Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Za aktivan vikend u prirodi

Šetnice u blizini Zagreba idealne za proljetne šetnje vikendom

Sunčane vikende koji su pred nama najbolje je provesti šetajući prirodom, a mi smo izdvojile naše omiljene šetnice u okolici Zagreba na kojima možeš napuniti baterije

zagreb-setnice.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Proljeće je već stiglo, a sve toplije vrijeme i više temperature tjeraju nas da svaki slobodni trenutak provedemo u prirodi, na otvorenom. I baš je ovo doba godine idealno za proljetne šetnje, koje su nam i više nego dobrodošle nakon duge zime koju smo proveli zatvoreni u kućama, i to najčešće u sjedećem položaju.

Image
Mjesto za dušu

Slap Skakavac: Prirodna ljepotica u srcu Slavonije koju moraš posjetiti

Sunčani vikendi pred nama kao da nas tjeraju da se pokrenemo, a za to nema boljeg od šetnica u prirodi nadomak Zagreba. Osim što njima možeš šetati, možeš i uživati u predivnom pogledu i upijati mirise prirode koja te okružuje, a upravo je to ono što nam je nedostajalo cijele zime.

Okolica Zagreba prepuna je takvih mjesta u kojima možeš napuniti baterije i aktivno provesti vikend, a neke od najpopularnijih šetnica izdvojile smo u nastavku - od Japetića koji je dragulj Samoborskog gorja, do nezaobilazne Medvednice i Sljemena, omiljenog izletišta brojnih Zagrepčana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Japetić

Najviši vrh Samoborskog gorja, Japetić, pravi je raj za planinare i ljubitelje prirode, a zbog očuvanih prirodnih ljepota proglašen je rezervatom šumske vegetacije. Brojne su staze koje vode do Japetića, neke malo jednostavnije, neke malo kompliciranije, a sve su idealne za proljetne vikend-šetnje za sve koji vole boraviti u prirodi.

S obzirom na to da put do vrha nije pretjerano zahtjevan, Japetić je jedna od najposjećenijih samoborskih planinarskih lokacija, a s njegova vrha, 12 metara visoke razgledne "piramide", koja na Japetiću stoji od 1960. godine, pruža se veličanstven pogled na sjeverozapadnu Hrvatsku i Sloveniju, kao i na Alpe, kada je vrijeme malo ljepše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Slapnica

Dolina Slapnice je potočna dolina kroz koju protječe istoimeni potok, a nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore. Brojni ju smatraju jednom od najljepših dolina u Hrvatskoj, a kroz nju prolazi staza koja gotovo cijelim putem vodi uz potok Slapnica, a koja je idealna za bijeg od gradske vreve.

Sa staze se na dva mjesta skreće u šumu prema divnim slapovima Vranjak i Brisalo koje ne smiješ zaobići nađeš li se ovdje. Dolina Slapnica dugačka je desetak kilometara, a krije nekoliko posebnosti - u dolini se nekada nalazilo više mlinova, od kojih je ostao očuvan samo Draganov mlin, a na kraju doline u blizini ušća potoka nalazi se iznimno očuvana kurija obitelji Medven, koju vrijedi posjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Šumarica

Pješačka poučna staza "Šumarica" duga je oko devet kilometara, a povezuje naselja Krušak i Kozjaču, nedaleko Velike Gorice. Ovdje ćeš proći kroz krajolik Vukomeričkih gorica s brežuljcima i potočnim udolinama, uz poglede na livade i vinograde, što je recept za savršen vikend-izlet i šetnju u prirodu.

Ako poželiš provesti dan bez automobila, staza Šumarica je idealno mjesto za to, jer su sela Krušak i Kozjača povezana s Velikom Goricom redovnom autobusnom linijom, piše Turistička zajednica Velike Gorice, stoga, nađeš li se u ovom kraju, nikako ne smiješ zaobići ovu šetnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Medvednica

Medvednica ili Zagrebačka gora je planina sjeverno od Zagreba, čije se šume spuštaju gotovo do samog središta Zagreba, a čiji je najviši vrh, Sljeme, popularno izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice, planinareći. I Medvednica krije brojne staze kojima se možeš uputiti u proljetnu šetnju, uz brojne prirodne ljepote koje će te pritom okruživati.

Tu je i devet biciklističkih staza, za one željne avanture, kao i 10 tematski različitih poučnih staza te čak 72 planinarske staze, od kojih je najduža staza Transverzala Medvednice. S njezinog vrha, Sljemena, pruža se zapanjujući pogled na Zagorje.

Okić

Još jedna odlična planinarska šetnica je ona do Okić grada, srednjovjekovne utvrde u Samoborskom gorju, koju se smatra jednim od naših najstarijih utvrđenih gradova. Smještena je na svega pet kilometara od Samobora, a do nje je potrebno svega 10-ak minuta hoda, i to od Planinarskog doma Maks Plotnikov.

Okić je smješten na Plešivici, a visok je 495 metara. S njegova vrha dopire pogled do Pokuplja i Zagreba i definitivno je jedno od mjesta u blizini Zagreba koja moraš posjetiti.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.