosedežnicom vozi goste u restoran Bellevue Alm. Starinski uređena planinska kuća nalazi se na samoj stazi Stubnerkogel i ima predivan pogled na cijeli grad. Prvi put je spomenuta još davne 1421.g. Ovdje možete uživati u austrijskim specijalitetima, izvrsnim rebarcima, fondue i roštilju, uz otvoreni kamin. Nakon večere možete se sanjkama spustiti po jednoj od najpoznatijih austrijskih sanjkaških staza do doline.

Foto: Petra Novosel Balaško
(c) Max Steinbauer
Sandra Lahnsteiner (c) www.oberschneider.com

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.