Budi najbolja verzija sebe.

Saas Fee – biser švicarskih Alpi

Hoh odmor u Hoch Alpama

Budi najbolja verzija sebe.

Saas-Fee je jedna od vodećih švicarskih skijaških destinacija, a Saas dolina sa svoja četiri mjesta (Saas-Fee, Saas-Grund, Saas Balen i Saas-Almagell) predstavlja  se svojim posjetiteljima kao Slobodna Praznična Republika (Free Republic of Holidays). Mjesto Saas-Fee pripada, uz švedski Åre, talijansku Val Gardenu, novozelandski Queenstown i kanadski Banff/Lake Louise klubu vodećih planinskih odmorališta (resorta) gdje je sve podređeno vašim užicima i odmoru.

U tzv. hrvatskom tjednu koji hrvatskim građanima najviše odgovara za zimovanje (školski praznici još uvijek traju, a cijene su niže nego u tjednu prije), ondje – zbog drukčijeg kalendara školskih praznika - zapravo završava visoka sezona te 80% gostiju napušta mjesto odmah nakon Nove godine i istog trenutka prestaju sve gužve na skijalištima, liftovima, barovima i restoranima... to je ujedno i dodatni motiv  za posjet ovom švicarskom biseru visokih Alpi.


Budi najbolja verzija sebe.

Uz gotovo 1500 stanovnika i na 1800 m n/v, Saas-Fee se nalazi u Saas dolini na jugu Švicarske u Kantonu Valais. Sa svojih 300 sunčanih dana godišnje te cjelogodišnjom mogućnošću skijanja za rekreativce (osim svibnja kad je u tijeku održavanje i obnova staza te se u selu obavljaju građevinski radovi), Saas Fee je jedino skijalište na kojem sve reprezentacije svijeta na glečeru ljeti treniraju slalom i veleslalom.

Uz činjenicu da je Saas Fee energetski samoodrživo mjesto, u kojem se krećete isključivo električnim vozilima, biciklima ili hodajući, čistog planinskog zraka ima na pretek. Mjesto je okruženo je s 18 vrhova od preko 4000 m. Iznad mjesta uzdiže se velebni Dom, najviši vrh Švicarske visine 4545 m.


Osim uživanju u skijanju na stazama i do  3500 m n/v, Saas-Fee drži 3 rekorda sa svojom najvišom podzemnom željeznicom na svijetu 2989-3500 m n/v, najvišim rotirajućim restoranom na 3500 m n/v i Eis Pavillonom, najvećom ledenom spiljom od 3500 kubičnih metara.

Budi najbolja verzija sebe.

Sa preko 100 km skijaških staza, Snowboard parkom smještenim na gotovo 3000 m, nebrojenih liftova koji vas voze na okolne planine, mogućnostima skijaškog trčanja, noćnog sanjkanja, klizanja, zimskog hodanja, trekkinga u krpljama, vođenih tura na vrh jednog od „najjednostavnijeg“ 4-tisućnjaka na svijetu – Allalinhorn, u ponudi mjesta možete pronaći za sebe i svoju obitelj pregršt zanimljivosti koje ovo divno mjesto nudi.


Svaki turist koji posjećuje ovu predivnu dolinu u mjestu boravišta dobiva svoj Citizen's Pass, odnosno putovnicu kojom na svim ponudama ostvaruje popuste i pogodnosti te kojom može besplatno putovati javnim prijevozom kroz sva 4 mjesta doline.
U ponudi Saas doline možete birati mogućnost privatnog ili hotelskog smještaja od 1-5 zvjezdica, novootvoreni Wellness Hostel 4000 sa svojim potpuno novim bazenom i spa/wellness ponudom, ili posjete muzejima, restoranima, kušanjem lokalne ponude vina, noćnim šetnjama s bakljama te proizvodnji domaćeg piva.

U Saas-Feeu nalaze se 3 skijaške škole, a za one koji su propustili ponijeti svu potrebnu opremu na raspolaganju je niz trgovina skijaške opreme.

Za neskijaše na raspolaganju su zimske staze za hodanje, mogućnosti posjete okolnim planinarskim domovima ili jednodnevni izlet u obližnji Zermatt uz pogled na poznatu planinu Matterhorn (čak i oni kojima geografija nije bliska poznaju ovu planinu jer krasi omot čokolade Toblerone).

Iz Hrvatske je u Saas-Fee najjednostavnije stići automobilom preko Milana gdje je sugestija da pokušate uhvatiti vlak na koji se ukrcavate automobilom te kojim zapravo skraćujete put preko planinskog prijevoja Simplon.

Osim zimskog turizma, onaj ljetni je isto tako atraktivan, no tu ćemo priču ostaviti za ljeto...


Dodatne informacije potražite na službenim stranicama Saas doline:
http://www.saas-fee.ch/en/

Foto: Krešimir Golubić / Marko Knežević

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.